Tarta z cukinią, pomidorami i boczkiem

22 sierpnia 2018

krucha tarta z cukinią, pomidorami i boczkiem

Chociaż przez utrzymujące się wciąż około 30-stopniowe upały zdawać by się mogło, że tegoroczne lato nie będzie miało końca, to kolory w ogrodzie i wokół wskazują, że to już końcówka lata. W takich kolorach jest kolejna porcja ugotowanego warzywnego leczo, które pakuję w słoiki na zimę, dojrzewające na potęgę na grządce dynie, susząca się mięta i placek z pierwszymi śliwkami węgierkami. Taka też jest moja dzisiejsza tarta - tarta w kolorach późnego lata z cukinią, pomidorkami cherry i boczkiem.

Inspiracją była jedna z moich ulubionych letnich sałatek - cukiniowa sałatka z patelni, z cukinii żółtej i zielonej. Na kruchej tarcie smakuje równie spektakularnie :) Do tego zaprawiona bazylią, kremowa ricotta, słodkie pomidorki koktajlowe i chrupiący boczek. Wszystkie smaki łączą się tak doskonale, jak kolory składników niczym na malarskiej palecie barw. Polecam gorąco na kolację, albo jeden z ostatnich już pewnie letnich obiadów w tym roku, bo czuję, że jesień stoi za progiem :)

krucha tarta z cukinią, pomidorami i boczkiem

krucha tarta z cukinią, pomidorami i boczkiem

krucha tarta z cukinią, pomidorami i boczkiem

Tarta z cukinią, pomidorami i boczkiem:

spód - 
1,5 szklanki (185 g) mąki,
100g zimnego masła,
1 jajko,
2 łyżki zimnej wody,
1/2 łyżeczki soli

nadzienie - 
3 średnie cukinie,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
250 g ricotty,
1 jajko,
1/2 szklanki startego parmezanu,
garść liści bazylii,
gałązkę pomidorków cherry,
5-6 plastrów surowego boczku,
2 łyżki bułki tartej

Masło i mąkę z solą posiekać z jajkiem i zimną wodą. Wyrobić na gładkie ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 20 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie i rozwałkować. Przenieść do formy na tartę (o średnicy ok.23 cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków. Ciasto na dnie formy ponakłuwać widelcem. Spód piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni aż będzie złocisty. Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.

W czasie, kiedy spód tarty będzie się zapiekał, cukinie i ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Cukinię wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Smażyć, aż cukinia lekko się zarumieni, ale zachowa kształt (patelnia musi być mocno rozgrzana). Pod koniec smażenia wrzucić czosnek i oprószyć wszystko solą i pieprzem. Cukinię z czosnkiem przełożyć z patelni na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojoną w krążki cebulę. Smażyć aby cebula zeszkliła się. Zdjąć z ognia.

Na suchej patelni usmażyć na chrupiąco plastry boczku.

Ricottę wymieszać z jajkiem, połową startego parmezanu i posiekaną bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą i ułożyć połowę cukinii z czosnkiem. Na cukinii rozsmarować ricottę. Na wierzchu rozłożyć pozostałą cukinię, boczek, pomidorki cherry i posypać resztą parmezanu.

Zapiekać tartę 20 minut.

krucha tarta z cukinią, pomidorami i boczkiem

krucha tarta z cukinią, pomidorami i boczkiem

1 komentarz

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.