Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Ostatni...

25 marca 2022

 




Opublikowane przez: Admin 

Od ostatniego wpisu minęło sporo czasu. Wielu z Was pytało skąd ta cisza...
Agnieszka kiedyś napisała "żeby prowadzić bloga trzeba być szczęśliwym", a jej niestety tego szczęścia zabrakło. 

Tak długa przerwa nie była planowana. Miało być kilka tygodni na regenerację. Życie pisze jednak swoje scenariusze - u Agnieszki zdiagnozowano nowotwór. Od tego momentu całą swoją energię poświęciła na walkę z chorobą. Głęboko wierzyła, że gdy tylko wszystko wróci do normy powróci do blogowania. Niestety, nastąpił bardzo agresywny nawrót choroby.

Odeszła w grudniu 2021, tuż przed Świętami.

 

Pozostawiła po sobie bloga. 

To tutaj dzieliła się swoją pasją. Czerpała z tego ogromną radość i satysfakcję. 

Mówiła, że Every Cake You Bake, to nie tylko strona z przepisami, ale też spory kawałek jej życia. 

Blog pozostaje w takiej formie jak go zostawiła. Nowych wpisów, zdjęć czy relacji z podróży już nie będzie. 

Będzie miło jeśli nadal będziecie tu zaglądać.  

Korzystajcie z jej przepisów, przeglądajcie zdjęcia, czytajcie relacje z podróży. 

Pomyślcie o Niej ciepło...z uśmiechem.

czytaj

Zupa z klopsikami wołowymi i fasolą

23 września 2020

Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą

 

Chociaż lato zdaje się nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa, przestawiam się powoli na dietę jesienno-zimową. Rozgrzewające, sycące dania najbardziej poszukiwane. Najlepiej te jednogarnkowe, których jestem wielką zwolenniczką. Zupa na bazie warzyw korzeniowych, pomidorów i fasoli z wołowymi klopsikami, to dwa dania w jednym i zapewniam, że wystarczy na treściwy, jesienny obiad. Inspirowana daniem Albóndigas - klopsikami w sosie pomidorowym z klasyki kuchni hiszpańskiej. Podaję ją z grzankami z bagietki i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

 

Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą

 

Zupa z klopsikami wołowymi i fasolą: 

 

klopsiki -

500 g mielonego mięsa wołowego,

50 g ugotowanego ryżu,

1 jajko,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
sól i pieprz

zupa -
2 duże marchewki,
1 mały korzeń selera (mogą być też 2-3 łodygi selera naciowego),
3 ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów lub pulpy pomidorowej,
1 puszka fasoli czerwonej,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1,5 litra bulionu lub wody,
2 łyżki oliwy,
pieprz i sól

Przygotować wywar na zupę - w garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w małą kostkę marchewkę, seler i ziemniaki. Przesmażyć wszystko, dodając kumin i oregano. Dodać pomidory lub pulpę pomidorową i wszystko zalać gorącym bulionem lub wodą. Doprawić wstępnie do smaku solą i pieprzem i gotować na małym ogniu 15 minut.

W tym czasie przygotować klopsiki - mięso wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem, ryżem, jajkiem i wszystkimi przyprawami. Rękami uformować małe kulki i delikatnie wrzucić je do gotującej się zupy. Gotować kolejne 15-20 minut.
Na końcu dodać osączoną fasolę i doprawić do smaku solą i pieprzem.


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą

czytaj

Tarta z malinami i białą czekoladą

26 sierpnia 2020

krucha tarta z malinami i białą czekoladą
 

Kultowa tarta z początków mojego kucharzenia w sieci. Pamiętam, jak piekło się ją kilka razy pod rząd w sezonie malinowym, a jej popularność dorównywała boomowi na muffinki :) Później zapomniałam o niej na długi czas, aż chęć na kruche z owocami i dojrzewające właśnie maliny jesienne odświeżyły mi pamięć i wróciłam do niej po latach. Jest tak samo smaczna i uzależniająca, jak za pierwszym razem - trudno poprzestać na jednym kawałku. Sekretem jest porządnie dopieczone, kruche ciasto i owsiana kruszonka w połączeniu ze słodko-kwaśnym nadzieniem ze świeżych malin i kawałków białej czekolady. Banalnie proste i obłędnie pyszne - w sam raz na pożegnanie lata :)


krucha tarta z malinami i białą czekoladą


krucha tarta z malinami i białą czekoladą


krucha tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladą:

