Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • Kontakt
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Zupa z klopsikami wołowymi i fasolą

23 września 2020

Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą

 

Chociaż lato zdaje się nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa, przestawiam się powoli na dietę jesienno-zimową. Rozgrzewające, sycące dania najbardziej poszukiwane. Najlepiej te jednogarnkowe, których jestem wielką zwolenniczką. Zupa na bazie warzyw korzeniowych, pomidorów i fasoli z wołowymi klopsikami, to dwa dania w jednym i zapewniam, że wystarczy na treściwy, jesienny obiad. Inspirowana daniem Albóndigas - klopsikami w sosie pomidorowym z klasyki kuchni hiszpańskiej. Podaję ją z grzankami z bagietki i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

 

Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą

 

Zupa z klopsikami wołowymi i fasolą: 

 

klopsiki -

500 g mielonego mięsa wołowego,

50 g ugotowanego ryżu,

1 jajko,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
sól i pieprz

zupa -
2 duże marchewki,
1 mały korzeń selera (mogą być też 2-3 łodygi selera naciowego),
3 ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów lub pulpy pomidorowej,
1 puszka fasoli czerwonej,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1,5 litra bulionu lub wody,
2 łyżki oliwy,
pieprz i sól

Przygotować wywar na zupę - w garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w małą kostkę marchewkę, seler i ziemniaki. Przesmażyć wszystko, dodając kumin i oregano. Dodać pomidory lub pulpę pomidorową i wszystko zalać gorącym bulionem lub wodą. Doprawić wstępnie do smaku solą i pieprzem i gotować na małym ogniu 15 minut.

W tym czasie przygotować klopsiki - mięso wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem, ryżem, jajkiem i wszystkimi przyprawami. Rękami uformować małe kulki i delikatnie wrzucić je do gotującej się zupy. Gotować kolejne 15-20 minut.
Na końcu dodać osączoną fasolę i doprawić do smaku solą i pieprzem.


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą

czytaj

Tarta z malinami i białą czekoladą

26 sierpnia 2020

krucha tarta z malinami i białą czekoladą
 

Kultowa tarta z początków mojego kucharzenia w sieci. Pamiętam, jak piekło się ją kilka razy pod rząd w sezonie malinowym, a jej popularność dorównywała boomowi na muffinki :) Później zapomniałam o niej na długi czas, aż chęć na kruche z owocami i dojrzewające właśnie maliny jesienne odświeżyły mi pamięć i wróciłam do niej po latach. Jest tak samo smaczna i uzależniająca, jak za pierwszym razem - trudno poprzestać na jednym kawałku. Sekretem jest porządnie dopieczone, kruche ciasto i owsiana kruszonka w połączeniu ze słodko-kwaśnym nadzieniem ze świeżych malin i kawałków białej czekolady. Banalnie proste i obłędnie pyszne - w sam raz na pożegnanie lata :)


krucha tarta z malinami i białą czekoladą


krucha tarta z malinami i białą czekoladą


krucha tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladą:

 

spód -

250 g mąki, 

150 g zimnego masła,

2 łyżki cukru brązowego, 

2-3 łyżki lodowatej wody

 

kruszonka - 

100 g zimnego masła,

100 g mąki,

100 g cukru brązowego,

1/2 szklanki płatków owsianych

 

nadzienie - 

2 szklanki malin,

2 tabliczki białej czekolady

 

Przygotować kruche ciasto - mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i zimną wodę. Szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować i wykleić nim dno i boki formy na tartę. Dno ponakłuwać widelcem. Ciasto w foremce schłodzić w lodówce.

 

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Piec spód około 30 minut, aż ciasto będzie solidnie zarumienione.

 

W tym czasie przygotować kruszonkę - mąkę wymieszać z płatkami owsianymi i cukrem. Dodać masło pokrojone w kostkę i opuszkami palców rozetrzeć je ze składnikami suchymi, aż powstaną grudki. Schłodzić w lodówce.

 

Upieczony spód wyjąć i wypełnić malinami wymieszanymi z posiekaną grubo czekoladą. Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Piec kolejne 15-20 minut, aż kruszonka zarumieni się.


krucha tarta z malinami i białą czekoladą


krucha tarta z malinami i białą czekoladą

czytaj

Ciasto jogurtowo-różane z malinami

6 sierpnia 2020

ciasto jogurtowo-różane z malinami ucierane
To ostatnio moje ulubione ucierane ciasto z owocami. Piekłam już z truskawkami i jagodami (w kolejce czekają porzeczki i wiśnie), ale doskonała jest też wersja z dzisiejszego wpisu - z malinami. Takie uniwersalne ciasto jogurtowe z dalekowschodnim smaczkiem w postaci różanego aromatu. Róża pięknie komponuje się z owocami, które raz po raz serwuje nam lato, dlatego przepis ten na pewno dołączy do ulubionych na wakacyjne ciasto sezonowe. Polecam gorąco :)

ciasto jogurtowo-różane z malinami ucierane

ciasto jogurtowo-różane z malinami ucierane

ciasto jogurtowo-różane z malinami ucierane

Ciasto jogurtowo-różane z malinami:

300 g mąki,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego),
3/4 szklanki oleju,
2 łyżeczki syropu różanego lub wody różanej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
2 szklanki świeżych malin

lukier -
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
1-2 łyżeczki syropu różanego lub wody różanej,
1 łyżeczka oleju,
3-4 łyżki wrzącej wody,
płatki róż do dekoracji (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.

Jajka, cukier i syrop lub wodę różaną utrzeć na wysokich obrotach miksera do powstania puszystej, jasnej masy (ok. 5 minut). Ciągle ucierając, powoli, cienką stróżką dodawać olej.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Kiedy olej dobrze połączy się z masą jajeczną, zmniejszyć obroty miksera i w trzech partiach dodawać jogurt na przemian ze składnikami suchymi. Ucierać tylko do połączenia się składników.
Wyłączyć mikser, dodać maliny i delikatnie wymieszać z ciastem szpatułką.

Przełożyć ciasto do foremki keksowej (lub 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wystudzić w foremce.

Przygotować lukier - wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Kiedy lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę więcej wrzącej wody.
Ostudzone ciasto polukrować i udekorować malinami i płatkami róż.

ciasto jogurtowo-różane z malinami

ciasto jogurtowo-różane z malinami
czytaj

Bulion wołowy po azjatycku

29 lipca 2020

aromatyczny bulion wołowy po azjatycku

Dziwny rok i dziwne to będą wakacje. W tym roku nie planuję nic, a wakacyjne wojaże ograniczam do spontanicznych wypadów po najbliższej okolicy. Mam to szczęście, że i morze i Mazury mam na wyciągnięcie ręki, więc staram się nie narzekać, bo wszystkie inne ekscytujące, dalekie podróże w nieznane trzeba odłożyć na nieokreśloną przyszłość. Szczególnie te azjatyckie, które kocham najbardziej. Kiedy więc napadnie mnie tęsknota za Azją, biegnę do kuchni ugotować coś, co przypomni mi tamte klimaty. Ostatnio był to azjatycki bulion wołowy.
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Obserwuj
przez e-mail!

Polecam

Smażona skórka pomarańczowa

Etykiety

azjatyckie Boże Narodzenie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba S'kott sałatki serniki śliwki śniadanie tarty słodkie i wytrawne torty truskawki Walentynki wegetariańskie Wielkanoc wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy

Popularne wpisy

  • Świąteczna strucla makowa - drożdżowa i krucho-drożdżowa
  • Piróg biłgorajski
  • Chińskie pierożki dim sum z mięsem
  • Karp pieczony nadziewany pieczarkami

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.