Mrożony jogurt z miodem i fiołkami

26 kwietnia 2018

mrożony jogurt z miodem i fiołkami z dodatkiem mleka kokosowego

Pierwsze bardzo ciepłe i cudownie słoneczne wiosenne dni po długiej zimie od razu rozbudziły ochotę na orzeźwiające, chłodne smaki. Sezon na lody, sorbety, inne mrożone desery, owocowe shake'i i coffee frappe rozkręca się na dobre. Korzystając z ostatnich w tym roku fiołków, zrobiłam pierwszy w sezonie mrożony deser, który w dodatku nie pokrzyżuje nam planów związanych z wiosenną dietą przed latem ;) Bo to po prostu mrożony jogurt, słodzony tylko i wyłącznie naturalnym miodem, z dodatkiem wonnych fiołków. 

Robiłam już kiedyś klasyczne, śmietankowe lody fiołkowe. Tym razem, skoro jogurt sam w sobie jest lekki i dietetyczny, żeby jeszcze bardziej odchudzić lody, dodałam mleczko kokosowe. Ale jeżeli nie macie go pod ręką i nie zważacie na diety, zamiast mleczka kokosowego można dodać śmietankę kremówkę. Niczym zastąpić się nie da tylko dobrej jakości, naturalnego miodu. Koniecznie zadbajcie, żeby był właśnie taki. U mnie to zawsze miód ze znajomej, pewnej pasieki lub poznany niedawno, ekologiczny miód Huzar.

mrożony jogurt z miodem i fiołkami z dodatkiem mleka kokosowego

mrożony jogurt z miodem i fiołkami z dodatkiem mleka kokosowego

mrożony jogurt z miodem i fiołkami z dodatkiem mleka kokosowego

Mrożony jogurt z miodem i fiołkami:

3 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego,
2 szklanki mleka kokosowego,
1/2 szklanki miodu naturalnego,
sok wyciśnięty z połowy cytryny,
1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
1 łyżeczka wódki,
szczypta soli,
3 łyżki płatków fiołka wonnego

W 1/4 szklanki mleka kokosowego rozmieszać skrobię ziemniaczaną. Resztę mleka przelać do rondelka i podgrzać do zagotowania. Wlać mleko ze skrobią i wszystko dokładnie wymieszać, po czym zestawić z ognia. Dodać 2 łyżki płatków fiołka, przykryć i zostawić do ostygnięcia.

Do ostudzonego mleka kokosowego ze skrobią i fiołkami dodać jogurt grecki, miód, sok z cytryny, wódkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Schłodzony jogurt przelać do maszynki do lodów i miksować wg instrukcji producenta. Masę przełożyć do naczynia do mrożenia, skropić miodem, posypać pozostałymi płatkami fiołka i zostawić w zamrażalniku na kilka godzin.

mrożony jogurt z miodem i fiołkami z dodatkiem mleka kokosowego

mrożony jogurt z miodem i fiołkami z dodatkiem mleka kokosowego

6 komentarzy

  1. Fiołkowa Królowo, ależ cudo mrożone zrobiłaś <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis kradnę go 😁 i będę testować

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne Krówki kochają takie lody. ; ) Dzięki za przepis i inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Ale świetny pomysł! Koniecznie muszę przetestować Twój przepis, ponieważ ostatnio kupiłam sobie bardzo dużo różnych miodów na stronie https://konesermiodu.pl/ , więc w jakiś sposób muszę je teraz wykorzystać w wielu różnych przepisach. Przyznam szczerze, że nawet nie miałam pojęcia, że jest tyle różnych przepisów i tak łatwo można z nich skorzystać. Na przykład ten Twój przepis - kilka chwil i przepyszny deser gotowy. Nigdy nie byłam mistrzem w kuchni, ale im więcej gotuję, tym więcej potrafię i tworzę już nawet swoje kombinacje.

    OdpowiedzUsuń