 

spód -

250 g mąki, 

150 g zimnego masła,

2 łyżki cukru brązowego, 

2-3 łyżki lodowatej wody

 

kruszonka - 

100 g zimnego masła,

100 g mąki,

100 g cukru brązowego,

1/2 szklanki płatków owsianych

 

nadzienie - 

2 szklanki malin,

2 tabliczki białej czekolady

 

Przygotować kruche ciasto - mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i zimną wodę. Szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować i wykleić nim dno i boki formy na tartę. Dno ponakłuwać widelcem. Ciasto w foremce schłodzić w lodówce.

 

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Piec spód około 30 minut, aż ciasto będzie solidnie zarumienione.

 

W tym czasie przygotować kruszonkę - mąkę wymieszać z płatkami owsianymi i cukrem. Dodać masło pokrojone w kostkę i opuszkami palców rozetrzeć je ze składnikami suchymi, aż powstaną grudki. Schłodzić w lodówce.

 

Upieczony spód wyjąć i wypełnić malinami wymieszanymi z posiekaną grubo czekoladą. Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Piec kolejne 15-20 minut, aż kruszonka zarumieni się.


krucha tarta z malinami i białą czekoladą


krucha tarta z malinami i białą czekoladą

czytaj

Ciasto jogurtowo-różane z malinami

6 sierpnia 2020

ciasto jogurtowo-różane z malinami ucierane
To ostatnio moje ulubione ucierane ciasto z owocami. Piekłam już z truskawkami i jagodami (w kolejce czekają porzeczki i wiśnie), ale doskonała jest też wersja z dzisiejszego wpisu - z malinami. Takie uniwersalne ciasto jogurtowe z dalekowschodnim smaczkiem w postaci różanego aromatu. Róża pięknie komponuje się z owocami, które raz po raz serwuje nam lato, dlatego przepis ten na pewno dołączy do ulubionych na wakacyjne ciasto sezonowe. Polecam gorąco :)

ciasto jogurtowo-różane z malinami ucierane

ciasto jogurtowo-różane z malinami ucierane

ciasto jogurtowo-różane z malinami ucierane

Ciasto jogurtowo-różane z malinami:

300 g mąki,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego),
3/4 szklanki oleju,
2 łyżeczki syropu różanego lub wody różanej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
2 szklanki świeżych malin

lukier -
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
1-2 łyżeczki syropu różanego lub wody różanej,
1 łyżeczka oleju,
3-4 łyżki wrzącej wody,
płatki róż do dekoracji (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.

Jajka, cukier i syrop lub wodę różaną utrzeć na wysokich obrotach miksera do powstania puszystej, jasnej masy (ok. 5 minut). Ciągle ucierając, powoli, cienką stróżką dodawać olej.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Kiedy olej dobrze połączy się z masą jajeczną, zmniejszyć obroty miksera i w trzech partiach dodawać jogurt na przemian ze składnikami suchymi. Ucierać tylko do połączenia się składników.
Wyłączyć mikser, dodać maliny i delikatnie wymieszać z ciastem szpatułką.

Przełożyć ciasto do foremki keksowej (lub 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wystudzić w foremce.

Przygotować lukier - wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Kiedy lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę więcej wrzącej wody.
Ostudzone ciasto polukrować i udekorować malinami i płatkami róż.

ciasto jogurtowo-różane z malinami

ciasto jogurtowo-różane z malinami
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Grzybek litewski

Etykiety

azjatyckie Boże Narodzenie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba S'kott sałatki serniki śliwki śniadanie tarty słodkie i wytrawne torty truskawki Walentynki wegetariańskie Wielkanoc wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy

Popularne wpisy

  • Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką
  • Jajka faszerowane awokado
  • Chińskie pierożki dim sum z mięsem
  • Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.