Tarta kokosowo-truskawkowa

19 czerwca 2015

tarta truskawkowa na kokosowym spodzie

Najpiękniejsza tarta truskawkowa na najpiękniejszą część wiosny, bo truskawkowy sezon rozkręcił się na dobre! Przynajmniej na mojej truskawkowej grządce w ogrodzie :) Chociaż do truskawkowych pól (forever!) jeszcze daleko, to odnowione w tamtym roku sadzonki i słoneczny czerwiec, odwdzięczają się dorodnymi, soczystymi, czerwonymi owocami, których pełne po brzegi misy przynoszę do domu niemal codziennie. Na kolację obowiązkowy koktajl z garścią jagód kamczackich i truskawki podjadane cały czas to norma, ale w końcu przyszła i pora na nową truskawkową tartę. W tym roku truskawki pożeniłam z kokosem i okazał się to być mariaż doskonały!

Tarta nie zawiera ani grama mąki pszennej, co ważne dla osób przestrzegających diety bezglutenowej. Kokosowy spód o wiórkowej teksturze wypełnia kremowy ganache z białej czekolady i mleczka kokosowego i przekrojone na połówki świeże truskawki. Dorzuciłam jeszcze garść jagód kamczackich, żeby złamać truskawkową czerwień i całkiem jadalne kwiaty bratka. Biały krem czekoladowo-kokosowy jest tak dobry sam w sobie, że można wykorzystać go osobno - np. przygotowując deser truskawkowy (lub mieszankę innych owoców sezonowych) w pucharkach.

tarta truskawkowa na kokosowym spodzie

Tarta kokosowo-truskawkowa:

spód - 
2,5 szklanki wiórków kokosowych,
1/3 szklanki cukru,
4 białka

ganache czekoladowo-kokosowy: 
200 g białej czekolady dobrej jakości,
200 ml mleczka kokosowego

200 g truskawek,
garść jagód lub innych owoców jagodowych (opcjonalnie)

Białko ubić lekko z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę, aby wiórki nasiąkły.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę na tartę - dno i boki dokładnie pokryć masą kokosową. Piec 25 minut. W połowie pieczenia wierzch przykryć folią aluminiową, by nie zbrązowiał. Wyjąć i odstawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie przygotować ganache - do rondelka wlać mleko kokosowe i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia czekolady (nie gotować!). Odstawić z ognia i zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia (najlepiej odstawić na około godzinę do lodówki). Schłodzony ganache zmiksować na puszysty krem.

Kokosowy spód delikatnie wyjąć z formy podważając dno (kiedy jest dobrze wystudzony, boki powinny odkleić się bez problemu. Jeżeli nie - lekko podważyć je wykałaczką). Na spodzie rozsmarować ganache i ułożyć truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki oraz jagody.

tarta truskawkowa na kokosowym spodzie

14 komentarzy

  1. Na sam widok cieknie mi ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wymiary ma ta forma do tarty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podłączam się pod pytanie, ja mam 29cm więc przypuszczam , że musiałabym zrobić z 1,5-2 porcji??

      Usuń
    2. Moja foremka ma wymiary 36 x 13 cm. Ciasta wychodzi z tej proporcji sporo (starczyło jeszcze ma małą tartaletkę) :) Myślę, że spokojnie starczy na standardową okrągłą formę do tarty.

      Usuń
  3. Ciekawy przepis :) Lubię kokos!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie się prezentuje ta tarta! :)
    Cudowne zdjęcia! *.*
    Ten pomysł niesamowicie przypadł mi do gustu! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak wypieki z masą świeżych owoców ;) Uwielbiam!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi pysznie, a wygląda jeszcze lepiej. Ganache zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne zdjęcia! Fantastyczna tarta, pyszne połączenie smaków.
    Kocham truskawki miłością absolutną i uwielbiam z nich takie pychotki jak u Ciebie Komarko.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo Pani miksowała ganache ? Bo u mnie chyba pozostanie w wersji płynnej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jest za mało schłodzony? Powinien mieć konsystencję gęstego budyniu i wtedy wystarczy miksować przez chwilę, żeby masa zrobiła się puszysta i kremowa. Taki bardziej płynny, wylany na spód też na pewno stężeje w lodówce :)

      Usuń
  9. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.