Truskawkowy zawrót głowy! Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym z czarnym pieprzem i babeczki kardamonowe z truskawkami

13 czerwca 2011


polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym z czarnym pieprzem

Tak się cieszę, że już są :) Te wyczekane, wyśnione, czerwone, pachnące i słodkie. Pierwsze oczywiście z własnej grządki, chociaż w tym roku musiałam po części złamać tradycję i spróbować truskawek dużo dużo wcześniej, przygotowując zestaw truskawkowych dań inspirowanych kolejnym smakiem Smako-Łyka Żywiec Zdrój. Cieszę się, że jego publikacja w jeszcze ciepłym, nowym numerze Gali nastąpiła właśnie teraz, kiedy z dnia na dzień truskawek na grządce pojawia się więcej. Bo kwietniowe truskawki mimo, że pięknie i kusząco wyglądały, nie miały tego smaku, na który warto czekać cały rok.

Truskawkowy sezon jest tak krótki, że póki trwa, trzeba wycisnąć z niego cały potencjał. Próbowaliście kiedyś truskawek w połączeniu z mięsem? :) Jeżeli nie, to spróbujcie koniecznie, bo truskawkowy sos z pieprzem cudownie ożywia smak polędwiczek. Do świeżej, ulubionej sałaty też dorzućcie kilka pokrojonych w plasterki truskawek, skrapiając wszystko sosem balsamicznym. Do deserów truskawkowych nie trzeba przekonywać chyba nikogo :) W moim przypadku najpierw to truskawki saute, zjadane łapczywie prosto z durszlaka. Później truskawki ze śmietaną (rozciapciane widelcem ;)), truskawkowe koktajle, truskawki z galaretką i lodami. Kiedy już nasycę się ich świeżym smakiem rzucam się w wir truskawkowych wypieków. Babeczki z truskawką w środku i twarożkowymi czapeczkami są fajnym pomysłem, szczególnie na letni piknik. Cieszę się, że to dopiero początek truskawkowego sezonu :)



Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym z czarnym pieprzem:

2 polędwiczki wieprzowe,
150 g truskawek,
sok z połowy cytryny,
50 g cukru brązowego,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
sól,

Polędwiczki w całości natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym ogniu z każdej strony, po czym dusić pod przykryciem do miękkości.

Przygotować sos truskawkowy – truskawki dusić w rondelku do miękkości. Przetrzeć przez gęste sitko i truskawkową pulpę przełożyć z powrotem do garnuszka. Dodać sok z cytryny, cukier, masło i gotować na wolnym ogniu około 5-7 minut. Na końcu dodać pieprz, wymieszać.

Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, podawać polane sosem truskawkowym.


Sałata z truskawkami i sosem balsamicznym:

mieszanka ulubionych sałat,
1 szklanka świeżych truskawek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1 łyżka płatków migdałowych

Oliwę wymieszać dokładnie z octem balsamicznym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Truskawki pokroić w plasterki i wymieszać z umytą i osuszoną sałatą. Przed podaniem sałatę polać sosem balsamicznym i posypać płatkami migdałowymi.



Babeczki kardamonowe z truskawkami:

180 g mąki,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g masła,
100 ml mleka,
120 g cukru,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
½ łyżeczki mielonego kardamonu,
16 truskawek,

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kardamonem. Masło stopić i ostudzić. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Dodać masło i na końcu mleko i wymieszać do połączenia się składników. Foremki do babeczek wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. W środek ciasta każdej babeczki włożyć całą truskawkę. Rozgrzać piekarnik do 20 stopni i piec około 20 minut do zarumienienia się babeczek.

wiosenne babeczki kardamonowe z truskawkami

25 komentarzy

  1. Truuskawki my love! A polędwiczki z truskawkami to połączenie na które sama nigdy bym nie wpadła.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Te babeczki są przeurocze (od toppingu po papilotki):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę truskawkowy zawrót głowy! Wspaniałości Komarko, a zdjęcia cudowne! Te kolory, zachwycające.
    Uwielbiam truskawki, lubimy je w każdej chyba postaci.
    Polędwiczki z truskawkami - swietny pomysł.

