Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Szarlotka z orzechami

24 stycznia 2009

szarlotka na kruchym cieście z orzechami w karmelu

Nie wiem dokładnie, które z ciast uznawane jest za typowo polskie (sernik krakowski? makowiec?), ale gdybym miała sama jedno wskazać, byłaby to chyba szarlotka. Wędrując po blogach kulinarnych nie ma tygodnia, żeby przynajmniej na jednym z nich nie pojawiła się jakaś jej wersja. I wcale nie ma to związku z porą roku, sezonem jabłkowym itp. - szarlotka święci tryumfy przez dwanaście miesięcy roku. Ja również co pewien czas zaczynam mieć nieodpartą ochotę na ciasto z jabłkami. Nieważne czy będzie to proste ciasto pół biszkoptowe z jabłkami czy też klasyczna krucha szarlotka - ważne by było to ciasto w połączeniu z soczystymi, pieczonymi jabłkami.
czytaj

Zupa meksykańska

19 stycznia 2009

zupa meksykańska z mięsem mielonym, pomidorami i kukurydzą

To ja jeszcze zostanę chwilę w Meksyku :) Cieplej mają tam niewątpliwie i dania takie raczej grzejące... ;) Dzisiaj bez przekomarzania - wciąż jeszcze w ramach zimowego festiwalu zup, prawdziwie zimowa zupa. Gęsta, zawiesista, mięsna i sycąca. Wystarcza za dwa pełnoprawne dania obiadowe. Nie wiem czy naprawdę ma jakieś proweniencje meksykańskie (mam co do tego spore wątpliwości ;)), w każdym razie tak nazywana jest w naszym domu. Przez lata modyfikowana, np. przez dodanie kiełków soi lub fasoli i eksperymentowanie z różnymi rodzajami mięsa. Najlepsza zdecydowanie w okresie zimnej, wietrzej jesieni i trzaskającej siarczystym mrozem zimy. W innych porach roku do przełknięcia, jeżeli pracujecie akurat przy wyrębie lasu lub macie inne, podobne i równie wyczerpujące zajęcia fizyczne :)
czytaj

Kokosowy kurczak

4 stycznia 2009

kurczak z kokosem po azjatycku

Witam po świąteczno-noworocznej przerwie :) W końcu wszystkie świąteczne dania i wypieki zostały zutylizowane (tak, mamy w tradycji rodzinnej przygotowywanie góry jedzenia na święta, którą to górę "męczymy" przez całe dwa świąteczno-noworoczne tygodnie z pomocą gości, przyjaciół i znajomych i chociaż co roku staram się z tą tradycją walczyć, to wciąż jest ona silniejsza ;)), więc znów mogę wrócić do kuchni, by szukać nowych smaków i aromatów.
czytaj

01.01.2009

1 stycznia 2009




Dziękuję serdecznie za wszystkie życzenia świąteczne i noworoczne oraz pamięć i w tym pierwszym dniu Nowego Roku chciałabym życzyć Wam samych pomyślności, wielu dni spełnionych marzeń i nowych pozytywnych doświadczeń. Życzę również i sobie i Wam, żeby nie zabrakło nam w tym roku zapału i pomysłów na nowe, fascynujące eksperymenty kulinarne i wraz z nimi ciekawe wpisy na blogach :) Jak tylko wypocznę po szaleństwach sylwestrowej nocy, pełna zapału, wracam do kuchni, aby rozpocząć kolejny roczek kucharzenia :) Pozdrawiam!
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.