Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej

28 sierpnia 2019

sałatka z pieczonych warzyw i kaszy perłowej z dressingiem z naci

Doskonała sałatka na koniec lata i początek jesieni. Mimo że sierpień rozpieszcza nas ostatnimi prawdopodobnie upalnymi dniami, organizm już zaczyna domagać się innego jedzenia. Zaczynam tęsknić za kaszami, pieczonymi warzywami i ciepłymi, sycącymi sałatkami lub warzywnymi gulaszami. O tej porze roku najlepiej smakują mi lecza, caponaty i ratatuje, warzywne lub makaronowe zapiekanki. Bo właśnie teraz trzeba korzystać do woli z dobrodziejstwa młodych warzyw.
czytaj

Santorini - kuchnia grecka w pigułce

22 sierpnia 2019

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Na Santorini, oprócz podziwiania pięknych widoków, można też smacznie zjeść. Wszyscy, którzy kochają kuchnię śródziemnomorską, pełną świeżych warzyw, oliwy i owoców morza, na tej wyspie będą usatysfakcjonowani, bo oferuje smakoszom wszystko, z czego słynie kuchnia grecka.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić
Tiropita - zawijaniec z ciasta filo nadziewanego fetą

Santorini słynie z potraw z owoców morza - to tutaj można zjeść świetną, świeżą ośmiornicę, krewetki królewskie czy kalmary z grilla. Na grillowaną ucztę warto udać się na wyspę Thirasię, gdzie restauracje w porcie przyrządzają morskie specjały (z owoców morza prosto z rybackich kutrów) na oczach biesiadujących.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić
w każdej restauracji na Santorini nie można narzekać na brak towarzystwa przy stoliku ;)

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

W większości restauracji i barów na wyspie można zjeść klasyki kuchni greckiej - słynną sałatkę grecką (choriatiki), zapiekankę z ziemniaków, bakłażana i baraniny (musaka), faszerowane warzywa (gemista), grillowane szaszłyki (souvlaki), gulasz z wołowiny (stifado), czy zapiekankę makaronową z mielonym mięsem i sosem beszamelowym (pastitisio). Jako przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia warto spróbować favę - pastę z grochu, dolmades - malutkich gołąbków w marynowanych liściach winogron i tzatziki - sałatkę/sos z gęstego jogurtu, świeżych ogórków i czosnku, podawaną z jasnym, greckim chlebem lub pitą.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

W lokalnych piekarniach, oprócz greckiego chleba, przypominającego bardziej nasze bułki, można kupić obwarzanki z sezamem, przeróżne ciasteczka - migdałowe i na oliwie i wypieki z listkowego ciasta filo - nadziewane szpinakiem lub fetą przekładańce albo ruloniki zwinięte w ślimak. Jeżeli już jesteśmy przy cieście filo, to na Santorini, jak i w całej Grecji króluje baklava, której za każdym razem ni jak nie potrafię się oprzeć :) Bo i jak tu się oprzeć nadziewanym orzechami, cynamonem i ociekającym miodowym syropem pysznym ciastkom?

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić
Greek plate

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

W przypływie głodu w ciągu dnia można szarpnąć się na tani i przyzwoity tutejszy fast food, czyli pitę gyros - grillowane kawałki mięsa ze świeżymi warzywami, zawinięte w chlebek pita.

Jeżeli ktoś nie może zdecydować się na jedno danie, w większości restauracji można zamówić tzw. grecki talerz (Greek plate) - degustacyjne porcje klasycznych dań kuchni greckiej serwowanych przez restaurację. Zwykle znajduje się tam kawałek musaki, pastitisio, mała porcja faszerowanych warzyw, duszonej fasolki szparagowej, klopsików w sosie pomidorowym i dolmades - wystarczająca ilość, aby porządnie najeść się i przy okazji posmakować kuchni greckiej w pigułce.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić
greckie klopsiki w sosie pomidorowym

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić

Z kulinarnych pamiątek z Santorini, poza suszonymi ziołami (grecki tymianek i oregano), oliwkami i oliwą, miodem tymiankowym i orzechami w miodzie, koniecznie trzeba przywieźć butelkę miejscowego wina. Wędrując po wyspie wszędzie można natknąć się na poletka winnej latorośli. Te wyglądające niepozornie karłowate i rachityczne krzaki, rosnące w pełnym słońcu rodzą winogrona z których powstają wysoko cenione i niepowtarzalne w smaku wina. Najsłynniejszym z nich jest Vinsanto - słodkie, deserowe wino o ciemnej, pomarańczowo-czerwonej barwie, mimo, że paradoksalnie jest to wino białe, produkowane z białej odmiany winogron o nazwie Assyrtiko. Swoją barwę i karmelowo-miodowy smak z nutką korzennych przypraw i suszonych owoców zawdzięcza procesowi wytwarzania poprzez wstępne suszenie gron na słońcu, fermentacji i długiemu dojrzewaniu w beczkach. Wino jest naprawdę pyszne i może zastąpić deser lub być dodatkiem do deserów. Cena Vinsanto zależy od rocznika wina - im starsze tym droższe.

Santorini - kuchnia grecka w pigułce - co zjeść i wypić
czytaj

Santorini - wyspa jak z obrazka!

13 sierpnia 2019

Santorini Oia

Obraz wielu miejsc na ziemi jest mocno polukrowany przez przewodniki turystyczne i ich rzeczywisty widok często ni jak ma się do ich zdjęć tam zamieszczanych albo przynajmniej jest lekko rozczarowujący. Przewodnikom opisującym Santorini można wierzyć w ciemno! Ba, wyspa na żywo robi nawet większe wrażenie niż na wymuskanych zdjęciach. Prawdziwa wyspa z obrazka :)
czytaj

Muffinki na kefirze z wiśniami

30 lipca 2019

puszyste muffinki na kefirze z wiśniami
Sentyment do muffinek powraca do mnie każdego lata wraz z wysypem owoców sezonowych. Wtedy najczęściej ochota na coś słodkiego kończy się nastawieniem blachy muffinek z garścią owoców, które akurat dojrzały na ogrodowym drzewie lub krzaku tak, żeby ciągu 30 minut cieszyć się może mało skomplikowanym i wyrafinowanym, ale za to smacznym i "swojskim" deserem. Poza klasycznym przepisem na muffinki, w babeczkowe foremki wrzucam też proste ciasto na oleju, które najlepiej pasuje do owoców - taka bardziej poręczna i mobilna wersja kultowego ciasta maślankowego :)
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Chińskie pierożki dim sum z mięsem

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.