Pieczona dynia nadziewana kuskusem

27 października 2011

pieczona dynia nadziewana korzennym kuskusem

Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie...

Z każdym dniem za oknem robi się ciemniej, kiedy wstaję rano i kiedy wracam do domu po dniu pracy. Wieczorem stawiam na parapecie cynamonowe świeczki, a do poduszki czytam Opowieści Niesamowite Edgara Allana Poe. Lubię mroczne, tajemnicze klimaty, horrory i opowieści grozy, szczególnie o tej porze roku. Dynie pasują do nich jak ulał, nawet kiedy nie szczerzą kłów w postaci halloweenowego Jacka'O'Lantern.

Zawsze chciałam wypróbować pieczoną w całości dynię, wypełnioną jakimś smakowitym farszem. I oto nadarzyła się okazja, kiedy w końcu doczekałam się odpowiednio niewielkich, kształtnych, "jednoosobowych" Hokkaido, którym doprawdy trudno się oprzeć :) Aż żal kroić je na kawałki i dlatego do pieczenia w całości nadają się idealnie, nie tracąc nic ze swojej urody :) Nadziałam je mocno aromatycznym, marokańskim kuskusem z bakłażanem, który pięknie komponował się smakowo ze słodkawym pieczonym miąższem dyni. Do całości pasuje soczysta sałata lub jogurtowy sos. I oczywiście cynamonowa świeczka :)

pieczona dynia nadziewana korzennym kuskusem

Pieczona dynia nadziewana kuskusem:

4 małe dynie (np. Hokkaido)

nadzienie -
1 łyżeczka proszku curry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
1 łyżka oliwy,
2 średnie bakłażany,
1 pomidor,
1 cebula,
1 marchew,
1 łyżeczka startego, świeżego korzenia imbiru,
1 duży ząbek czosnku,
1 szklanka soku pomarańczowego,
1/2 szklanki soku pomidorowego,
1/2 szklanki wody,
1 szklanka kuskusu

Dynie przekroić w 2/3 wysokości i wyjąć ze środka luźny miąższ z pestkami. Od środka posmarować dynie oliwą, oprószyć lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut (czas pieczenia zależy od rodzaju i wielkości dyni - najlepiej sprawdzić patyczkiem lub widelcem, czy miąższ jest miękki).

Curry, kumin, cynamon, sól i pieprz wymieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, po czym dodać przyprawy. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojone w kostkę bakłażan i marchewkę. Smażyć, do czasu aż bakłażan lekko zbrązowieje, po czym dodać posiekane cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie, dodać pomidor pokrojony w kostkę i wszystko smażyć na niewielkim ogniu 3-4 minuty. Dodać sok pomarańczowy, pomidorowy i wodę i kiedy zagotują się, dusić wszystko kolejne 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z surowym kuskusem.

Podpieczone dynie wypełnić nadzieniem z kuskusem, ponownie wstawić do piekarnika i piec 20 minut.

pieczona dynia nadziewana korzennym kuskusem

16 komentarzy

  1. Cudownie wygląda nadziana dynia. Jak mi się uda upolować jakieś ładne małe egzemplarze to spróbuję też zrobić. Aż poczułam zapach tego dania...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja u kuzyneczki to bym głodna nie chodziła:)))
    Śliczne to na dokładkę jest

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pyszne nadzienie i to jeszcze w dyńce! Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wczoraj jadłam na obiad moją pierwszą faszerowaną dynię. W prawdzie nie piekłam hokkaido, nie faszerowałam jej też takimi cudami jak Twoja, ale smakowała wybornie. Muszę się teraz przymierzyć do Hokkaido właśnie i tak cudownego nadzienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaam! Pysznie wyglądają:) A te nastrojowe zdjęcia - jak dla mnie rewelacja:) bardzo mi sie podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne zdjęcia. Wspaniały klimat. Po prostu chce sie zasiąść przy stole:).
    Świetny pomysł na dynię Komarko.
    Serdeczności:*

    OdpowiedzUsuń
  7. przesliczne foteczki!!!!! niezwykle apetycznie to i zapraszajaco wyglada :)
    niedawno robilam podobnie,tylko z quinoa :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny pomysł na dynię- ja niestety natrafiam na same wielgachne

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię kuskus, z chęcią spróbowałabym tak pięknie przyrządzonej dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. urocze zdjecia:) sa takie cieple i przytulne:) a danie bardzo ciekawe i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusząca ta Twoja nadziewana dynia, Komarko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie to wszystko wygląda :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem zachwycona! Różne faszerowane warzywa widziałam, a także różne pomysły na dynię, ale takiej faszerowanej kuskusem dyni jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne przepisy. Myślę, że kiedyś któryś z pewnością wykorzystam. :) K.

    OdpowiedzUsuń
  15. very interesting recipe feel free my blog here
    For more

    OdpowiedzUsuń