Naleśniki kokosowe po indonezyjsku

31 sierpnia 2016

naleśniki kokosowe po indonezyjsku z kokosem i bananami

Najlepszy sposób na przedłużenie wakacji, to odtworzenie w domu smaków, które kojarzą nam się z wakacjami i wakacyjnymi wspomnieniami. Do mnie najbardziej przemawiają egzotyczne smaki azjatyckie, dzięki którym w ułamku sekundy przenoszę się do fascynującego mnie od dawna Dalekiego Wschodu. Często wspominam pełną wrażeń podróż na koniec świata - do Indonezji . Z indonezyjskimi śniadaniami kojarzą mi się (oprócz zaskakujących grzanek z czekoladową posypką do tortów i zielonych bułeczek :)) naleśniki. Naleśniki pszenne lub kokosowe, najczęściej z bananem zawijanym w naleśnikowe ciasto w całości lub w cząstkach karmelizowanych w cukrze palmowym z dodatkiem świeżo startego kokosu. Ostatnie letnie i wakacyjne poranki, dla pocieszenia zaczynam więc od naleśników kokosowych po indonezyjsku, na mące kokosowej z karmelizowanym kokosem i bananami.

Naleśniki są bezglutenowe (mąka kokosowa z małym dodatkiem ziemniaczanej), ale wymagają spoiwa w postaci większej ilości jajek. Mąka kokosowa ma to do siebie, że rozkleja się i zwiększa objętość, więc trzeba uważać z jej dodawaniem - wystarczy mała ilość w połączeniu z jajkami i mlekiem, mleczkiem kokosowym (lub innym roślinnym) lub wodą na całkiem sporą porcję ciasta. Im cieńsze naleśniki lubisz, tym ciasto powinno być rzadsze. Do kokosowego nadzienia najlepiej użyć świeżo startego miąższu orzecha kokosowego, ale gotowe wiórki kokosowe, chociaż bardziej suche i mniej aromatyczne, też dają radę.

naleśniki kokosowe po indonezyjsku z kokosem i bananami

naleśniki kokosowe po indonezyjsku z kokosem i bananami

Naleśniki kokosowe po indonezyjsku:

ciasto naleśnikowe - 
1/4 szklanki mąki kokosowej ,
1/2 szklanki mleka lub mleczka kokosowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
szczypta soli,
olej lub olej kokosowy do smażenia

nadzienie kokosowe - 
1 szklanka świeżo startego miąższu kokosa lub wiórków kokosowych,
1/2 szklanki cukru palmowego lub brązowego trzcinowego,
1/4 szklanki wody,
szczypta soli

nadzienie bananowe -
2-3 banany,
1/2 szklanki cukru palmowego lub brązowego trzcinowego,
1/4 szklanki wody,
szczypta soli

Przygotować ciasto naleśnikowe - jajka zmiksować z solą, mlekiem lub mleczkiem kokosowym, mąką kokosową i mąką ziemniaczaną. Odstawić na około 10 minut.
Ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać łyżką. Jeżeli jest zbyt gęste, dodać odrobinę mleka (im cieńsze naleśniki chcesz uzyskać, tym ciasto powinno być rzadsze).
Na patelni do naleśników rozgrzać odrobinę oleju lub oleju kokosowego. Smażyć z obu stron cienkie naleśniki.

Przygotować nadzienie kokosowe - cukier i wodę umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż syrop zgęstnieje. Dodać sól i miąższ kokosa lub wiórki kokosowe. Jeżeli użyjesz świeżego miąższu kokosa, gotuj go w cukrowym syropie, ciągle mieszając około 5 minut, aż lekko odparuje. W przypadku suchych wiórków kokosowych, wystarczy je wymieszać z syropem i od razu zdjąć z ognia.

Przygotować nadzienie bananowe - na głębokiej patelni umieścić cukier i wodę. Gotować na średnim ogniu około 5 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać banany pokrojone w dowolnej wielkości cząstki i smażyć na małym ogniu około 10 minut, starając się nie mieszać, tylko delikatnie przewrócić kawałki na drugą stronę, aby banany wchłonęły syrop.
Podawać z naleśnikami.

naleśniki kokosowe po indonezyjsku z kokosem i bananami

naleśniki kokosowe po indonezyjsku z kokosem i bananami

11 komentarzy

  1. Ale pięknie zrumienione<3 Prezentują się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to prawda - ładnie się rumienią, mimo że nie zawierają grama cukru :)

      Usuń
  2. Super naleśniki, po półce poniewiera się mi mąka kokosowa, może wiec sobie zrobię takie na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Ja robię naleśniki tylko z kokosowej lub dorzucam jej trochę do zwykłych pszennych - lubię w nich tą egzotyczną, kokosową nutkę :)

      Usuń
  3. kochana, zaszalałaś z tym kokosem! :) jestem pod wrażeniem i chętnie wszamałabym takie naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kokosem można nieźle zaszaleć! ;D I z tą mąką też :)

      Usuń
  4. Przecudowne! Chyba musimy się kiedyś wybrać do Indonezji.. niestety chyba tylko na talerzu, ale zawsze to coś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwie egzotyczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie! <3 Zapisuję sobie ten przepis do wypróbowania! Już kilka razy próbowałem zrobić naleśniki z mąki kokosowej i nigdy mi nie wyszły :( Mam nadzieję, że z Twoim Przepisem się to zmieni! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń