Karmelowy sernik z orzechami makadamia

19 marca 2015

kremowy karmelowy sernik z orzechami makadamia

Orzechowe tematy nie opuszczają mnie od początku roku ;) Właściwie to od końca poprzedniego, kiedy to poniosło mnie tam gdzie kokosy i nerkowce rosną i wróciłam szczęśliwa, z nową i zaskakującą wiedzą o nich. Co dziwne, większość pomysłów, jakie ostatnio przychodzą mi do głowy ma związek z orzechami, więc za chwil parę możecie spodziewać się tu i migdałów i pekanów i na naszych rodzimych laskowych.

W Australii nie byłam nigdy, ale mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję odwiedzić ich ojczyznę i zobaczyć rosnących w naturze bohaterów dzisiejszego przepisu - orzechów makadamia. Na razie podziwiam ich doskonale okrągły kształt, twardą jak kamień łupinę (kolejny orzech nie do zgryzienia!) i orzeszek o słodkim, maślanym posmaku i oryginalnej kruchości (kto miał przyjemność chrupania orzechów makadamia, wie o czym mówię :)).

Od dawna przewijało mi się w sieci to cudo - a to w formie mini serników na zdjęciach z przyprawiającej o zawrót głowy i niepohamowaną chęć na coś słodkiego oferty londyńskiego sklepu/restauracji Yotama Ottolenghiego, a to na stronach blogerów, zachwycających się wypróbowanym przez nich przepisem na sernik oblany karmelowym sosem i ułożonych na nim, lśniących od złotego karmelu orzechów. Kiedy więc wpadło mi w ręce opakowanie orzechów makadamia, wiedziałam co z tego będzie!

kremowy karmelowy sernik z orzechami makadamia

To sernik na specjalne okazje, którym zachwycą się nawet najbardziej wybredne podniebienia. Można trochę modyfikować jego smak i teksturę ciasta, używając różnych rodzajów sera. W oryginalnym przepisie Yotama jest to kremowy, śmietankowy ser typu Philadelphia. Ja dodałam po części mascarpone, przez co sernik jest jeszcze delikatniejszy. Można wykorzystać też inne orzechy w karmelu. Wielkanoc to doskonała okazja na jego wypróbowanie :)

kremowy karmelowy sernik z orzechami makadamia

Karmelowy sernik z orzechami makadamia:
(wg Yotama Ottolenghiego)

spód - 
120 g herbatników,
30 g masła

masa serowa -
400 g kremowego serka śmietankowego,
250 g sera mascarpone,
120 g cukru,
60 ml kwaśnej śmietany,
4 jajka,
1/2 laski wanilii,
szczypta soli

sos karmelowy - 
160 g cukru,
100 ml śmietanki kremówki (30%),
65 g masła

orzechy w karmelu -
150 g orzechów makadamia,
90 g cukru,
szczypta soli

Przygotować spód - zmielone ciastka wymieszać ze stopionym masłem. Masą wykleić wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i schłodzić.

Oba rodzaje sera, kwaśną śmietanę, cukier i sól utrzeć na gładką i puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać wyskrobane czubkiem noża ziarenka wanilii.

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Masę serową wlać na schłodzony spód z ciastek. Piec godzinę. Zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia, po czym schłodzić w lodówce.

Przygotować orzechy w karmelu - rozgrzać piekarnik ponownie do 150 stopni. Na płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie rozsypać cukier, aby tworzył możliwie cienką warstwę. Podgrzewać do czasu, aż cukier zacznie się topić i karmelizować (trzeba mocno pilnować, aby się nie przypalił!).
Na gotowy karmel rozsypać orzechy posypane solą i wymieszać drewnianą łyżką, aby pokryły się karmelem. Zostawić do ostygnięcia, po czym połamać na kawałki.

Przygotować sos karmelowy - cukier podgrzewać w rondlu o grubym dnie, aż lekko ściemnieje, dodać śmietankę i masło. Gotować na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż sos zgęstnieje.

Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, polać schłodzonym sosem karmelowym i ułożyć na nim orzechy w karmelu.

kremowy karmelowy sernik z orzechami makadamia
kremowy karmelowy sernik z orzechami makadamia

18 komentarzy

  1. Absolutnie rewelacyjny!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę na to patrzeć, idzie mi w biodra :P

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nie mogę słodkiego .. ale jego to bym zjadła bez zastanowienia. wygląda na meega smaczny . sernik orzechy !<3

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląd zabójczy ma i wręcz woła o to by go zjeść... oj zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ on pięknie wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Za kawałeczek takiego sernika dałabym się pokroić... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ach obłędnie wygląda ten serniczek Komarko! Wpraszam się na kawałeczek.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można dodać laskowy orzechy

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, można :) Sernik będzie miał trochę inny smak, ale też będzie wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Trochę mi się przypalil sos karmelowy

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepszy na świecie. To mój popisowy sernik. Robi furorę.

    OdpowiedzUsuń