Babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem

29 marca 2013

ucierana babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem

Obok jajek i żurku, na świątecznym stole nie może zabraknąć wielkanocnej baby. Będzie to oczywiście tradycyjna baba drożdżowa, ale oprócz niej, postanowiłam w tym roku zmierzyć się też z moją achillesową piętą - babą ucieraną.

Ciasta ucierane/piaskowe są moją zmorą od wielu lat :) Z żadnym innym rodzajem ciasta nie miałam tylu problemów, tylu zaliczonych spektakularnych wpadek i w efekcie - rasowych zakalców. Podobno należy walczyć ze swoimi demonami, więc nie poddaję się i moja świąteczna babka cytrynowo-imbirowa jest dowodem, że jednak udaje się je poskromić :) Jak zawsze, drżącymi rękoma wyjmowałam ją z foremki, obserwując z łomotem serca, czy za chwilę nie przydarzy się znane mi doskonale, efektowne klapnięcie, zwiastujące zakalec, ale tym razem pięknie wypieczona, dostojna baba nawet nie drgnęła :)

ucierana babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem

Wielkanocny cud? Mam nadzieję, że nie, bo (o ironio losu!) jest to jeden z moich najbardziej ulubionych rodzajów ciast. Wiem już, że znaczenie ma temperatura - jednakowa dla wszystkich składników i temperatura pieczenia (im niższa, tym lepiej) i nie przesadzanie z ucieraniem. Może to właśnie początek ery ciast ucieranych na moim blogu :) Tak czy inaczej, wilgotną i aromatyczną babkę cytrynowo-imbirową z białym pieprzem (nie bójcie się jego użycia - biały pieprz jest delikatny i podkreśla smak cytryny i imbiru) polecam bardzo na święta i po świętach :)

ucierana babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem

Babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem: 
(wg Sauce and Sensibility)


220 g miękkiego masła,
3 szklanki mąki,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki drobnego cukru,
3 jajka,
1 szklanka maślanki,
skórka otarta z 2 cytryn,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka startego korzenia imbiru,
2 płaskie łyżeczki mielonego białego pieprzu,
szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba wyjąć je z lodówki wcześniej.

W małej miseczce wymieszać imbir, skórkę i sok z cytryny, odstawić.
Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i pieprzem.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem i solą na puszystą, gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego ucierając tak długo, aż składniki połączą się. Na bardzo małych obrotach miksera (albo najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką) domieszać mieszankę mąki na przemian z maślanką (przynajmniej w dwóch turach). Na końcu dodać mieszankę cytryny z imbirem i jeszcze raz wszystko delikatnie  wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Foremkę z kominkiem lub keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Napełnić ciastem. Piec ok. godziny i 10-20 minut (sprawdzając ostrożnie wbitym w środek patyczkiem). Ostudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polać lekkim lukrem cytrynowym (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem).

ucierana babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem
ucierana babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem
zdjęcie zrobione telefonem Nokia 808 Pure View


41 komentarzy

  1. Mmm.. jakie ciekawe zestawienie samkowe! Pycha <3
    U mnie tez jest babka.. tyle ze z jagodami i czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jagodami i czekoladą musi być pyszna :) Będę teraz testować wszystkie ucierane babki z radością :)

      Usuń
  2. Jaka dostojna ta babka i jeszcze ten pieprz w składzie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniala babka Komarko. Dodatek pieprzu intrygujacy :)

    Spokojnych i radosnych Swiat Ci zycze :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Maju i poświątecznie już życzę dobrej wiosny :)

      Usuń
  4. Imbir? Biały pieprz? Coś zachwycającego!