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tylko zobaczyłam truskawkowe muffinki to aż uśmiechnęłam do siebie- bo wyglądają super!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również przeżywam nieopisaną radość z truskawkowego sezonu w pełni. Tym bardziej, że w tym roku są wyjątkowo słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Porywam wszystko i uciekam... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile jaj w przypadku babeczek? bo jakoś dopatrzyć nie mogę a mam dziś gości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja jako ,ze jestem fajna babeczka to poproszę te fajne babeczki z kardamonem i truskawkami , mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. o rety, rety!
    jak tu u Ciebie szalenie truskawkowo!
    i jak pysznie! z klasą. z gracją, na wesoło i z niebywale wyszukanymi smakami.
    jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma nic lepszego od truskawki! Nie uwzględniając jabłek ;)
    Próbowałam z mięsem i jestem zachwycona.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z tego posta wynika, że truskawki skracają listę składników każdego dania w jakim się pojawią:) To mi się bardzo podoba, a połączenie z kardamonem z tych babeczkach..koniecznie do wypróbowania! Piękne są:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojejku jakie cudowne przepisy, musze nabyc truskawy, te poledwiczki pachna cudnie nawet z monitora, a kardamon..... moj ukochany musi wysmienicie smakowac w takim polaczeniu

    OdpowiedzUsuń
  13. ale cudnie:) i mega truskawkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Komarko, Ty się cieszysz, że już są, a mnie straszą, że dżemy trzeba robić, bo już się kończą... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Truskawkowy zawrót głowy:) Ja poproszę babeczkę z kardamonem i truskawką :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdjęcie muffinek mnie urzekło :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ tutaj u Ciebie truskawkowych inspiracji! Pycha wszystki wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. truskawki z miesem to dla mnie nowosc. a babeczki sa boskie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak nie lubię Gali tak sobie kupię dla Twojego wpisu :)
    Jestem ciekawa jak wyszła całość :)))
    :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Przypraw_mnie, dla mnie to też całkiem nowe odkrycie, ale warte wypróbowania. Oczywiście jeżeli lubisz połączenie mięsa i owoców, bo nie każdy takie toleruje :) Pozdrawiam!

    Just-great-food, dziękuję w imieniu babeczek ;))

    Majanko, ja chyba też lubię je w każdej postaci, ale najbardziej zdecydowanie na surowo, prosto z krzaczka :)

    Doctor, one mają trochę inną konsystencję niż mufinki, ponieważ są ucierane i przez to bardziej biszkoptowe. Ale pod względem urody nie ustępują mufinkom ;))

    Aniu, to prawda - ciepły czerwiec dobrze im zrobił :)

    Kamilo, a proszę bardzo :D Pozdrawiam!

    Olgo, uciekły gdzieś te jajka chyba przy ładowaniu ;) Dwa są potrzebne - już poprawiłam :)

    Margot, wysyłam do Ciebie cały babeczkowy komplecik :))

    Karmel-itko, dziękuję :)

    Praline, mnie też to połączenie bardzo przypadło do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mar, bo truskawki nie potrzebują skomplikowanej obróbki. Zagłuszenie ich naturalnego smaku byłoby zbrodnią! :)

    dagetART, w takim razie już życzę Ci wyśmienitego, truskawkowego obiadu :))

    Aga, strawberry fields forever! :D

    Kubełku_Smakowy, bo u mnie na dalekiej północy wszystko zawsze pojawia się później :)

    Żeniu, proszę się częstować :)

    Evitoo, Atinko, dziękuję :)

    Bernadetko, to połączenie z mięsem polecam do wypróbowania, bo warto :)

    Pola, :*

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooooo, KOmarko, jakie fajne! Te polędwiczki szczególnie do mnie przemawiają, bo szukam przepisów na wykorzystanie truskawek w wersji wytrawnej. Świetne.

    No i tonacja kolorystyczno-smakowa świetnie zgrana, w każdym poście.

    OdpowiedzUsuń
  23. Komarko, same pyszne odkrycia dla mnie - polędwiczki w sosie truskawkowym to niezaprzeczalny hit! :) zdjęcia zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Podoba mi się przepis na muffiny. Na wierzchu gotowa bita śmietana czy jakiś krem? Serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wierzchu był twarożek śmietankowy utarty z odrobiną masła i cukru - podobny do kremu do ciasta marchewkowego. Ale bita śmietanka też może oczywiście być :) Pozdrawiam!

      Usuń