
Chociaż lato zdaje się nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa, przestawiam się powoli na dietę jesienno-zimową. Rozgrzewające, sycące dania najbardziej poszukiwane. Najlepiej te jednogarnkowe, których jestem wielką zwolenniczką. Zupa na bazie warzyw korzeniowych, pomidorów i fasoli z wołowymi klopsikami, to dwa dania w jednym i zapewniam, że wystarczy na treściwy, jesienny obiad. Inspirowana daniem Albóndigas - klopsikami w sosie pomidorowym z klasyki kuchni hiszpańskiej. Podaję ją z grzankami z bagietki i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.



Zupa z klopsikami wołowymi i fasolą:
klopsiki -
500 g mielonego mięsa wołowego,
50 g ugotowanego ryżu,
1 jajko,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
sól i pieprz
zupa -
2 duże marchewki,
1 mały korzeń selera (mogą być też 2-3 łodygi selera naciowego),
3 ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów lub pulpy pomidorowej,
1 puszka fasoli czerwonej,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1,5 litra bulionu lub wody,
2 łyżki oliwy,
pieprz i sól
Przygotować wywar na zupę - w garnku rozgrzać
oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w
małą kostkę marchewkę, seler i ziemniaki. Przesmażyć wszystko, dodając
kumin i oregano. Dodać pomidory lub pulpę pomidorową i wszystko zalać
gorącym bulionem lub wodą. Doprawić wstępnie do smaku solą i pieprzem i
gotować na małym ogniu 15 minut.
W tym czasie przygotować klopsiki - mięso
wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem, ryżem, jajkiem i wszystkimi
przyprawami. Rękami uformować małe kulki i delikatnie wrzucić je do
gotującej się zupy. Gotować kolejne 15-20 minut.
Na końcu dodać osączoną fasolę i doprawić do smaku solą i pieprzem.


wygląda i brzmi pysznie. Zapisałam sobie do spróbowania w niedługim czasie
OdpowiedzUsuńzupa wygląda pysznie! ps. zawsze jesienią wracam do Twojego przepisu na rustykalną tartę ze śliwkami galette:)
OdpowiedzUsuńMniam, mam na nią ogromną ochotę 😋
OdpowiedzUsuńPyyyszna 😋
UsuńZupa jest naprawdę niezła!Dziękuję!
OdpowiedzUsuńChomik
Komarko, najlepszego na końcówkę starego troku i cały nowy , oby był lepszy
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuńTakie treściwe zupy to jest według mnie kapitalne rozwiązanie. Jestem ich gorącą zwolenniczką. Szczególnie jak są takie pyszne i aromatyczne, jak Twoja:)
OdpowiedzUsuń後宮視訊-國外免費視頻秀聊天室
OdpowiedzUsuńmfc視訊-午夜免費視訊聊天室
showlive視訊聊天網-視頻啪啪免費聊天室
韓國視訊-台灣甜心女孩聊天室
日本視訊-大秀聊天室
line視訊-午夜聊天室大廳
玩美女人影音秀-同城聊天室
9158虛擬視訊-能看啪啪福利的直播app下載
show live影音視訊網-ut視訊聊天室福利視頻
showlive影音視訊聊天網-聊天室福利在線視頻