    OdpowiedzUsuń
  5. przefajne połączenie smaków:)
    Pozdrawiam i życzę smacznych i wiosennych Świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ulubione połączenie smaków. Babka wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszła Ci prześliczna. A ten dodatek białego pieprzu może być naprawdę interesujący!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie się prezentuje na takiej pięknej paterze! Na pewno też pięknie pachnie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepięknie wygląda, a połączenie smaków fenomenalne. Ja jestem wielką fanką ciast ucieranych, więc taka babka to akurat coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ smakowicie wygląda :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda rzeczywiście ślicznie. Osobiście nie jestem fanką babek czy ciast drożdżowych, dlatego bez względu na kombinację nie zabieram się za nie, ale jeśli miałabym wybierać to pewnie Twoją:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Polaczenie pieprzu i imbiru brzmi bardzo zachecajaco. Co prawda za pozno juz dla mnie na zmiane jadlospisu i "krecenie" babki ale kiedys na pewno sprobuje! Wesolych Swiat!!Glad Påsk!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, ta babka akurat nadaje się też świetnie na poświąteczny sezon :)

      Usuń
  13. Ten pieprz niezwykle mnie zaintrygował!

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszną babę tu prezentujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ćwiczenia czynią mistrza, a ta niezwykle urodziwa baba jest dowodem, że właśnie stałaś się Mistrzynią!
    jest imponująca, a połączenie smaków bardzo intryguje!

    OdpowiedzUsuń
  16. imbir i cytryna to zawsze świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowna babka Komarko! Pieprz i imbir - bardzo intrygująca :)
    Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Babka wygląda zachwycająco! A te składniki...musi być pyszna:-)
    Zdrowych i Wesołych Świąt!:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pięknie i tak też musi smakować;) ja w tym roku również zmierzyłam się z moją achillesową piętą i ku mojemu zdziwieniu jedna babka mi wyszła, a druga nie. Zastanawia mnie czy może być to wina różnych foremek, bo w tej z dziurką niestety babka nie wyszła, a w tej bez jest przepyszna. Cóż, muszę jeszcze poćwiczyć :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babki ucierane są wyjątkowo kapryśne i sama często zastanawiam się dlaczego nie wychodzą skoro wszystko na oko wyglądało OK. Może proporcje i przepis też mają duże znaczenie?

      Usuń
  20. Wróżko, naj naj na też świąteczny czas życzę

    OdpowiedzUsuń
  21. Super zdjecia, az slinka cieknie. Super przepis. Wesolych Swiat ci zycze!

    OdpowiedzUsuń
  22. Kilka dni temu, będąc w sklepie, zerkałam na imbir i myślałam "Ciekawe jak by smakował w babce cytrynowej?"
    O proszę - jednak dobrze :)

    Możemy sobie podać ręce, bo ja już z 4 różnych przepisów na taka babkę korzystałam i zaliczyłam 3 nieziemskie zakalce. Tym razem się udała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kempek, nie poddawaj się - na pewno kiedyś wyjdzie :)

      Usuń
  23. Zaintrygował i zaciekawił mnie dodatek imbiru. Do ciast nigdy nie dodawałam. Muszę spróbować. Bliny z imbirem też mogłyby być ciekawe.
    Pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudowna! Uwielbiam pieprz, do tej pory eksperymentowałam z czerwonym i czarnym, teraz widzę że czas na biały;] Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ach, jaka piękna! Nie wierzę, że do tej pory babki Ci nie wychodziły ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenna, naprawdę! :)) Wszystkie inne wychodziły, oprócz tych nieszczęsnych ucieranych :)

      Usuń
  26. Wspaniała kompozycja smakowa, na pewno nadaje babce charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    OdpowiedzUsuń
  28. idę sobie zrobić kanapkę....czy to wystarczająca recenzja?

    OdpowiedzUsuń
  29. Właśnie piekę Pani ciasto :) Mam pytanie, ile litrów musi mieć forma do babki by spokojnie pomieścić ciasto? Na razie robię je w zwykłej tortownicy z kominkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam babkę z Twojego przepisu na Wielkanoc w tym roku - wyszła bajeczna! Cała rodzina była zachwycona. Połączenie smaków jest niesamowite (byłam zaskoczona jak bardzo do siebie pasuje :) ), a konsystencja cudowna - sama rozpływa się w ustach i nie jest to stwierdzenie przesadzone :) Uwielbiam przepisy z Twojego bloga, są ciekawe i jak do tej pory wszystkie mi się udały (idealnie dobrane proporcje składników). Z niecierpliwością czekam na kolejne sezonowe przepisy :) Pozdrawaim!

    OdpowiedzUsuń