
Chociaż lato zdaje się nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa, przestawiam się powoli na dietę jesienno-zimową. Rozgrzewające, sycące dania najbardziej poszukiwane. Najlepiej te jednogarnkowe, których jestem wielką zwolenniczką. Zupa na bazie warzyw korzeniowych, pomidorów i fasoli z wołowymi klopsikami, to dwa dania w jednym i zapewniam, że wystarczy na treściwy, jesienny obiad. Inspirowana daniem Albóndigas - klopsikami w sosie pomidorowym z klasyki kuchni hiszpańskiej. Podaję ją z grzankami z bagietki i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.



Zupa z klopsikami wołowymi i fasolą:
klopsiki -
500 g mielonego mięsa wołowego,
50 g ugotowanego ryżu,
1 jajko,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
sól i pieprz
zupa -
2 duże marchewki,
1 mały korzeń selera (mogą być też 2-3 łodygi selera naciowego),
3 ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów lub pulpy pomidorowej,
1 puszka fasoli czerwonej,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1,5 litra bulionu lub wody,
2 łyżki oliwy,
pieprz i sól
Przygotować wywar na zupę - w garnku rozgrzać
oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w
małą kostkę marchewkę, seler i ziemniaki. Przesmażyć wszystko, dodając
kumin i oregano. Dodać pomidory lub pulpę pomidorową i wszystko zalać
gorącym bulionem lub wodą. Doprawić wstępnie do smaku solą i pieprzem i
gotować na małym ogniu 15 minut.
W tym czasie przygotować klopsiki - mięso
wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem, ryżem, jajkiem i wszystkimi
przyprawami. Rękami uformować małe kulki i delikatnie wrzucić je do
gotującej się zupy. Gotować kolejne 15-20 minut.
Na końcu dodać osączoną fasolę i doprawić do smaku solą i pieprzem.


wygląda i brzmi pysznie. Zapisałam sobie do spróbowania w niedługim czasie
OdpowiedzUsuńzupa wygląda pysznie! ps. zawsze jesienią wracam do Twojego przepisu na rustykalną tartę ze śliwkami galette:)
OdpowiedzUsuńMniam, mam na nią ogromną ochotę 😋
OdpowiedzUsuńPyyyszna 😋
UsuńZupa jest naprawdę niezła!Dziękuję!
OdpowiedzUsuńChomik
Komarko, najlepszego na końcówkę starego troku i cały nowy , oby był lepszy
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuńTakie treściwe zupy to jest według mnie kapitalne rozwiązanie. Jestem ich gorącą zwolenniczką. Szczególnie jak są takie pyszne i aromatyczne, jak Twoja:)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy powróci Pani jeszcze do publikowania przepisów na stronie? Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAgnieszko , wszystko okej?
OdpowiedzUsuńSzkoda, że tutaj tak cichutko ... Wracaj!
OdpowiedzUsuńWitaj, Agnieszko...... tak tu cicho i pusto czy jeszcze będzie dalszy ciąg bloga please
OdpowiedzUsuńKlopsiki to naprawdę fajny wybór. Jedna z moich ulubionych potraw.
OdpowiedzUsuńNa zimowe obiady idealne. Doskonale się prezentują.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Doskonała potrawa, bardzo smaczna, wręcz wyborna.
OdpowiedzUsuńDoskonała zupka.
OdpowiedzUsuńDzisiaj właśnie dowiedziałam się, że nie ma Cię już z nami :( Strasznie mi smutno :(
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro :( Jestem wstrząśnięta. Zaglądałam tu z nadzieją na nowy wpis... Zostały nam wspomnienia, niezwykle ciekawe relacje z podróży, boskie zdjęcia i wspaniałe przepisy ❤ Ten blog to magiczne miejsce. Komarko nie znałam Cię osobiście, ale czułam się tutaj u Ciebie jak u Pana Boga za piecem...
UsuńTo bardzo przykra wiadomość. Czy stało się coś złego? Zaglądałam na blog regularnie, z nadzieją, że w końcu pojawi się nowy wpis.
UsuńAutorka bloga niestety już nie opublikuje żadnego przepisu 😔
UsuńCo się stało? To jest jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych...
UsuńZaglądam tutaj regularnie w oczekiwaniu na kolejny wpis, chociaż oczywiście zaniepokojona tak długą przerwą...czy stało się coś poważnego?
UsuńJednak... a ja przez cały czas sprawdzałam blog licząc na nowe przepisy. Ale niepokoiłam się i nie chciało mi się wierzyć, że bez słowa wyjaśnienia Komarka przestała prowadzić blog. Nawet przestała składać życzenia na święta i Nowy Rok, a tak się nigdy wcześniej nie zdarzyło. Czyli musiało się to stać juz w 2020? już wtedy nastała tutaj smutna cisza...
UsuńPoczytaj komentarze wyżej. Agnieszka odeszła w grudniu 2021
UsuńZupka, którą trzeba spróbować. Zdecydowanie ją mogę polecić. Uważam, że Polska kuchnia jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wypieczona zupa. Wygląda naprawdę rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńKlopsiki..mm uwielbiam je. Najlepsza i najciekawsza barwa.
OdpowiedzUsuńTego typu zupki uwielbiam. Rewelacyjny smak, wysoka jakość!
OdpowiedzUsuńPiękna, kolorowa, smaczna - zdecydowanie można ją polecić. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńCudo! Uwielbiam zupy z pulpecikami :)
OdpowiedzUsuńAyuda Violencia Doméstica Nueva Jersey
OdpowiedzUsuńEvery Cake You Bake is a renowned bakery known for their exceptional cakes. Their cakes are not only visually stunning but also divinely delicious, with perfectly balanced flavors and moist, delicious texture. Their attention to detail in their designs is unmatched, and their passion for their craft is evident in every bite. The cakes are not only visually stunning but also culinary delights, with the attention to flavor profiles and quality of ingredients evident.
Customers have consistently praised Every Cake You Bake for their creativity and artistry in their designs, as well as their exceptional taste. The cakes are bursting with flavor and perfectly moist, showcasing their true passion for their craft. They are a true gem in the world of baking, with their cakes being not only beautiful but also incredibly delicious.
The team's dedication to their craft shines through in every creation, making them a true gem in the world of baking. They are highly recommended for any celebration and are eager to order another one of their amazing cakes.