Chlebki cukiniowo-jabłkowe

czwartek, 8 września 2016

słodkie chlebki cukiniowo-jabłkowe na mące razowej

Od początku września chodzi za mną krucha szarlotka z kratką, paj jabłkowy lub coś innego mocno jabłkowego. Jeszcze chwila i zaczniemy zbierać z drzewa złote renety i inne jesienne jabłka do skrzynek na zimę - wtedy kruche ciasto z jabłkami na ciepło musi pojawić się na stole. Na razie "męczę" jeszcze cukinię (choć to całkiem miła udręka ;)) z której z połączenia z jabłkiem powstały bardzo smaczne mini chlebki cukiniowo-jabłkowe.

Można powiedzieć, że to soczyste chlebki, bo ciasto jest podwójnie wilgotne i od cukinii i od jabłka. Dodatek mąki razowej dodaje im wartości odżywczej, więc z czystym sumieniem mogę polecić je na śniadanie, drugie śniadanie lub przekąskę. Zostało mi trochę kokosowego nadzienia od kokosowych naleśników, którym posypałam wierzch chlebków, dlatego nabrały trochę deserowego charakteru. To tylko opcja - równie dobrze można posypać je posiekanymi orzechami, płatkami owsianymi lub upiec bez posypki. W każdej wersji będą smakować dobrze!

słodkie chlebki cukiniowo-jabłkowe na mące razowej

słodkie chlebki cukiniowo-jabłkowe na mące razowej

Chlebki cukiniowo-jabłkowe:

1 szklanka mąki pszennej tortowej,
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
1 szklanka startej na tarce cukinii,
1 szklanka startego na tarce jabłka,
2 jajka,
2/3 szklanki cukru,
1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
1/4 szklanki oleju,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
W oddzielnej misce zmiksować jajka, cukier, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.

Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać łyżką. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i starte jabłko. Jeszcze raz wszystko wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem foremki na mini-chlebki lub keksówki o wymiarach 23 x 12 cm. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami lub płatkami owsianymi.
Piec około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.

słodkie chlebki cukiniowo-jabłkowe na mące razowej

słodkie chlebki cukiniowo-jabłkowe na mące razowej


16 komentarzy

  1. Wyglądają wspaniale. Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, do tego jeszcze pachną bardzo zachęcająco :)

      Usuń
  2. Tak, za mna tez ostatnio jablka chodza ;)) Juz sie ciesze na szarlotki i inne pysznosci. Cukinia w tym roku skradla moje serce dzemem i ketchupem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Wrzesień jakoś mi się tak z jabłkami i szarlotkami kojarzy najbardziej :)

      Usuń
  3. O kurczę, skąd ta genialna forma na chlebki? Wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremkę kupiłam wieki temu w Lidlu :) Widziałam je potem jeszcze parę razy w okresach przedświątecznych, bo często powtarzają te same oferty. Warto zapolować :)

      Usuń
    2. Firemka rzeczywiście świetna, ja tez poszukam

      Usuń
  4. Przepis wydaje się niesamowicie smakowity :)
    Czy chlebki można upiec w formie do muffinek? Orientacyjnie o ile skrócić czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można upiec to ciasto w formie muffinkowej. Na pewno będą piekły się dłużej niż standardowe muffinki, bo ciasto jest dużo rzadsze. Najlepiej po ok. 35 minutach sprawdzić patyczkiem, czy środek nie jest surowy.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedz. Dam znać ile piekłam po weekendzie :)

      Usuń
  5. Wyglądają przepysznie:) Foremka bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. De Luxe Blog !!! Přeji krásné podzimní dny. Věrka

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie dobrane kolory na Twoich zdjęciach :) jak zawsze :)
    Marta W.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ one pysznie wyglądają, mam takie foremki i zawsze zastanawiałam się na co wykorzystać takie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie właśnie przez tę posypkę kuszą niesamowicie... :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.