Zielone szparagi, dwa sery - cheddar i kozi, trochę rukoli i fasolki szparagowej i to wszystko na kruchym, maślanym i również serowym cieście. Za takimi daniami tęskni się cały rok :) Cieniutkie, zielone szparagi lubię najbardziej - nie wymagają specjalnej obróbki, jedynie chwilkę blanszowania we wrzątku (można je jeść nawet na surowo), rzadko bywają łykowate.
Dużo bardziej mi po drodze z zielonymi niż z białymi szparagami, które moim zdaniem potrzebują ręki profesjonalisty. Poza tym zielone szparagi pięknie komponują się wizualnie i smakowo z innymi zielonymi warzywami sezonowymi - zamiast fasolki szparagowej można dodać świeży, zielony groszek, a zamiast rukoli, np. liście czosnku niedźwiedziego. Sery w tej tarcie są pyszną kropką nad i :)
Tarta ze szparagami i dwoma serami:
(wg BBC Good Food Magazine)
ciasto -
1,5 szklanki (185 g) mąki,
100 g zimnego masła,
1 jajko,
15 g startego sera cheddar (lub innego twardego, dojrzałego sera np. parmezanu),
2 łyżki zimnej wody,
pół łyżeczki soli
nadzienie -
200 g młodych, zielonych szparagów,
50 g fasolki szparagowej lub zielonego groszku,
2 jajka,
80 g gęstej śmietany 18%,
100 g śmietanki kremówki 30%,
2 garście rukoli,
15 g startego sera cheddar,
1 miękki serek kozi,
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
sól i pieprz
Masło i mąkę z solą posiekać z jajkiem i zimną wodą. Szybko zagnieść na gładkie ciasto i uformować kulę. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Połowę rozwałkowanego ciasta posypać startym serem i przykryć drugą połową. Jeszcze raz rozwałkować i wykleić ciastem formę do tarty (o średnicy ok.23 cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków. Ciasto na dnie formy ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce. Spód piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni aż będzie złocisty. Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
W czasie kiedy będzie się piekł spód, zblanszować szparagi, gotując ok. 3 minuty, a później w tej samej wodzie podobnie zblanszować fasolkę szparagową lub groszek.
Jajka rozbić w misce i wymieszać ze śmietanami i startym cheddarem i połową porwanego na małe kawałki sera koziego. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na podpieczony spód ułożyć fasolkę lub groszek i garść rukoli. Zalać to mieszaniną jajeczno-serową. Na wierzchu ułożyć szparagi i pozostały kozi ser. Tartę włożyć z powrotem do pieca i zapiekać 25-30 minut, aż nadzienie zetnie się, a ser zarumieni.
Upieczoną tartę posypać pozostałą rukolą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszności 😋
OdpowiedzUsuńBardzo podobny przepis mam w naszej restauracji. Różni się nieco proporcjami i tym, że zamiast dwóch serów mamy jeden - parmezan, natomiast cała masa jest bardziej jogurtowo-śmietanowa. Nasi klienci bardzo często wybierają tą tartę z naszego menu. Ostatnio testuję sporo nowych przepisów, dlatego odwiedzam różne blogi w tym Twój czerpiąc inspirację. Muszę kupić nowe spodnie kucharskie, ponieważ po moich ostatnich eksperymentach z burakami nie dopiorę ich nigdy w życiu :D
OdpowiedzUsuń