Placki bananowo-kakaowe

3 kwietnia 2016

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne śniadanie - służę pomocą i polecam placki bananowo-kakaowe. W tygodniu rzadko zdarza mi się jadać wymyślne śniadania, takie jak naleśniki, gofry czy zapiekane potrawy z jaj, ale weekend to inna sprawa. Weekend jest od rozpieszczania się od samego rana, bo w końcu grunt to dobry początek dnia!

Placki z dodatkiem bananów i kakao przypominają amerykańskie pankejki. Nie wymagają tłuszczu do smażenia, bo świetnie zapiekają się na suchej patelni i to ich duża zaleta (czy ktoś lubi ociekające tłuszczem placki czy naleśniki?). Garść owoców, kleks jogurtu lub śmietanki albo słodka polewa z miodu czy syropu klonowego, a jeżeli do tego wszystkiego dopisze wiosenne słońce za oknem, pełnia szczęścia o poranku zapewniona :)

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

Placki bananowo-kakaowe:

1 szklanka mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżka oleju,
2 banany,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przesianą mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cukrem.

Jajko rozkłócić widelcem i wymieszać z jogurtem, olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać.

Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać i nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć placki z obu stron. Podawać ciepłe z plasterkami banana, jogurtem, miodem lub syropem klonowym.

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

7 komentarzy

  1. Piękne placuszki i takie apetyczne. Gdyby nie to, ze blogowanie kulinarne odklada mi sie w pasie, czyli musze odrobine o siebie zadbac juz stalabym w kuchni i je smazyla. Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie prezentują się te p;lacki , jak smakowicie podane

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki w efekcie końcowym smakują gorzko - zapewne wina sody oczyszczonej chodź dana była taka ilość jaka jest podana w przepisie. Mają w sobie gorycz, która przekłada się na smak. Dlaczego? Nie wiem. Wyszły pulchne, smaczne, ale jednak coś poszło nie tak. Czy polecam ten przepis? Może inaczej - nie wykonam go po raz drugi z obawy na ponowne czucie tej goryczy, która psuje smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre placki, dodałam mniej cukru, ale wyszły super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam na mleku, bo okazało się, że nie mam w lodówce jogurtu i też wyszły fajne :)

    OdpowiedzUsuń