Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Zupa migdałowa

16 grudnia 2019

wigilijna zupa migdałowa

Do spisu kresowych potraw wigilijnych, dodaję w tym roku zapomnianą już trochę zupę migdałową. To jedna z najstarszych zup świątecznych z Kresów Wschodnich, wspominana w książkach kucharskich z początku XX-wieku, jako polewka migdałowa, która obok barszczu, grzybowej, słodkowodnych ryb przyrządzanych na różne sposoby, kutii, łamańców z makiem gościła na wigilijnych stołach głównie zamożnych ziemian.
czytaj

Piwony - paszteciki z ciasta piwnego

9 grudnia 2019

piwony - paszteciki z ciasta piwnego

To jeden z najstarszych przepisów na moim blogu. Tak stary, że nawet zdjęcia przepadły gdzieś w otchłani serwera. Dlatego w tym roku postanowiłam popełnić autoplagiat i przypomnieć piwony w nowej odsłonie, bo przepis jest za dobry, żeby tak po prostu się zarchiwizował :)
czytaj

Prezentownik - prezenty jadalne

3 grudnia 2019

prezentownik - bożonarodzeniowe prezenty jadalne

Początek Adwentu, początek przygotowań świątecznych i początek poszukiwań bożonarodzeniowych prezentów dla bliskich. Mam wrażenie, że z roku na rok poszukiwania te są trudniejsze i bardziej frustrujące, bo z zalewu towaru w sklepach coraz trudniej znaleźć coś naprawdę interesującego i wyjątkowego. Kiedy więc po kolejnej bezowocnej godzinie przekopywania sklepów internetowych lub kolejnym maratonie po centrach handlowych masz ochotę odwołać tradycję obdarowywania się podarkami, warto pomyśleć o prawdziwych prezentach od serca - własnoręcznie przygotowanych prezentach jadalnych.
czytaj

Ciastka sezamowe z tahiną i czekoladą

25 listopada 2019

kruche ciastka sezamowe z tahiną i czekoladą

Sezon ciasteczkowy 2019 uważam za otwarty :) Mam oczywiście na myśli ciastka adwentowe, pieczone w długie, jesienne wieczory, dla osłodzenia sobie tego mrocznego, listopadowo-grudniowego okresu oczekiwania na święta.
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Komentarze (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Ciasto ucierane ze śliwkami i płatkami owsianymi

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Meksykański chleb umarłych. Pan de muerto
  • Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym, kuskusem i fetą
  • Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur
  • Pigwowiec z imbirem w syropie

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.