Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim

wtorek, 2 maja 2017

zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

Można powiedzieć, że mój romans z czosnkiem niedźwiedzim został nieśmiało rozpoczęty :) Odkąd został posadzony w ogrodzie jakieś dwa lata temu, w końcu doczekałam się takiego zbioru, że mogłam zrobić z liści coś bardziej konkretnego niż wkrojenie odrobiny do wiosennego twarożku (który bardzo lubię :)). Czosnek ładnie rozrasta się, więc liczę na to, że już w przyszłym roku będę mogła przygotować z niego nawet jakieś przetwory (np. pesto) :) Tymczasem wiosenna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim.

Czosnek niedźwiedzi ma to do siebie, że jest delikatniejszy w smaku i zapachu od czosnku pospolitego, a jego zapachu, za którym nie wszyscy przepadają, o wiele łatwiej się pozbyć. Bardzo fajnie komponuje się z gałką muszkatołową, koniecznie świeżo startą i maksymalnie aromatyczną. Razem ze śmietanką, szpinakiem, na plastrach ugotowanych ziemniaków, a wszystko posypane startym serem i zapieczone - to przepis na prostą, szybką i bardzo smaczną zapiekankę na obiad lub kolację. Taki wiosenny comfort food i bardzo udany początek romansu z czosnkiem niedźwiedzim ;)

zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim:
(wg Claudia Boss-Teichmann "Czosnek niedźwiedzi")

750 g ziemniaków (najlepiej sałatkowych),
200 g liści szpinaku,
100 g liści czosnku niedźwiedziego,
2 cebule szalotki,
40 g masła,
200 ml śmietanki kremowej 30%,
1 jajko,
50 g twardego sera (parmezanu lub grana padano),
świeżo starta gałka muszkatołowa,
sól i pieprz

Wyszorowane ziemniaki ugotować ze skórką w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.

Umyte liście czosnku niedźwiedziego i szpinaku pozbawić ogonków. Czosnek pokroić na paski, szalotkę posiekać w drobną kostkę.

Na rozgrzanej patelni stopić 30 g masła i zeszklić cebulę. Dodać szpinak i czosnek i chwilę mieszając przesmażyć, aż liście zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jajko wymieszać ze śmietanką i dodać do warzyw na patelni razem z pozostałym masłem.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć nimi dno tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Wyłożyć na nie warzywa ze śmietaną i posypać startym serem.

Piec około 15-20 minut do czasu, aż nadzienie się zetnie.

zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim

4 komentarze

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.