Tort czekoladowo-orzechowy

26 stycznia 2017

tort czekoladowo orzechowy z chrupiącym "piaskiem" orzechowym i bezami

To nie jest leciutki jak chmurka tort biszkoptowo śmietankowy. Ten tort na pewno nie sprawdzi się latem, ale o tej porze roku smakuje wybitnie - intensywnie czekoladowy, kremowo-maślany z chrupiącymi, prażonymi orzechami laskowymi. A okazji styczniowych na tort nigdy nie brakuje - poza karnawałem można celebrować nim Dzień Babci i Dziadka albo na przykład imieniny Agnieszki ;)

Jeżeli ktoś woli lżejsze torty i ten czekoladowy chce trochę "odchudzić", jako bazę może wykorzystać klasyczny biszkopt kakaowy. Tutaj bazą tortu jest wilgotne, ucierane ciasto czekoladowe z kwaśną śmietaną, a kremem - maślany krem czekoladowy z rumem. Żeby nie było tak nudno i klasycznie, do kremu dodałam "piasek czekoladowy" podpatrzony u Katie Quinn Davies (What Katie Ate). To posypka zrobiona z orzechów, bezy i czekolady, która fajnie przełamuje aksamitność kremu i przyjemnie chrupie pod zębami. Do ciasta koniecznie trzeba dodać naturalne kakao bez cukru, a do kremu dobrej jakości czekoladę deserową (idealna będzie ta o zawartości kakao 60% - 80%).

Przepis na pierwszy rzut oka może wyglądać na długi i skomplikowany, ale kiedy dzień wcześniej upiecze się ciasto i upraży orzechy, złożenie tortu wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. A naprawdę jest wart odrobiny trudu! Czekoladoholicy i nie tylko, będą zachwyceni :)

tort czekoladowo orzechowy z chrupiącym "piaskiem" orzechowym i bezami

tort czekoladowo orzechowy z chrupiącym "piaskiem" orzechowym i bezami

Tort czekoladowo-orzechowy:

ciasto czekoladowe -
200 g mąki,
200 g cukru,
200 g miękkiego masła,
150 ml kwaśnej śmietany,
40 g kakao naturalnego (bez cukru),
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

krem czekoladowy - 
300 g miękkiego masła,
1/3 szklanki cukru pudru,
100 g czekolady gorzkiej,
2 łyżki mleka,
1 łyżka rumu

czekoladowo-orzechowy "piasek" - 
50 czekolady gorzkiej,
50 g bezików,
1/3 szklanki orzechów laskowych

dodatkowo -
1/2 szklanki orzechów laskowych

Przygotować ciasto (najlepiej upiec je dzień wcześniej) - w misce miksera wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodać miękkie masło i wymieszać na wolnych obrotach, aby składniki połączyły się (ciasto będzie gęste i suche jak kruszonka).
W oddzielnej misce wymieszać jajka, śmietanę, kakao i ekstrakt waniliowy. Składniki mokre wlewać powoli do ciasta maślanego i mieszać tylko do momentu, aż masa będzie jednolita (nie wolno długo ucierać, bo grozi to zakalcem).

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Trzy oddzielne lub jedną tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem lub dno wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Kiedy blaty pieczone są oddzielnie w pojedynczych tortownicach, wystarczy piec je około 30 minut. Ciasto pieczone w całości będzie potrzebowało około godziny pieczenia (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić.

Dzień wcześniej również najlepiej przygotować orzechy - uprażyć je na złoto na suchej patelni, a kiedy ostygną, zdjąć z nich skórkę (po uprażeniu łatwo schodzi sama).

Przygotować czekoladowo-orzechowy "piasek" - 1/3 szklanki prażonych orzechów i beziki umieścić w misce blendera i zmiksować (nie trzeba miksować na pył - dobrze, jak zostaną większe cząstki).
50 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladę dodać do zmiksowanych orzechów i bezików i wymieszać krawędzią szpatułki kuchennej, aż wszystkie cząstki będą oblepione czekoladą i powstanie coś w rodzaju piasku.

