Chińskie pierożki dim sum z mięsem

19 lutego 2016

dim sum - chińskie pierożki na parze nadziewane mięsem

W poprzednim wpisie była kawa po wietnamsku, więc idę za ciosem i proponuję Wam tym razem azjatyckie pierożki :) Nie tyle chodzi o kawę, co o fakt, że niedawno Azja świętowała rozpoczęcie nowego chińskiego roku - Roku Małpy i tak się składa, że zawsze w tym czasie nachodzi mnie ochota na coś pysznego z tamtego regionu świata. Jednego z moich ulubionych regionów świata, muszę dodać koniecznie :) Do tego mój biedny i trochę zapomniany bambusowy parowar kurzył się gdzieś w kącie, więc stanęło na dim sum - chińskich pierożkach z mięsem na parze.

Wszystkie chińskie przekąski dim sum są dla mnie obiektem pożądania - delikatne bułeczki z nadzieniem słodkim lub wytrawnym, kleisty ryż na parze i niezliczone rodzaje pierożków. Wszystko pyszne, zdrowe i jak to wygląda! Malutkie sakiewki z nadzieniem lub pierożki sklejane "na zakładkę" nie są aż tak trudne do zrobienia - szybko nabiera się wprawy i niepostrzeżenie spod rąk wychodzi ich prawie tuzin. Najważniejsze jest dobrze wyrobione, sprężyste ciasto, aby można było rozwałkować je bardzo cienko, bo to cała tajemnica delikatności pierożków dim sum. Koniecznie trzeba pamiętać też o wyłożeniu tacek parowara pergaminem/papierem do pieczenia, aby nie było katastrofy i pierożki nie poprzyklejały się do dna i nie porwały przy wyjmowaniu.

dim sum - chińskie pierożki na parze nadziewane mięsem

dim sum - chińskie pierożki na parze nadziewane mięsem

Chińskie pierożki dim sum z mięsem:
(na około 50 pierożków)

ciasto -
3 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki ciepłej wody,
2 łyżki oleju

nadzienie -
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 mała cebula bardzo drobno posiekana lub zmielona razem z mięsem,
1 szklanka drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej,
2 łyżeczki posiekanego drobno świeżego korzenia imbiru,
2 posiekane drobno ząbki czosnku,
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku

dim sum - chińskie pierożki na parze nadziewane mięsem

Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do jednej miski i dobrze wyrobić ręką (jak na kotlety mielone), aby smaki połączyły się. Odstawić.

Przygotować ciasto - mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Dodać wodę i olej. Wszystko wymieszać, zagnieść i dobrze wyrobić, aby ciasto było jednolite i elastyczne. Uformować kulę, szczelnie zawinąć w folię (lub przykryć w misce) i odstawić, aby odpoczęło na przynajmniej 15 minut.

Ciasto uformować w wałek i pokroić na około 50 plasterków. Każdy plasterek ciasta rozwałkować bardzo cienko, nadając mu kształt koła (pozostałe ciasto nakryć folią lub zwilżoną ściereczką, aby nie dopuścić do wyschnięcia). Na środek ułożyć porcję nadzienia mięsnego.
Brzegi ciasta zwilżyć wodą i skleić "na zakładkę" na kształt sakiewki.

Bambusowy parowar lub inne naczynie do gotowania na parze wyłożyć ponakłuwanym pergaminem, ułożyć porcję pierożków, tak aby nie dotykały się. Gotować na parze 10 minut.
Podawać gorące tuż po ugotowaniu z ulubionym sosem.

dim sum - chińskie pierożki na parze nadziewane mięsem

dim sum - chińskie pierożki na parze nadziewane mięsem

28 komentarzy

  1. Każdy pierozek to małe arcydzieło! Zachwycające!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A każdy jest trochę inny i to cały urok ręcznej roboty :)

      Usuń
  2. Bardzo mnie ciekawią te pierożki :) Wyszły naprawdę perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Jest z nimi trochę roboty, ale efekt finalny wynagradza wysiłek :)

      Usuń
  3. i po co ja tu weszłam?? no po co??
    zrobiłam się tak głodna, że aż zła
    oj, Agnieszko, jak możesz tak kusić? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kuchnia azjatycka jest winna! ;P Ona kusi zawsze niemiłosiernie!

      Usuń
    2. A cóż to za sos pomarańczowy?

      Usuń
  4. Jak one pięknie wyglądają Aguś. Delikatne takie, pyszniutkie.
    Pozdrawiam !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba trochę napracować się, żeby cieniutko rozwałkować ciasto za każdym razem, ale dzięki temu są delikatne :) Pozdrawiam Majanko!

      Usuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie :) Nasze są zwykle bardziej koślawe.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koślawe też mają swój urok :) A i tak najważniejszy jest smak :)

      Usuń
  6. Jak one perfekcyjnie i kusząco wyglądają! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chińskie pierożki chodzą już za mną od jakiegoś czasu, a przez Ciebie teraz nie będę mogła przestać o nich myśleć ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo długo się do nich zabierałam, ale kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką bambusowego parowaru, nie było już wyjścia - trzeba było wypróbować :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Jaki sos poleca Pani do tych pierożków? Mam na nie chęć, a nie mam pomysłu z czym byłyby dobre.
    "Specjalizuję" się raczej w kuchni włoskiej i francuskiej i trochę brakuje mi wyczucia w kwestii smaków azjatyckich :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię z ostrym sosem chili, bo fajnie pasuje do mięsnego nadzienia - można kupić gotowy albo drobno pokrojone papryczki chili wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym i odrobiną cukru brązowego i oleju (najlepiej azjatyckiego sezamowego). Pasuje też sos imbirowy albo azjatycki śliwkowy :)

      Usuń
  9. Bardzo dziękuję za odpowiedź, wiem już czego szukać. Chyba skuszę się na pikantny dla mnie i imbirowy dla męża ��

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam te pierożki ;) u mnie w Gdańsku jest fajna knajpka mr. dim sum,gdzie je serwują. Tak mi posmakowały,że zaczęłam od czasu do czasu robić je sama,ale niestety mam dwie lewe ręcę do gotowania.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. OMG !!! .. wygladaja zachwycajaco-smacznie ... *zabieram* przepis, wielkie dzieki .. ALA

    OdpowiedzUsuń
  12. Są FANTASTYCZNE! bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis 😍

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki sos do tego dania proponujcie.Ja radze dac mniej imbiru bo goroje za bardzo w smaku w tych pierozkach

    OdpowiedzUsuń
  14. Z pomocnymi dłońmi ich przygotowanie stało się szybsze 😉 Wyszły smakowite, na tyle że proszono o dokładki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Zym mogę zastąpić pergamin? Farsz już zrobiony ( troszeczkę zmodyfikowany bo nie miałam oleju sezamowego i octu ryżowego :() ale w smaku jest dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam dim sum pod każda postacią - z mięsem, z warzywami, nigdy ich sama nie robiłam, zawsze zamawiam z różnych knajpek (najbardziej lubię z Udon Noodle Bar w Warszawie) ale może się skuszę i spróbuje wykonać sama :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a czy można zastapić mąkę pszenną mąką ryżową, musze ograniczać gluten, a pierożki wyglądaja tak smakowicie, że chciałabym je zrobić samej.jakie proporcje sa wtedy?

    OdpowiedzUsuń
  18. Super ciasto! Delikatne i dobrze utrzymuje nawet sporą ilość farszu. Mięso zamieniłam na mielone z indyka a poza tym wg przepisu i wyszło pyszne! Nawet Syn, który jest dość wybredny prosił o dokładkę

    OdpowiedzUsuń