Placki z kaszy gryczanej z kurkami

środa, 26 lipca 2017

chrupiące placki z kaszy gryczanej z kurkami

Mam nadzieję, że ten letni wysyp kurkowy zapowiada grzybowy rok, również w sezonie jesiennym. Są wszędzie - w marketach, na straganach i oczywiście w lasach, nawet w tych miejscach, gdzie wcześniej było o nie ciężko. W końcu można najeść się do syta tych najlepszych - świeżych, prosto z lasu. Bo kurki używam tylko świeże. Nie mrożę ich odkąd straciłam sporo nerwów, kiedy miały być kluczowym składnikiem zaplanowanego dania dla gości, z po rozmrożeniu okazały się gorzkie. Wówczas udało mi się opanować sytuację z pomocą nieocenionych forów internetowych, ale od tamtej pory kurek już nie mrożę (inne grzyby owszem :)).

I dlatego cieszę się bardzo, że tego lata jest ich naprawdę dużo. Najadłam się już jajecznicy z kurkami, kurek z patelni i najprostszego z najprostszych makaronu z kurkami. Mam jeszcze jedno danie cudowne w swojej prostocie i naprawdę pyszne - placki z kaszy gryczanej z kurkami.
Świetne są już same chrupiące, gryczane placki, na które pomysł podpatrzyłam kiedyś w którymś z dodatków do Gazety Wyborczej. Jeżeli komuś nie po drodze z grzybami, pasować będą też np. do gulaszu. Ale bardzo bardzo polecam spróbować ich z grzybami - niekoniecznie z kurkami, bo mogą być to też każde inne grzyby leśne albo nawet zwykłe pieczarki.

chrupiące placki z kaszy gryczanej z kurkami

chrupiące placki z kaszy gryczanej z kurkami

Placki z kaszy gryczanej z kurkami:

placki z kaszy gryczanej - 
200 g kaszy gryczanej,
3 jajka,
100 g startego parmezanu (albo podobnego sera twardego),
olej do smażenia

kurki - 
200 g kurek,
80 g masła,
4 ząbki czosnku,
łyżka posiekanej natki pietruszki

Kaszę gryczaną ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ostudzić.

Jajka zmiksować i wymieszać z parmezanem. Dodać kaszę gryczaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć placki na złoty kolor z obu stron (uwaga na oczy - trochę strzelają na patelni ;)). Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Oczyszczone kurki pokroić na połówki lub ćwiartki jeżeli są bardzo duże. 
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić grzyby. Przesmażyć chwilę, po czym dodać posiekany na plasterki czosnek. Smażyć mieszając jeszcze chwilę, aż czosnek zeszkli się, a kurki zmiękną.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Ciepłe placki z kaszy gryczanej podawać z smażonymi kurkami.

chrupiące placki z kaszy gryczanej z kurkami


chrupiące placki z kaszy gryczanej z kurkami


9 komentarzy

  1. Agnieszko, kasza tylko ugotowana i nie mielona później ? Robiłam kiedyś placki z kaszy z sosem pieczarkowym. Wyśmienite było. Myslę, że z kurkami jeszcze smaczniejsze są

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza niemielona - taka po prostu ugotowana na sypko i wymieszana z jajami i serem. Robi się fajnie chrupiąca usmażona w postaci placka :)

      Usuń
  2. Takich placków to jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być wyborne w takim zestawie 😜

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurcze , Komarko zaproś mnie na kolacje na te placki , klasyk ale jak podany , Wow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuzyneczko wpadaj, kiedy chcesz! Nasmażę ich całą furę :)

      Usuń
  5. Wyglądają przepysznie :) To coś dla mnie : )

    OdpowiedzUsuń
  6. A co sądzisz o upieczeniu takich placków? Nie mam czasu stać przy kuchence a kuszą, kuszą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że powinny się udać. Ale smażą się błyskawicznie i na chrupiąco, nie gwarantuję, że będą takie same z piekarnika :)

      Usuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.