Druga połowa lata cukinią stoi! Cukiniowa klęska urodzaju oznacza cukiniową dietę i codzienny dylemat, co by tu zrobić z cukinii albo do czego jeszcze ją dodać. Bo cukinia to taki warzywny bohater drugiego planu - niespecjalnie zachwyca indywidualnie, ale w połączeniu z innymi warzywami, kaszami, serami itd. zawsze wychodzi coś pysznego. W tamtym roku moim odkryciem były pulpeciki z cukinii i ricotty, a w tym hitem będą kotleciki z cukinii i kaszy quinoa.
Pogoda tego lata nie tylko sprzyja kurkom i innym grzybom, ale też cukinii. Kwitnie, rośnie i dojrzewa na potęgę i łatwo przegapić moment, kiedy z idealnej, najsmaczniejszej (dorastającej do około 20 cm długości) robi się już tylko "gulaszowa", czyli mocno przerośnięta. Kiedy udało mi się upolować w ogrodzie dwie idealne, do tego dwukolorowe, upiekłam rustykalną tartę z cukinią i serami - szybką, kruchą i bardzo smaczną.
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)