Zupa z klopsikami wołowymi i fasolą

23 września 2020

Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą

 

Chociaż lato zdaje się nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa, przestawiam się powoli na dietę jesienno-zimową. Rozgrzewające, sycące dania najbardziej poszukiwane. Najlepiej te jednogarnkowe, których jestem wielką zwolenniczką. Zupa na bazie warzyw korzeniowych, pomidorów i fasoli z wołowymi klopsikami, to dwa dania w jednym i zapewniam, że wystarczy na treściwy, jesienny obiad. Inspirowana daniem Albóndigas - klopsikami w sosie pomidorowym z klasyki kuchni hiszpańskiej. Podaję ją z grzankami z bagietki i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

 

Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą

 

Zupa z klopsikami wołowymi i fasolą: 

 

klopsiki -

500 g mielonego mięsa wołowego,

50 g ugotowanego ryżu,

1 jajko,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
sól i pieprz

zupa -
2 duże marchewki,
1 mały korzeń selera (mogą być też 2-3 łodygi selera naciowego),
3 ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów lub pulpy pomidorowej,
1 puszka fasoli czerwonej,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1,5 litra bulionu lub wody,
2 łyżki oliwy,
pieprz i sól

Przygotować wywar na zupę - w garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w małą kostkę marchewkę, seler i ziemniaki. Przesmażyć wszystko, dodając kumin i oregano. Dodać pomidory lub pulpę pomidorową i wszystko zalać gorącym bulionem lub wodą. Doprawić wstępnie do smaku solą i pieprzem i gotować na małym ogniu 15 minut.

W tym czasie przygotować klopsiki - mięso wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem, ryżem, jajkiem i wszystkimi przyprawami. Rękami uformować małe kulki i delikatnie wrzucić je do gotującej się zupy. Gotować kolejne 15-20 minut.
Na końcu dodać osączoną fasolę i doprawić do smaku solą i pieprzem.


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą


Zupa z klopsikami wołowymi, pomidorami i fasolą

17 komentarzy

  1. wygląda i brzmi pysznie. Zapisałam sobie do spróbowania w niedługim czasie

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa wygląda pysznie! ps. zawsze jesienią wracam do Twojego przepisu na rustykalną tartę ze śliwkami galette:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mam na nią ogromną ochotę 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa jest naprawdę niezła!Dziękuję!

    Chomik

    OdpowiedzUsuń
  5. Komarko, najlepszego na końcówkę starego troku i cały nowy , oby był lepszy

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie treściwe zupy to jest według mnie kapitalne rozwiązanie. Jestem ich gorącą zwolenniczką. Szczególnie jak są takie pyszne i aromatyczne, jak Twoja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Czy powróci Pani jeszcze do publikowania przepisów na stronie? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. I am impressed. I don't think Ive met anyone who knows as much about this subject as you do. You are truly well informed and very intelligent. You wrote something that people could understand and made the subject intriguing for everyone. Really, great blog you have got here. https://everlighten.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda - ta barwa, smak i zapach. Dla mnie to klasyczna kuchnia, taka jaką lubię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Agnieszko , wszystko okej?

    OdpowiedzUsuń
  11. Bakalie, owoce suszone, orzechy i ziarna strączkowe bakalie i przyprawy z całego świata

    OdpowiedzUsuń
  12. W takich przepisach ważne jest mięso. Musi być świeże i z pewnego źródła. Ja zamawiam z https://zakupyw24h.pl/183-mieso-i-wedliny/ jeszcze się nigdy nie zawiodłam. Jestem zachwycona jakością oraz obsługą w tym sklepie. Jako mięsożerna rodzina codziennie musimy mieć pyszne mięsiwo na stole podane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Very efficiently written information. It will be beneficial to anybody who utilizes it, including me. Keep up the good work. For sure i will check out more posts. This site seems to get a good amount of visitors. Custom printed patches

    OdpowiedzUsuń