Dżem z mniszka lekarskiego

5 maja 2020

gładki dżem z mniszka lekarskiego

Pora najwyższa zaprosić do kuchni wiosenne chwasty, kwiaty i zioła i to wszystko, czym dzika natura obdarza nas całkiem za friko :) Pierwszy raz od niepamiętnych czasów nie udało mi się tej wiosny nazbierać fiołków i uzupełnić o nowości kolekcję fiołkowych przepisów, ale ten rok już chyba na zawsze zapisze się w pamięci jako delikatnie mówiąc "niestandardowy" w każdej możliwej kwestii ;) Udało mi się za to poeksperymentować z mniszkiem lekarskim, który cały czas jeszcze kwitnie w najlepsze.

Tym razem nie będzie to mniszkowy "miodek", ani ciasteczka, ale gładki dżem z mniszka lekarskiego o konsystencji galaretki. Celowo nie zostawiłam w nim płatków, po tym jak zrobiłam z nich wywar, żeby dżem był krystaliczny, w pięknym żółtym, słonecznym kolorze.

gładki dżem z mniszka lekarskiego

gładki dżem z mniszka lekarskiego

gładki dżem z mniszka lekarskiego

Dżem z mniszka lekarskiego:

50 g płatków kwiatów mniszka lekarskiego,
100 g cukru,
sok z połowy cytryny,
4 łyżki pektyny lub żel-fixu z prawdziwą pektyną,
750 ml wody

Płatki mniszka i wodę umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut na niewielkim ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Płatki mniszka odcedzić od powstałego wywaru, a wywar ponownie przelać do garnka. Dodać pektynę/żel-fix i mieszając zagotować. Dodać sok z cytryny i cukier i mieszając jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty.

Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i zostawić do ostygnięcia i stężenia.

Z podanej proporcji wyszły mi 2 małe słoiczki dżemu.

Do przygotowania dżemu nadają się tylko żółte płatki mniszka lekarskiego, które trzeba oddzielić od zielonych części kwiatu. Dodanie zielonych końcówek spowoduje, że dżem będzie gorzki.

gładki dżem z mniszka lekarskiego

gładki dżem z mniszka lekarskiego

8 komentarzy

  1. Ooo, to ciekawe! A jak smakuje taki dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy próbowałaś kiedyś tzn. miodku z mniszka. Dżem smakuje podobnie, ale nie jest mdły i bardzo słodki dzięki dodatkowi soku z cytryny :)

      Usuń
  2. Cudo😍 Wczoraj robiłam miodek. Z chęcią zrobiłabym jeszcze ten dżemik 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Komarko , to po czarowałaś
    Też chcę taki

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, czy naprawdę wystarczy tylko 50g płatków, czy powinno tam być 500?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50 g :) Płatki są bardzo lekkie i tyle waży całkiem spora miseczka płatków. To jest proporcja na dwa nieduże słoiczki dżemu.

      Usuń
  5. Robiłam, wyszedł cudny, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, założyłabym się że słyszałam już kiedyś o tym przepisie od babci. Pozdrowienia ;*

    OdpowiedzUsuń