Czerwona kapusta zasmażana z jagodami jałowca i gruszkami

23 września 2014

sałatka czerwona kapusta zasmażana z jałowcem i gruszkami

Czy to nie złośliwość losu, że książkowa jesień wraz z wraz całym dobrodziejstwem inwentarza w postaci chłodu, szarości i deszczu, pojawia się jak w zegarku 23 września, kiedy na prawdziwą wiosnę trzeba zwykle czekać jeszcze kilka tygodni po tym, jak obwieści ją kartka w kalendarzu? Taka myśl przyszła mi do głowy dzisiaj rano, kiedy po przebudzeniu spojrzałam przez okno. Nie powinnam narzekać, bo i jesień potrafi być piękna i radosna z jej złotymi kolorami, babim latem i ogrodowymi plonami, a poza tym to przecież pora roku moich urodzin :) chociaż nic nie poradzę na to, że bliższe jest mi od zawsze upalne powietrze letnich, słonecznych dni.

Czerwona kapusta i jej intensywny, cyklamenowy kolor, wpisują się świetnie w to ładniejsze oblicze jesieni, więc na jej powitanie przygotowałam kolorową i soczystą kapuścianą przystawkę. Łączy w sobie nie tylko kolory ale i jesienne smaki - kwaskowaty smak winnego octu, korzenne smaki przypraw i jagód jałowca razem ze słodką, dojrzałą gruszką.

sałatka czerwona kapusta zasmażana z jałowcem i gruszkami

Czerwona kapusta zasmażana z jagodami jałowca i gruszkami: 
(wg Delicious Magazine)

1 niewielka główka czerwonej kapusty,
50 g masła,
1 i ½ łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka jagód jałowca, lekko rozgniecionych,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki mielonych goździków,
5 łyżek czerwonego octu winnego,
4 dojrzałe gruszki,
3 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki,
sól i pieprz

Kapustę przekroić na połowę, później na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Na głębokiej patelni rozgrzać 25 g masła i łyżkę oliwy z oliwek po czym wrzucić jagody jałowca. Smażyć na średnim ogniu około minutę, aż jałowieć zacznie pachnieć. Dodać posiekaną cebulę i smażyć kilka minut, aż cebula zrumieni się lekko. Dodać posiekany drobno czosnek, przesmażyć chwilę, po czym dodać kapustę i całość smażyć około 5 minut mieszając. Dodać goździki i gałkę muszkatołową, ocet winny oraz sól i pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką i dusić kolejne 7-8 minut, aż kapusta zmięknie.

W międzyczasie umyte gruszki (nie trzeba obierać ze skórki) pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 2-3 cienkie plasterki. Pozostałe mało oraz oliwę rozgrzać na oddzielnej patelni, wrzucić plasterki gruszki i smażyć po kilka minut z obu stron, aż gruszki lekko się zarumienią.

Kiedy kapusta będzie miękka, dodać galaretkę z czerwonej porzeczki, wymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać usmażone plasterki gruszki. Podawać na gorąco.

sałatka czerwona kapusta zasmażana z jałowcem i gruszkami



5 komentarzy

  1. Zwykle dodawałam jabłko, czasem nektarynkę, czy bardziej swojsko , ogórek kiszony. Fajny pomysł z gruszką i taką właśnie skarmelizowaną, chętnie zrobię wg tej propozycji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nigdy nie próbowałam z ogórkiem - też wypróbuję Twoją wersję przy najbliższej okazji :)

      Usuń
  2. surówka z czerwonej kapusty to mój ulubiony dodatek do obiadu ale nie umiem jej zrobić. Zwykle kupuję gotową lub proszę mamę o zrobienie. A takiej kombinacji to już w ogóle nie widziałam , fajowy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cię, że to nic trudnego - ani ta na surowo ani zasmażana. Grunt to dobre jej przyprawienie :)

      Usuń
  3. Wygląda bosko! Moje smaki. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń