Korzenna krajanka z orzechami

3 grudnia 2012

korzenna krajanka z orzechami i polewą czekoladową

Pierwszy śnieg mamy już za sobą (czy to nie wspaniałe, że spadł dokładnie pierwszego dnia meteorologicznej zimy - 1 grudnia :)), pierwsze radiowe piosenki z dzwoneczkami również, czy to już naprawdę początek najbardziej rozmigotanego i pachnącego okresu w roku? Najwyraźniej tak, bo odruchowo zaczęłam nerwowy rekonesans kuchennych szafek i szuflad w celu skontrolowania zapasów bakalii, maku i korzennych przypraw. Po głowie zaczęły mi chodzić również pomysły na tegoroczne makowce i pierniczki (którymi oczywiście mam zamiar się z Wami podzielić :)).

W końcu nie wytrzymałam i upiekłam pierwsze w tym roku, pachnące kardamonem, cynamonem i goździkami słodkości - korzenne kostki na cienkim, chrupiącym spodzie, który nie wymaga dodatkowego nakładu pracy, bo jest ciastem-bazą całości. Dodatkowym elementem chrupiącym są orzechy - pół na pół pistacje i orzechy włoskie. Jako grudniowy "batonik" i przedsmak świąt, krajanka spisuje się rewelacyjnie :)

korzenna krajanka z orzechami i polewą czekoladową
korzenna krajanka z orzechami i polewą czekoladową

Korzenna krajanka z orzechami:

300 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g cukru brązowego,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,
125 g zimnego masła,
1 jajko,
180 ml mleka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
75 g orzechów (u mnie pistacje i orzechy włoskie)

polewa czekoladowa - 
50 g czekolady gorzkiej,
1 łyżka masła,
3-4 łyżki mleka

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem brązowym, szczyptą soli i przyprawami korzennymi wymieszać z masłem w robocie kuchennym lub rozcierając masło ze składnikami suchymi opuszkami palców. Powinno wyjść sypkie, jednolite ciasto, przypominające bardzo drobną kruszonkę lub bułkę tartą.

Prostokątną foremkę o wymiarach 20 X 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Odmierzyć 275 g przygotowanego sypkiego ciasta i wyłożyć nim spód foremki.

 Jajko, mleko i sodę oczyszczoną wymieszać widelcem, po czym dodać do pozostałego sypkiego ciasta, razem z posiekanymi orzechami. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć na spód i wyrównać powierzchnię.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto około 50 minut. Ostudzone pokroić w kwadraty.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem (można dodać na początek 2-3 łyżki mleka. Kiedy polewa będzie zbyt gęsta, dodać kolejne 1-2 łyżki). Dokładnie wymieszać, aż polewa będzie jednolita i lśniąca. Gorącą czekoladą polać krajankę.

korzenna krajanka z orzechami i polewą czekoladową
korzenna krajanka z orzechami i polewą czekoladową



Co roku w grudniu myśli krążą nie tylko wokół świecidełek, wypieków i bajkowej atmosfery, ale również wokół tych, dla których święta będą mniej kolorowe, słodkie i roześmiane. Mam na myśli przede wszystkim dzieci, dla których nie zabawki i łakocie, ale codzienny ciepły posiłek jest często prawdziwym marzeniem. Dlatego szczególnie teraz, nie zapominajcie o Pajacyku, który na stałe zadomowił się na moim blogu, a jeżeli chcecie wspomóc kampanię Czerwonego Krzyża - Godne Dzieciństwo, wyślijcie sms o treści POMOC pod numer 7364 i podarujcie ciepły posiłek jednemu głodnemu dziecku.



34 komentarze

  1. korzenny zapach.. mmm akurat na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniala krajanka! Uwielbiam takie wypieki, pyszne, pachnące korzennymi przyprawami. Kocham ten czas przedświąteczny i tez mi już nastrojowo po mału:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję do listy grudniowych wypieków do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak tak , takie ciasto to grudzień jak najbardziej ,a jak ma w nazwie krajanka to ja nawet do kwadratu na tak
    Kuzyneczko zdjęcia cudne!!!
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszystko co orzechowe, brzmi i wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Az mnie korci, zeby popedzic do domu i zrobic :)
    A na pierwszy snieg nadal czekam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie :) Ja tez ostatnio sprawdzałam stan moich szafek i wymyślałam pomysły na pierniki i makowce. Kocham te święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam krajanki, a już zwłaszcza orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurcze wygląda niesamowicie, chyba zamiast ciasteczek upieeke taką krajankę

    OdpowiedzUsuń
  10. ale zapachniało świętami ... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. poczułam przedsmak świątecznej gorączki kupiwszy sobie kilogram maku:)
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - mak to podstawa! Też zrobiłam już zapas :))

      Usuń
  12. Krajanka piernikowa to jest to, na razie tylko kupowałam, ale tym roku poważnie zastanawiam się nad zrobieniem własnej. Piekne zdjęcia, Komarko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krajanka własnej roboty nie jest zła :)) Dziuunia piecze co roku na święta piernikową z marcepanem (pyszną!), więc też polecam dla odmiany :) Dzięki Aniu!

      Usuń
  13. Aga, dzięki za przepis. Wczoraj upieklam. Smakuje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Te idealne kwadraty, kusząca polewa i przepiękne pudełeczko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W pudełeczku była pierwotnie kawa, przywieziona z Bali, którą kupiłam właśnie dla tego pudełeczka :))

      Usuń
  15. Mam już zapisaną, dziś idę na rynek dokupić składników i będę piekła. Dam znać, jak wyszła :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie wyjęłam z piekarnika :-) pachnie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Mam nadzieję, że tak samo będzie smakować :)

      Usuń
  17. Co za zapachy mmm :) Czas się przekonać, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam orzechy i gorzką czekoladę a ta krajanka wygląda niesamowicie! Muszę ją koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam

    czy mogę dac przyprawe di piernika zamiast kardamonu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - zamiast cynamonu, kardamonu i goździków oddzielnie, można dodać 2 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika. Jeżeli jesteś cynamonolubna tak jak ja, ten dodatkowy cynamon też nie zaszkodzi ;)

      Usuń