Kandyzowane listki mięty i cukier miętowy

15 czerwca 2015

listki mięty kandyzowane białkiem i cukrem

Uzupełniam poprzedni wpis o obiecany przepis na miętowe ozdoby. Świeże listki mięty są dekoracyjne same w sobie - to prawda, ale jak każde świeże zioła, szybko więdną i wyglądają dobrze zwykle tylko kilka godzin po zerwaniu. Jeżeli potrzebujemy przedłużyć im życie i ich dekoracyjne walory, najlepiej zakonserwować je w cukrze.

Do kandyzowania liści ziół i kwiatów najlepiej użyć bardzo drobnego cukru kryształu. Posypane cukrem pudrem nie lśnią i nie skrzą się tak ładnie, jak te ubrane w kryształki. Przypominają do złudzenia liście pokryte szronem i pięknie ozdabiają ciasta i babeczki.

Świeżą miętę, warto przerobić też na cukier miętowy. Tutaj najlepiej sprawdza się cukrowa gruba rafinada, której kryształy podczas ucierania z miętą zmieniają kolor na zielony. Taki zielony, aromatyczny cukier przyda się na pewno do herbaty i letnich napojów i drinków, kiedy nie mamy akurat pod ręką świeżej mięty, a zamknięty w słoiku na zimę będzie przypominał lato :)

listki mięty kandyzowane białkiem i cukrem

Kandyzowane listki mięty:

1 białko,
cukier bardzo drobny kryształ,
listki świeżej mięty

Białko lekko ubić. Pojedyncze listki mięty smarować białkiem z obu stron (najlepiej małym pędzelkiem) i posypać cukrem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia odstawić do wyschnięcia na przynajmniej dobę.

Cukier miętowy:

1 szklanka cukru grubej rafinady,
1/2 szklanki listków świeżej mięty

Cukier ucierać dodając miętę, aż liście całkowicie się rozpadną, a cukier zrobi się zielony.
Cukier miętowy rozłożyć cienką warstwą na papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia (najlepiej na noc). Gotowy cukier przełożyć do słoika.

cukier miętowy z ucieranymi listkami mięty
cukier miętowy z ucieranymi listkami mięty

20 komentarzy

  1. Koniecznie musze zrobic! Uwielbiam miete, cukrem tez nie pogardze ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też!! musze zrobić obowiązkowo :))

    OdpowiedzUsuń
  3. a przy ucieraniu cukier się nie rozkruszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli będzie to gruby kryształ, nie rozkruszy się. Po utarciu wygląda dokładnie jak na zdjęciu powyżej :)

      Usuń
  4. Ślicznie wyglądają takie kandyzowane listki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy można użyć brązowego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można - będzie zdrowiej, ale kolor cukru nie będzie już tak ładnie zielony :)

      Usuń
  6. W tym roku na pewno zrobię jedno i drugie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki cukier robiłam.
    Ale mnie bardzo interesują te listki:)
    W tym roku moja kolekcja ziół powiększyła się o miętę truskawkowa i pomarańczową.
    Jak tylko krzaki się rozrosną to spróbuje tak je zrobić.
    Fantastyczne miejsce będę tutaj zaglądać.
    Pozdrawiam Lacrima

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi sie podobają te pomysły - chetnir wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. .. I czy można też zrobić z melisy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ponieważ cukier był używany do gotowania od tak dawna, często uważany jest za codzienny produkt podstawowy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł- dziękuję bardzo- w ładne słoiczki popakować i prezent gotowy- tak ro biłam z solą morską i czosnkiem niedźwiedzim, zaskoczenie obdaroywanych, polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze takiego rozwiązanie nie próbowałem, teraz w wakacje musze zrobić taki cukier.

    OdpowiedzUsuń
  13. A jaka jest trwałość - listków i cukru? Jak szybko trzeba je zużyć?

    OdpowiedzUsuń
  14. Syrop cukru inwertowanego to cenny składnik w przemyśle spożywczym, stosowany ze względu na swoje właściwości słodzące i wilgotnościowe. Syrop ten jest często wykorzystywany w produkcji pieczywa, lodów oraz różnorodnych słodyczy, gdzie jego zastosowanie zapewnia miękkość, lepkość oraz stabilność produktów.

    OdpowiedzUsuń