Zupa z pora z ziemniaczano-serowymi kluseczkami

14 stycznia 2013

kremowa zupa z pora z ziemniaczano-serowymi kluseczkami

Pięknie zrobiło się wokół. Zima przypomniała sobie o swojej powinności i w końcu hojnie sypnęła śniegiem. W weekend biegałam więc z aparatem w ręku, polując na pierwsze w tym roku białe, śnieżne kadry i po raz kolejny przekonując się, że najładniejsza pogoda, najładniejsze słońce i najładniejsze światło jest wtedy, kiedy siedzę zamknięta w pracy. Cóż, taka już ironia losu. Jedno jest pewne, że po spacerze w mrozie, najlepiej smakuje talerz gorącej, kremowej zupy - białej, a jakże!

Jeżeli lubicie zupy z pora, polecam Wam wersję z wkładką, w postaci mięciutkich, rozpływających się w ustach kluseczek ziemniaczano-serowych z dodatkiem szczypiorku. Całość jest bardzo smaczna, delikatna, ale też bardzo treściwa - w sam raz na mroźną zimę. Biało za oknem, biało na talerzu - jest pięknie :)

kremowa zupa z pora z ziemniaczano-serowymi kluseczkami

Zupa z pora z ziemniaczano-serowymi kluseczkami:
(wg The Australian Women's Weekly "Soups")

zupa - 
3 duże pory,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
600 g ziemniaków,
50 g masła,
750 ml bulionu warzywnego,
1,5 l wody,
125 ml śmietanki kremowej,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz

kluseczki -
400 g ziemniaków,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
20 g startego parmezanu (może być inny twardy ser),
1 jajko,
150 g mąki + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
20 g masła,
2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku

Przygotować zupę - masło rozpuścić w garnku, dodać posiekaną cebulę, czosnek i białe części pora. Dusić, aż pory i cebula będą miękkie. Dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki i bulion warzywny. Wszystko zalać wodą i gotować na małym ogniu 25 minut.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksować zupę blenderem i doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Ziemniaki pokroić w małą kostkę i ugotować. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodać masło i kwaśną śmietanę i utłuc na puree. Ostudzić.
Do ostudzonych ziemniaków dodać ser, lekko rozmieszane jajko, mąkę z proszkiem i szczypiorek. Szybko wymieszać na gładkie ciasto (będzie przypominało ciasto na kopytka).

Dwiema łyżkami formować małe kluski i wrzucać do gotującej się na małym ogniu zupy. Gotować kolejne 10 minut. Dodać śmietankę kremówkę. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

kremowa zupa z pora z ziemniaczano-serowymi kluseczkami

17 komentarzy

  1. wygląda tak apetycznie, że zgłodniałem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy lubie? I to jeszcze jak! Ba, ja zupy z pora uwielbiam! Cos mi sie zdaje, ze bede musiala przetestowac te wersje, i to juz niedlugo. A kiedy to zrobie, dam znac, jak smakowala :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już nawet nie myślę o smaku, bo wygląd podziwiam i podziwiam

    OdpowiedzUsuń
  4. taką zupę serwują w restauracji, w której pracuję tylko bez klusek :) też zrobiłam i jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, piękne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myslę,że by mi posmakowała. Wygląda super!
    Piękne zdjęcia i zimowa atmosfera. Choć wolę wiosnę, to muszę przyznać, że tak biało to też wygląda ładnie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem czy zupy z pora lubię, ale generalnie zupy w zimę - jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam zupę z pora, mąż się zachwycał, ja nie do końca:) ale Twoja tak pysznie wygląda że nie wiem czy zrobię jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzadko komentuję, ale ta zupa mnie wprost do tego zmusza. Jest absolutnie cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zimowa taka :) serowe kluseczki kuszą niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie wyglada,tez bym zjadala,szczegolnie,ze za oknem zima.
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Kalejdoskop Renaty

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa wygląda wspaniale i na pewno też tak smakuje. Muszę spróbować ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  13. smaczna zupa, na te zimowe, mroźne dni..w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Очень вкусный суп.Приготовила,понравился.Спасибо за рецепт

    OdpowiedzUsuń