Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Roladki schabowe z czerwoną porzeczką i szpinakiem

12 lipca 2017

roladki ze schabu środkowego z czerwoną porzeczką i szpinakiem

Owoce, owoce, wszędzie owoce! Lipiec to sezonowe owoce nie tylko w deserach, ale i w daniach wytrawnych. Bo tak się dobrze składa, że te mniej słodkie, mniej lubiane na surowo i w ciastach, świetnie pasują na przykład do mięsa, jak porzeczki. A krzaczki czerwonej porzeczki w ogrodzie w całości oblepione są już dojrzałymi, lśniącymi koralikami. Część z nich będzie przerobiona na fantastyczną, naturalną galaretkę i soki na zimę, a z częścią na pewno trochę poeksperymentuję, na przykład zestawiając kwaśne porzeczki ze schabem.
czytaj

Ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami

10 lipca 2017

puszyste ciasto szyfonowe z bitą śmietaną i truskawkami

Mam kilka żelaznych punktów programu w menu, które muszę zaliczyć w sezonie truskawkowym, choćby nie wiadomo co. Drożdżówki z truskawkami, pierogi lub knedle z truskawkami, makaron z truskawkami (najlepiej co najmniej raz w tygodniu :D), ciasto z galaretką i truskawkami i biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami. Sezon się kończy, wszystko już było oprócz biszkoptu! A że tak przecież być nie może, upiekłam biszkopt w wersji mocno napowietrzonej, w postaci ciasta szyfonowego z bitą śmietaną i truskawkami :)
czytaj

Truskawkowe mojito

7 lipca 2017

truskawkowe mojito - letni drink z miętą, rumem i truskawkami

Jeszcze jedno, poza tymiankową lemoniadą z wódką, odkrycie w temacie letnich koktajli alkoholowych, którym musiałam się z Wami podzielić! To zaskakujące truskawkowe mojito. I chociaż truskawki powoli się kończą, to właśnie teraz są najlepsze, najsłodsze i najpełniejsze truskawkowego smaku i aromatu, więc koniecznie trzeba to wykorzystać.
czytaj

Zupa z bobem, pomidorami i ryżem

4 lipca 2017

zupa z bobem, pomidorami i ryżem przyprawiona kuminem

Lato to nie tylko chłodniki. Szczególnie nasze polskie lato :) Po zaledwie kilku dniach prawdziwego, letniego ciepła, znowu marznę, znowu chowam się pod zapiętą pod samą szyję kurtką i mam ochotę na duży talerz gorącej zupy. A wybór zupy pośród lipcowej obfitości warzyw, ziół i owoców wcale nie jest łatwy, bo kuci i gulaszowa z młodej kapusty i pachnąca ziołami zupa z botwinki i krem z rzodkiewek i jabłek. Ale ostatnio najbardziej ze wszystkiego na straganach kusi młody, zachwycający, zielony bób. Wprost nie można się mu oprzeć! :) I tak z kilogramowej porcji, połowa została zjedzona natychmiast, wprost z garnka na parę, a część powędrowała do zupy.
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Ciasto ucierane ze śliwkami i płatkami owsianymi

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur
  • Śliwki w occie
  • Chińskie pierożki dim sum z mięsem
  • Piróg biłgorajski

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.