Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Udziec indyczy ze szparagami

7 maja 2018

udziec indyczy ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

Kto w tym roku nie jadł jeszcze szparagów, niech koniecznie pędzi do warzywniaka, rozejrzeć się za pęczkami zielonych lub białych wiosennych cudów. Sezon szparagowy już trwa, a że trwa króciutko, tak jak sezon truskawkowy, nie ma co tracić czasu, tylko delektować się, smakować i najeść się na zapas. Na początek najprościej jak się da - ugotowane al dente, szybko obsmażone na patelni lub upieczone z odrobiną masła, boczku albo bułki tartej. Później przychodzi pora na kruchą tartę, makarony, sałatki i mięsa, które w połączeniu ze szparagami tworzą niepowtarzalne kompozycje smakowe. Dzisiaj proponuję coś dla mięsożerców - lekkie, pyszne danie obiadowe - udziec indyczy pieczony ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim. 
czytaj

Tarta cytrynowa z fiołkami

2 maja 2018

tarta cytrynowa z fiołkami na kruchym spodzie

To już naprawdę ostatnie z ostatnich tegorocznych fiołków :) Akurat na pożegnanie wiosennego kwietnia i powitanie, mam nadzieję - już całkiem letniego maja. Bo fiołki połączyłam tym razem z cytrynową tartą na kruchym spodzie, a takie mocne, orzeźwiające, cytrusowe uderzenie smakuje zdecydowanie najlepiej w gorące, słoneczne popołudnie. I majówkowe popołudnia powinny być właśnie takie :)
czytaj

Mrożony jogurt z miodem i fiołkami

26 kwietnia 2018

mrożony jogurt z miodem i fiołkami z dodatkiem mleka kokosowego

Pierwsze bardzo ciepłe i cudownie słoneczne wiosenne dni po długiej zimie od razu rozbudziły ochotę na orzeźwiające, chłodne smaki. Sezon na lody, sorbety, inne mrożone desery, owocowe shake'i i coffee frappe rozkręca się na dobre. Korzystając z ostatnich w tym roku fiołków, zrobiłam pierwszy w sezonie mrożony deser, który w dodatku nie pokrzyżuje nam planów związanych z wiosenną dietą przed latem ;) Bo to po prostu mrożony jogurt, słodzony tylko i wyłącznie naturalnym miodem, z dodatkiem wonnych fiołków. 
czytaj

Kruche ciastka z fiołkami

23 kwietnia 2018

kruche ciastka z fiołkami do wiosennej herbaty

Od dawna marzyły mi się też ciasteczka z fiołkami. Inne niż bezy czy makaroniki - tym razem proste, kruche ciastka z fiołkowym obrazkiem, podobnym do tego, jaki powstawał, kiedy w dzieciństwie robiliśmy  przyjaciółmi z podwórka "sekrety"z kwiatów pod szybką zakopaną w piasku.
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Chińskie pierożki dim sum z mięsem

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.