Zupa fasolowa z awokado i chipsami z tortilli

4 marca 2020

rozgrzewająca zupa fasolowa z awokado i chipsami z tortilli

Dzień dobry w marcu :) Każdego roku cieszę się, jak norka na nadejście marca wierząc, że od pierwszego dnia miesiąca zrobi się ciepło, słonecznie i wiosennie. Niestety rzadko tak się dzieje i również tym razem trzeba będzie najpierw jakoś przetrwać to deszczowe i wietrzne przesilenie wiosenne. Żeby było to łatwiejsze dla zmęczonego zimą organizmu, staram się przynajmniej raczyć dobrymi zupami, w kółko hoduję i zjadam kiełki, chrupię jabłka i gruszki i piję wodę z kurkumą, imbirem, cytryną i miodem. Dzisiaj mam przepis na treściwą, rozgrzewającą zupę, póki zimowe powietrze nie pójdzie sobie na dobre.

Zupa ma wszystko co dobre - fasolę, pikantną papryczkę chili, pomidory i co kojarzy się z ognistą kuchnią meksykańską, szczególnie, że świetnie smakuje z wkrojonymi do niej kawałkami świeżego, dojrzałego awokado i pokruszonymi, kukurydzianymi chipsami z tortilli. Można ugotować ją z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić, więc same zalety i dzięki temu więcej czasu na korzystanie z uroków nadchodzącej wiosny :)

rozgrzewająca zupa fasolowa z awokado i chipsami z tortilli

rozgrzewająca zupa fasolowa z awokado i chipsami z tortilli

Zupa fasolowa z awokado i chipsami z tortilli:
(wg Heather Thomas - Awokado) 
 
3 pomidory,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1 papryczka chili,
400 g odcedzonej i opłukanej fasoli czerwonej lub czarnej,
900 ml bulionu warzywnego,
szczypta wędzonej, słodkiej papryki,
szczypta cukru brązowego,
sól i świeżo zmielony pieprz,
pęczek posiekanych liści kolendry lub natki pietruszki,
2 łyżki oliwy,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
limonka

dodatki - 
1 dojrzałe awokado,
1 czerwona papryczka chili,
50 g tartego twardego sera (np. cheddar),
chipsy z tortilli kukurydzianej

Pomidory ułożyć na blasze i opiekać w opiekaczu lub piekarniku nastawionym na funkcję grillowania około 15 minut, aż zmiękną i zacznie odchodzić skórka.

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek i smażyć mieszając przez 10 minut. Dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili, wędzoną paprykę, opieczone pomidory bez skórki i kolendrę lub natkę oraz fasolę. Smażyć wszystko minutę, po czym przełożyć warzywa do garnka i zalać gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować zupę na małym ogniu 20 minut. Doprawić do smaku cukrem brązowym, solą i pieprzem oraz sokiem z połowy limonki.

Ugotowaną zupę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę rozlać do talerzy, dodać po łyżce śmietany, pokrojone w plastry i skropione sokiem z limonki awokado, posiekaną drobno papryczką chili, tarty ser i pokruszone chipsy z tortilli.

rozgrzewająca zupa fasolowa z awokado i chipsami z tortilli

rozgrzewająca zupa fasolowa z awokado i chipsami z tortilli

1 komentarz