Przygotować krem czekoladowy - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (zajmie to około 10 minut). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Dodać do utartego masła i wymieszać. Dodać mleko i rum i jeszcze raz wszystko wymieszać na jednolity krem.

Składamy tort - ciasto czekoladowe przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu czekoladowego i posypać czekoladowo-orzechowym "piaskiem". Drugi blat posmarować od spodu cienką warstwą kremu i przykryć nim blat pierwszy. Na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu i posypać "piaskiem". Ostatni blat również posmarować najpierw od strony spodu i przykryć nim poprzedni blat. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować pozostałą część kremu czekoladowego. Ozdobić tort pozostałym "piaskiem", bezikami i prażonymi orzechami laskowymi w całości lub posiekanymi według własnej fantazji (posiekanymi orzechami lub/i "piaskiem" można pokryć też boki tortu). Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wyjąć w lodówki przynajmniej 30 minut wcześniej, aby krem miał temperaturę pokojową.

tort czekoladowo orzechowy z chrupiącym "piaskiem" orzechowym i bezami

tort czekoladowo orzechowy z chrupiącym "piaskiem" orzechowym i bezami

28 komentarzy

  1. jaki piękny! rzeczywiście pora roku sprzyja takim właśnie wypiekom!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Ja czekoladę wielbię tylko zimą i jesienią ;)

      Usuń
  2. Aż się rozmarzyłam - zimą też mam większą ochotę na takie czekoladowe ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest właśnie pora na takie ciasta. Latem byłby o wiele za ciężki :)

      Usuń
  3. Tort z iście czekoladowej krainy 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow Jaka prezentacja Mysle ze jest niebiańsko bogaty w czekoladowy smak Az zazdroszczę tym co mieli okazje go skosztować Przepiekne fotografie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Rzeczywiście, mimo połączenia z orzechami to właśnie czekoladowy smak przebija się najbardziej.

      Usuń
  5. Ale tort , piękny i w całości , dekoracja prześliczna i cudne wnętrze ,a jaki skład ,czarujesz Kuzyneczko

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ten tort i to bardzo, a najbardziej zaintrygował mnie ten piasek, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "piasek" można wykorzystać też do tortów o innym smaku, jako "element chrupiący" :)

      Usuń
  7. no i przepadłam! dla mnie, rasowego czekoladoholika, ten tort to bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja teraz będę wiedziałam czym Cię częstować! :D

      Usuń
  8. Wygląda cudnie, ale to nie mój smak - nie przepadam za kremami maślanymi, choć ten piasek z bez i orzechów zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć innego kremu (np. na bazie mascarpone, śmietanki i kakao), a "piasek" też będzie pasował :)

      Usuń
  9. takie rzeczy mi tu do śniadanie serwujesz ;)
    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekoladowa bajka :)Aż nie mogę się napatrzeć... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, wygląda genialnie, muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam czekoladę - smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie to tort dla Ciebie, bo jest idealny dla czekoladoholików :)

      Usuń
  14. Obłędny tort i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A tort jest bardzo smaczny, to mogę potwierdzić :)

      Usuń
  15. Cześć! Pytanie tortowej nowicjuszki: jakiej mąki używasz? Zakładam, że tortowej, ale jako że w życiu nie robiłam tortu, to wolę się upewnić :) planuje skorzystać z Twojego przepisu w walentynki. Mam nadzieję, że wyjdzie, bo wygląda super!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tortowa do tortu będzie najlepsza :) Tylko pamiętaj, żeby nie mieszać długo ciasta, bo wyjdzie zakalec - wystarczy tylko tyle, żeby składniki się połączyły :) Powodzenia!

      Usuń
  16. Uwielbiam to połączenie<2 Jadłabym bez opamiętania;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czekoladowa rozpusta. Sama mogłabym zjeść cały :)

    OdpowiedzUsuń