Szarlotka z musem jabłkowym

24 października 2018

szarlotka z musem jabłkowym na kruchym cieście

Jesień ciastami z jabłkami (i rzecz jasna - mimozami ;)) się zaczyna! Przynajmniej u mnie od zawsze :) Jesienne zbiory jabłek z sadu łączą się płynnie z pieczeniem jabłkowego paja i wyjadaniem go na gorąco, a wrześniowe i październikowe, chłodne weekendy, z ciepłym zapachem szarlotki lub jabłek pod biszkoptem. W dobie super modnych monodeserów można zabłysnąć przed rodziną i znajomymi i upiec jesienne, kruche mini/mono szarlotki, na które pomysł podrzucam Wam dzisiaj :)

Te nadziewane są musem jabłkowym z dodatkiem mielonych migdałów i rodzynków. Mus jabłkowy zawsze robię na zimę do słoików, więc zwykle mam pod ręką gotowy, ale przygotowanie porcji na szybko z surowych jabłek też nie zajmuje dużo czasu. Gotowanie pokrojonych w nieduże kawałki jabłek (im mniejsze, tym mus ugotuje się szybciej) na pewno nie zajmie dłużej niż obowiązkowe chłodzenie kruchego ciasta. I chyba nie muszę dodawać, że szarlotki najlepiej smakują na ciepło z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną ;)

szarlotka z musem jabłkowym na kruchym cieście

szarlotka z musem jabłkowym na kruchym cieście

Szarlotki z musem jabłkowym: 

ciasto -
370 g mąki,
130 cukru pudru,
190 g zimnego masła,
1 żółtko,
1 łyżka zimnego mleka,
½ łyżeczki soli

nadzienie - 
2 szklanki musu jabłkowego,
100 g mielonych migdałów,
30 g rodzynków,
½ łyżeczki cynamonu,
1 jajko, rozmieszane widelcem do smarowania

W misce lub na stolnicy wymieszać mąkę, cukier puder i sól. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i mleko. Wszystko posiekać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przynajmniej godzinę.

Przygotować nadzienie - w misce wymieszać mus jabłkowy, migdały, rodzynki i cynamon.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Schłodzone ciasto podzielić na pół, a każdą porcję na kolejne 3 części. Trzy kawałki ciasta rozwałkować cienko na krążki i wykleić nimi 3 wysmarowane masłem foremki. Każdą napełnić 1/3 porcji przygotowanego nadzienia. Pozostałe 3 porcje ciasta rozwałkować na krążki i przykryć nimi mini szarlotki, dociskając brzegi o odkrawając nadmiar ciasta dookoła. Z pozostałego ciasta można wyciąć dowolne kształty i ozdobić nimi wierzch szarlotek. Wierzch ciasta posmarować rozmieszanym jajkiem.

Piec szarlotki ok. 40 minut na złoty kolor.

szarlotka z musem jabłkowym na kruchym cieście

szarlotka z musem jabłkowym na kruchym cieście

4 komentarze

  1. Pięknie jak zawsze 😍 Szarlotek nigdy za wiele. Zrobię na weekend i to chyba od razu z podwójnej porcji. Swobodnie wyciąga się z foremek czy masz swój patent?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjawiskowo się prezentują te mini szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Chyba czas napocząć zapasy musu jabłkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja kocham szarlotki. Własnie rodzina złożyła zamówienie na szarlotkę krucho-drożdżową. Chętnie bym zrobiła w takiej wersji jak Twoja, ale nie ma takich foremek

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.