Sałatka z patelni (z cukinii, marchwi i czosnku)

środa, 2 września 2015

sałatka z patelni z cukini, marchwi i czosnku

Zastanawiam się, jak to się stało, że ten przepis nie pojawił się tutaj do tej pory? Często tak jest, że  przepisy, dania i smaki, które towarzyszą nam na co dzień, stają się tak banalne, że przestajemy je zauważać. Tymczasem właśnie one zasługują na szczególną uwagę, bo wśród nich są takie, które przeważnie biją na głowę wszystkie wymyślne i skomplikowane receptury. Nie po raz pierwszy przekonuję siebie i Was, że najprostsze rozwiązania są najlepsze i zauważyłam, że istnieje coś takiego jak magia trzech składników. Przypominałam ostatnio na facebooku wyśmienitą tartę z pomidorami i mozzarellą, której tajemnicą smaku jest połączenie pomidorów, karmelizowanej cebuli i mozzarelli. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę z trzech składników - z młodej cukinii, marchewki i czosnku.

Sałatka z patelni, to jedna z ulubionych przystawek do obiadu, jedzona w moim domu odkąd pamiętam, przez całe lato, kiedy tylko pojawią się w ogrodzie pierwsze cukinie. Nie mam pojęcia skąd wziął się przepis ani kto jest jego autorem, ale nie to jest najważniejsze. Ważne jest to, że musicie jej spróbować! Jest jedna zasada, aby danie było udane - warzywa muszą być smażone szybko, na dużym ogniu, podobnie jak dania kuchni azjatyckiej. Uduszona na małym ogniu cukinia rozgotuje się i straci swój kształt i charakter. Od razu przygotujcie większą porcję składników niż ta, która w założeniu ma pojawić się na stole, bo wyjadanie próbowanie sałatki prosto z patelni w czasie przygotowywania jest nieuniknione! ;)

sałatka z patelni z cukini, marchwi i czosnku
sałatka z patelni z cukini, marchwi i czosnku

Sałatka z patelni (z cukinii, marchwi i czosnku): 

2-3 małe, młode cukinie (lub jedną większą),
4 młode marchewki,
3 ząbki czosnku,
świeże zioła - oregano, tymianek, natka pietruszki,
olej do smażenia,
1 łyżka oliwy,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Umyte cukinie ze skórką, marchewkę i obrane ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki.
Na dużej patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić marchew i mieszając podsmażyć na dużym ogniu, aż zacznie lekko się rumienić. Dodać cukinię i delikatnie mieszając smażyć dalej na dużym ogniu, aż zeszkli się i zmięknie. Na końcu dodać czosnek i wszystko jeszcze przez chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane zioła i wszystko skropić oliwą. Podawać natychmiast.

sałatka z patelni z cukini, marchwi i czosnku
 

15 komentarzy

  1. O jaki super przepis. Już biegnę do ogródka po cukinie i będe robić

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia i słodka marchewka, mniam....

    OdpowiedzUsuń
  3. a na klarowanym maśle można, bo ja nie używam olejów do smażenia :)
    przepis wygląda super, chętnie wypróbuję ;)
    uściski!
    ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) Ważne żeby tłuszcz zniósł wysoką temperaturę smażenia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Prosta i smakowita, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam! bo ja tu pierwszy raz. Taka salatka z dodatkiem makaronu np. Tagliatelle to moje absolutnie ulubione danie nie tylko na lato! Wisienka na "torcie" sa jeszcze orzeszki piniowe ale nie zawsze mam. Mniam.
    Zabuelle

    OdpowiedzUsuń
  6. Acha, do smazenia uzywam Alba Butter Oil, bo sie nie przypala i pysznie pachnie maselkiem. Mniam
    Zabuelle

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł na pyszną sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne połączenie:-), muszę się skusić na taką wersję:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna! Uwielbiam takie sałatki. Cukinię robię w ten sposób często. :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam, zrobiłam :) I bardzo mi smakowała cukinia w tym wydaniu :) Bardzo dziękuję Agnieszko za kolejny smakowity przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam! :D Mam przetestowaną tą sałatkę też na tych, co za cukinią nie przepadają i zawsze sałatka wygrywa ;D

      Usuń
  11. sałatka pyszna! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.