Sałatka z pieczonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem

czwartek, 11 maja 2017

Sałatka z pieczonych zielonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem

Słońce i lato wprost bije z tej sałatki - pierwsze co przyszło mi na myśl, kiedy zobaczyłam ją na blogu u Tieghan. I jeszcze bardziej zachciało mi się jej spróbować, na przekór temu co za oknem. Zaklinanie rzeczywistości jedzeniem, to może właśnie to, bo po kilku dniach majowych (sic!) śnieżyc, ulew i przeraźliwego chłodu, w końcu wyszło słońce (choć z ciepłem wciąż nie ma szału ;))!

Do tej sałatki potrzebne są młode, zielone szparagi, najlepiej możliwie najcieńsze, bo te najszybciej upieką się z sezamem i bekonem, a pozostaną delikatne. Szparagi i jajka to doskonała para w każdym wydaniu, więc i tutaj sprawdza się doskonale - szczególnie, kiedy jajka ugotowane są na półtwardo, z wciąż jeszcze lekko płynnym, kremowym żółtkiem. Soczystości i świeżości całości dodają pomidorki koktajlowe. I jeszcze do tego akcent serowy. Zupełnie przypadkiem trafiłam ostatnio na kulkę włoskiego sera burrata (w Biedronce) z kremowym, śmietanowym środkiem, więc do sałatki powędrowała burrata, ale równie dobrze można użyć mozzarelli. To naprawdę pyszna, szparagowa sałatka wiosenna i kiedy prawdziwa wiosna w końcu sobie o nas przypomni, na pewno wyśmienicie będzie smakować gdzieś na zielonej trawce, pikniku czy przy grillu.

Sałatka z pieczonych zielonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem

Sałatka z pieczonych zielonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem

Sałatka z pieczonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem:
(wg Half Baked Harvest)

duży pęczek zielonych, cienkich szparagów,
2 łyżki sezamu,
kilka cienkich plastrów boczku,
3-4 jajka ugotowane na półtwardo (lub tak jak lubisz),
garść pomidorków koktajlowych,
1 kula sera burrata lub mozzarella,
2 łyżki posiekanych liści bazylii,

winegret -
1/4 szklanki oliwy,
sok z połowy cytryny,
3 łyżki octu balsamicznego,
szczypta płatków chili,
sól i pieprz

Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych końcówek.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.

Szparagi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać sezamem i oprószyć solą i pieprzem. Na szparagach ułożyć plastry boczku.
Piec 20-25 minut, aż boczek zrumieni się i będzie chrupiący.

W tym czasie przygotować winegret - olej wymieszać z octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dodać płatki chili i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Upieczone szparagi (bez tłuszczu, który wytopił się z boczku) z chrupiącym bekonem przełożyć na półmisek. Dodać pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, bazylię, połówki jajek i ser. Wszystko skropić przygotowanym winegretem.
Podawać z grzankami lub świeżym, chrupiącym pieczywem.

Sałatka z pieczonych zielonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem

Sałatka z pieczonych zielonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem


1 komentarz

  1. Obowiązkowo do spróbowania 😋 Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.