Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Naleśniki sezamowe

10 września 2017

naleśniki sezamowe z dodatkiem tahini z owocami i czekoladą

To typowo deserowe naleśniki, choć grzechem nie będzie, jeżeli zjemy je na niedzielne śniadanie. W końcu po to właśnie są niedziele :) Naleśniki smakują lekko chałwowo za sprawą dodanej do ciasta sezamowej pasty tahini i prażonych ziaren sezamu i aż proszą się o słodkie lub owocowe nadzienie i dodatki.
czytaj

Babka ziemniaczana

6 września 2017

kresowa babka ziemniaczana z chrupiącą skórką

Babka ziemniaczana, nazywana u nas po kresowemu babką kartoflaną, to jeden z moich najsilniejszych smaków dzieciństwa. Obok placków ziemniaczanych (blinów kartoflanych), omleta "grzybka", kaszy gryczanej "spod pierzyny", na sypko z masłem i chłodnika litewskiego z młodymi ziemniaczkami, babka najbardziej kojarzy mi się z kuchnią babci i beztroskim, szczęśliwym dzieciństwem.
czytaj

Clafoutis z morelami

3 września 2017


Czy to już naprawdę po lecie? Przyszedł wrzesień i pstryk - mamy jesień. Mam jeszcze resztki nadziei, że czeka nas przynajmniej kilka naprawdę słonecznych dni babiego lata, ale sezon na desery na ciepło chyba można uważać za otwarty. To akurat bardzo przyjemna strona jesieni - zapiekane w cieście owoce. Od razu przychodzą mi do głowy śliwki pod kruszonką, jabłka w cieście biszkoptowym albo clafoutis z morelami :)
czytaj

Focaccia z ziemniakami i kurkumą

30 sierpnia 2017

włoski chleb focaccia z ziemniakami i kurkumą

Zasada, że sezon na zupy zaczyna się jesienią, a kończy wraz z końcem zimy, nie sprawdza się w moim przypadku zupełnie. Uwielbiam zupy latem - zamiast treściwych i mięsnych, lekkie, pełne świeżych, kolorowych warzyw. Kiedy przychodzą upały, w lodówce zawsze znajdzie się gar chłodnika, a kiedy jest trochę chłodniej - warzywne zupy-kremy. Latem wystarczają mi za cały, jednogarnkowy obiad - pod warunkiem, że towarzyszy im jakiś dodatek. Do chłodników zawsze najlepiej sprawdzają się młode ziemniaki z koperkiem, a do zup kremowych dobre pieczywo, np włoska focaccia.
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Chińskie pierożki dim sum z mięsem

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.