Udziec indyczy ze szparagami

7 maja 2018

udziec indyczy ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

Kto w tym roku nie jadł jeszcze szparagów, niech koniecznie pędzi do warzywniaka, rozejrzeć się za pęczkami zielonych lub białych wiosennych cudów. Sezon szparagowy już trwa, a że trwa króciutko, tak jak sezon truskawkowy, nie ma co tracić czasu, tylko delektować się, smakować i najeść się na zapas. Na początek najprościej jak się da - ugotowane al dente, szybko obsmażone na patelni lub upieczone z odrobiną masła, boczku albo bułki tartej. Później przychodzi pora na kruchą tartę, makarony, sałatki i mięsa, które w połączeniu ze szparagami tworzą niepowtarzalne kompozycje smakowe. Dzisiaj proponuję coś dla mięsożerców - lekkie, pyszne danie obiadowe - udziec indyczy pieczony ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim. 

To efektowne, ale proste danie, bo indyka wystarczy natrzeć solą i pieprzem, skropić cytryną, a przed pieczeniem zawinąć w roladę z kilkoma zielonymi szparagami i liśćmi czosnku niedźwiedziego. Jeżeli nie macie pod ręką czosnku niedźwiedziego, do mięsa można dodać posiekany ząbek czosnku i np. liście szpinaku. Udziec nie będzie suchy, jeśli podczas pieczenia kilka razy polejemy go wytopionym tłuszczem i masłem. Do tego pieczone ziemniaki i cudowny, majowy obiad gotowy :)

udziec indyczy ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

udziec indyczy ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

Udziec indyczy ze szparagami:

udziec indyczy,
pęczek zielonych szparagów,
kilka liści czosnku niedźwiedziego,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki masła,
sól i świeżo zmielony pieprz

Z udźca indyczego wyciąć kość i naciąć mięso tak, aby powstał szeroki płat. Mięso natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Zamarynowane mięso rozłożyć na desce stroną od wyciętej kości do góry. Płat mięsa posmarować łyżką masła. Rozłożyć na wierzchu umyte liście czosnku niedźwiedziego i 5-6 szparagów (wcześniej odłamać zdrewniałe końcówki). Mięso z czosnkiem i szparagami zrolować ciasno i obwiązać nicią kuchenną.

Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obłożyć je pozostałym masłem. Wlać 1/3 szklanki wody.
Piec około godzinę do zarumienienia, polewając mięso wytopionym tłuszczem kilka razy podczas pieczenia.

udziec indyczy ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

udziec indyczy ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

Prześlij komentarz