Apfelstrudel

3 listopada 2007

Apfelstrudel austriacki strudel z jabłkami

Dokładnie rok temu, na początku listopada byłam z przyjaciółmi na krótkiej wycieczce w Grazu w Austrii. Chociaż celem ekspedycji był kosmiczny Kunsthaus, to przy okazji za punkt honoru wzięłam sobie spróbowanie wszystkich słynnych austriackich słodkości. Na szczęście tort Sachera, osławione pączki i rogaliki można zjeść nie tylko w Wiedniu, ponieważ każda szanująca się restauracja w całej Austrii ma je w swoim deserowym menu. Jednak ani tort ani pączki i bułeczki nie zrobiły na mnie takiego wrażenia jak austriacki strudel jabłkowy. Pachnący cynamonem, w kruchym cieniutkim cieście, zatopiony w gorącym waniliowym sosie był jak balsam dla ciała i duszy w pochmurny i zimny listopadowy dzień.

Apfelstrudel austriacki strudel z jabłkami

Dlatego postanowiłam odtworzyć ten smak właśnie teraz :) Najważniejsza sprawa to ciasto - trzeba je rozwałkować do przezroczystości, uważać żeby się nie porwało i z pomocą kuchennej ściereczki zawinąć w nie nadzienie. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, bo ciasto wychodzi bardzo elastyczne i już za pierwszym razem udało mi się zwinąć ładnego strudla.


Apfelstrudel austriacki strudel z jabłkami
 
Strudel jabłkowy:


ciasto -
250 g mąki,
pół łyżeczki soli,
1 jajko,
1 łyżka oleju,
100 ml letniej wody

nadzienie -4-5 dużych słodkich jabłek,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
pół szklanki rodzynek,
1/3 szklanki suszonych czarnych porzeczek (u mnie suszona jagoda kamczacka),
skórka z cytryny,
rum do skropienia nadzienia

dodatkowo -
100 g roztopionego masła,
łyżka bułki tartej

Składniki na ciasto zagnieść (jeżeli jest zbyt luźne dosypać trochę mąki) - musi być gładkie i nie kleić się do rąk. Uformować kulę, posmarować ją olejem i odstawić na ok. godzinę.

W tym czasie obrać jabłka, pokroić je w dużą kostkę i wymieszać z resztą składników. Skropić wszystko rumem.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (a najlepiej na dużym stole ;)) najcieniej jak się da. Przenieść je z pomocą wałka na ściereczkę. Ciasto posmarować roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą. Na ok. 2/3 powierzchni ciasta ułożyć nadzienie i zwinąć strudel wyciągając spod spodu ściereczkę. Zwinąć też końce, tak aby nadzienie nie wypadało. Przenieść strudla na blachę do pieczenia. Posmarować masłem z bułką po wierzchu. Piec ok. 40-45 min. w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia można jeszcze polać strudla pozostałym masłem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.

5 komentarzy

  1. mowe mi odjelo i wpraszam sie na nastepny strudel! :-) wyglada bosko!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, jest boski...
    Pychota... Ślinię się już na sam widok, pewnie gdybym zjadła to bym padła z wrażenia ;)
    Aż pomyślę o wykonaniu takiego dzieła, takiego smaka sobie narobiłam :)
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis! Tu efekty:
    http://cosniecos.blox.pl/2008/02/Apfelstrudel.html

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mogę skopiować przepis i wkleićgo do zeszytu od niemieckiego?-praca domowa:)

    OdpowiedzUsuń