Tarta cytrynowa z fiołkami

2 maja 2018

tarta cytrynowa z fiołkami na kruchym spodzie

To już naprawdę ostatnie z ostatnich tegorocznych fiołków :) Akurat na pożegnanie wiosennego kwietnia i powitanie, mam nadzieję - już całkiem letniego maja. Bo fiołki połączyłam tym razem z cytrynową tartą na kruchym spodzie, a takie mocne, orzeźwiające, cytrusowe uderzenie smakuje zdecydowanie najlepiej w gorące, słoneczne popołudnie. I majówkowe popołudnia powinny być właśnie takie :)

Upiec można jedną dużą tartę lub kilka mini-tart lub tartaletek jak kto woli, co nie zajmuje dużo więcej czasu. Za to udekorowane indywidualnie, małe ciastka są bardziej efektowne i podwójnie słodkie, dlatego z rozmysłem wybrałam wersję mini :) Jeżeli jest taka możliwość, do dekoracji najlepiej wykorzystać świeże kwiaty, ale po sezonie świetnie sprawdzają się fiołki kandyzowane. Taką cytrynowo-fiołkową tartaletkę najlepiej podać z dodatkiem lekko osłodzonej bitej śmietany - ostry, wyrazisty smak kremu cytrynowego i łagodna, delikatna bita śmietana to prawdziwe niebo w gębie! :)

tarta cytrynowa z fiołkami na kruchym spodzie

tarta cytrynowa z fiołkami na kruchym spodzie

tarta cytrynowa z fiołkami na kruchym spodzie

Tarta cytrynowa z fiołkami: 

kruchy spód - 
250 g mąki,
150 g zimnego masła,
1 jajko,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka zimnego mleka,
1/2 łyżeczki soli

krem cytrynowy - 
1 średniej wielkości cytryna,
3/4 szklanki cukru,
6 łyżek masła,
2 jajka

dodatkowo - 
fiołki świeże lub kandyzowane,
inne kwiaty jadalne, bezy do dekoracji

Przygotować kruche ciasto - mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem.
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do składników suchych razem z jajkiem i mlekiem. Wszystko posiekać nożem i szybko zagnieść na jednolite ciasto formując kulę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wykleić nim dno i boki dużej, okrągłej formy na tartę lub kilka małych. Dno ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową i wypełnić groszem lub groszkami ceramicznymi do pieczenia. Piec 20-25 minut, aż ciasto zarumieni się (po 10 minutach wyjąć folię z grochem i piec dalej).

Przygotować krem cytrynowy - cytrynę sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć cały sok. Sok przelać do rondelka i dodać cukier i masło. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i cukru. Dodać roztrzepane jajka i podgrzewać dalej na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając do czasu, aż masa zacznie gęstnieć (trzeba uważać, żeby masa nie zagotowała się i jajka nie ścięły się). Dodać skórkę cytrynową. Krem cytrynowy dobrze schłodzić - można przygotować go dzień wcześniej i przechować w zamkniętym naczyniu w lodówce.

Kruchy spód tarty napełnić kremem cytrynowym. Udekorować fiołkami świeżymi lub kandyzowanymi, innymi kwiatami jadalnymi i bezami. Podawać z bitą śmietaną.

tarta cytrynowa z fiołkami na kruchym spodzie

tarta cytrynowa z fiołkami na kruchym spodzie

5 komentarzy

  1. O mateńko jaka piękna kreacja tarteletek , Agnieszko skąd ty jeszcze masz fiołki? U mnie były chyba tylko z 3 może 4 dni i jak zakwitły znienacka tak szybko znikły :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie kwitły trochę dłużej (jakieś 1,5 tygodnia), ale masz rację, że w tym roku pojawiły się i znikły błyskawicznie :/ Udało mi się przedłużyć ich żywot o jakiś tydzień w zamkniętym pudełku w lodówce :)

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.