Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Ciasto ananasowe

15 maja 2017

ciasto ananasowe koliber z bananami i kremem twarożkowym

Ananasowe, a właściwie egzotyczne, bo są w nim też banany, przyprawy korzenne i odrobina kokosa. Zanim na dobre pojawią się nasze rodzime owoce sezonowe, takim soczystym ciastem umilam sobie ten czas oczekiwania. Przepis na ciasto ma rodowód amerykański i oryginalnie nazywane jest ciastem koliber (hummingbird cake), a występować może w różnych wydaniach, najczęściej w formie tortu, przekładanego kremem twarożkowym. To moje jest bez napinki - po pierwsze jest "odcukrzone", jak zawsze w przypadku wypieków amerykańskich, a po drugie, tutaj to proste ciasto na niedzielę, tylko na wierzchu posmarowane kremem, do dzielenia na dowolne kawałki, do wzięcia na piknik lub zjedzenia do popołudniowej herbaty.
czytaj

Sałatka z pieczonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem

11 maja 2017

Sałatka z pieczonych zielonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem

Słońce i lato wprost bije z tej sałatki - pierwsze co przyszło mi na myśl, kiedy zobaczyłam ją na blogu u Tieghan. I jeszcze bardziej zachciało mi się jej spróbować, na przekór temu co za oknem. Zaklinanie rzeczywistości jedzeniem, to może właśnie to, bo po kilku dniach majowych (sic!) śnieżyc, ulew i przeraźliwego chłodu, w końcu wyszło słońce (choć z ciepłem wciąż nie ma szału ;))!
czytaj

Pierogi z serem i sosem pomarańczowym

8 maja 2017

pierogi z serem i sosem pomarańczowym na słodko

Jadłam je ostatnio na targach gastronomiczno-hotelarskich w Ostródzie. Niby zwykłe, wszystkim znane (przynajmniej z dzieciństwa) pierogi z białym serem na słodko, ale jak ten pomarańczowy sos dobrze im robi, oj jak dobrze! Ten smak chodził za mną cały czas tak, że od razu nalepiłam ich w domu całą furę i uznałam, że są jak najbardziej warte pokazania również na blogu.
czytaj

Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim

2 maja 2017

zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

Można powiedzieć, że mój romans z czosnkiem niedźwiedzim został nieśmiało rozpoczęty :) Odkąd został posadzony w ogrodzie jakieś dwa lata temu, w końcu doczekałam się takiego zbioru, że mogłam zrobić z liści coś bardziej konkretnego niż wkrojenie odrobiny do wiosennego twarożku (który bardzo lubię :)). Czosnek ładnie rozrasta się, więc liczę na to, że już w przyszłym roku będę mogła przygotować z niego nawet jakieś przetwory (np. pesto) :) Tymczasem wiosenna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim.
czytaj

Tort "koszyczek fiołków"

27 kwietnia 2017

tort śmietankowo-cytrynowy "koszyczek fiołków" ze świeżymi fiołkami

Koszyczki wielkanocne, koszyki wiosenne z kompozycjami kwiatowymi i owocowymi, jesienne z orzechami, to jeden z moich ulubionych dekoracji mieszkania. Koszykom i koszyczkom zwykle nie mogę się oprzeć i mam już ich sporą kolekcję od tych mini do dużych wiklinowych. Tort "koszyczek' też chodził mi po głowie od dawna, koniecznie taki z plecionką z kremu maślanego. A skoro udało mi się nazbierać ostatnią tej wiosny porcję świeżych fiołków, wrzuciłam je do koszyczka - śmietankowo-cytrynowego tortu z fiołkami :)
czytaj

Rożki kokosowe z bitą śmietaną i fiołkami

24 kwietnia 2017

kruche rożki kokosowe z bitą śmietaną i fiołkami

Myślałam, że tegoroczny sezon fiołkowy zakończy się na wielkanocnej babce fiołkowej, kiedy po chwilowym wiosennym ociepleniu z dnia na dzień i z nocy na noc robiło się coraz zimniej, a ja miałam coraz większe obawy, czy po raz pierwszy nie przyjdzie mi zbierać fiołków w śniegu, o ile w ogóle jakieś uchowają się po przymrozkach. Trochę się uchowało na szczęście i udało się zebrać, choć nie były to najprzyjemniejsze fiołkowe zbiory, jakie pamiętam (jaka przyjemność ze zbierania, kiedy kostnieją palce :/). Na szczęście też, fiołki dobrze przechowują się w lodówce i takim sposobem trochę przedłużyłam ich żywot, więc do babki fiołkowej dołączą jeszcze przynajmniej dwa nowe, kwiatowe desery. Pierwszy to kokosowe rożki z fiołkową bitą śmietaną. Ależ one dobre! :)
czytaj

Drożdżowa babka fiołkowa

13 kwietnia 2017

drożdżowa babka fiołkowa z lukrem cytrynowym i świeżymi fiołkami

Rzadko zdarza się tak, że pora kwitnących fiołków spotyka się z Wielkanocą (tak zdarzyło się już kiedyś, czego pamiątką jest mazurek fiołkowy :)), tak jak w tym roku. Ma to swoje dobre i gorsze strony, bo w całym tym przedświątecznym zamieszaniu, sprzątaniu, zakupach, testowaniu typowo wielkanocnych przepisów, mam zdecydowanie za mało czasu na fiołkowe eksperymenty w kuchni, ale też jedno jest pewne - świąteczny stół będzie w tym roku wyjątkowo ładny i pachnący :) Świeże fiołki na pewno trafią do sałatek, mazurków i wielkanocnych dekoracji i będą też częścią wielkanocnej, drożdżowej babki fiołkowej.
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur
  • Ciemny chleb litewski na słodzie
  • Śliwki w occie
  • Tort jeżynowy

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.