Ciasto z wiśniami, kwaśną śmietaną i lawendową kruszonką

7 lipca 2016

ciasto z wiśniami kwaśną śmietaną i lawendową kruszonką na półkruchym cieście

Proste ciasto z sezonowymi owocami to to, co teraz lubię najbardziej. Zaczęły się wakacje, czas urlopów, pikników, wycieczek i muzycznych festiwali. Właśnie wróciłam z jednego z nich w rock'n'rollowym nastroju, a po głowie, oprócz muzyki, chodziło mi właśnie ciasto, które można zabrać ze sobą do plecaka lub torebki w charakterze batonika albo pokrojone w kostkę do koszyka piknikowego. A że zaczęły dojrzewać wiśnie - jedne z moich ulubionych owoców do wypieków i przetworów, powstało ciasto z wiśniami, kwaśną śmietaną i kruszonką. Zebrałam też pierwsze bukieciki świeżych kwiatów lawendy, co natchnęło mnie na urozmaicenie ciasta kruszonką lawendową.

Półkruche ciasto, warstwa kwaśnej śmietany, która w trakcie pieczenia ścina się i zamienia w śmietankowy sernik, do tego kwaśne wiśnie - pycha. Jeżeli z lawendą i jej zapachem Ci nie po drodze, nie używaj jej - poprzestań na zwykłej kruszonce ze startego ciasta. Ale jeśli chcesz spróbować jak smakuje takie połączenie, wystarczy rozetrzeć z ciastem na kruszonkę suszone lub świeże kwiatki lawendy (wcześniej testowo najlepiej rozgryźć wiśnię i 1-2 kwiatki lawendy jednocześnie, żeby sprawdzić, czy pasują Ci te smaki).

Upały postanowiły chyba trochę dać odpocząć od siebie, ale wrócą na pewno i dlatego przy okazji polecam też bardzo smaczny i lekki deser wiśniowy na zimno - kwadraty maślankowe z wiśniami.

ciasto z wiśniami kwaśną śmietaną i lawendową kruszonką na półkruchym cieście

ciasto z wiśniami kwaśną śmietaną i lawendową kruszonką na półkruchym cieście

Ciasto z wiśniami, kwaśną śmietaną i lawendową kruszonką:

ciasto półkruche - 
300 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
150 g cukru,
170 g zimnego masła,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki kwiatów lawendy (świeżych lub suszonych)

nadzienie - 
300 g kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
80 g cukru,
2 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

wiśnie - 
400 g wydrylowanych wiśni,
30 g cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotować ciasto - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzeć palcami mąkę z masłem i szybko zagnieść ciasto (jeżeli jest zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Przygotować wiśnie - wydrylowane wiśnie pokroić na połówki. Przełożyć do rondla, dodać cukier i mieszając gotować 3-4 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, a kiedy wiśnie zaczną gęstnieć, zdjąć z ognia i ostudzić.

Przygotować nadzienie - śmietanę z cukrem i jajkami dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem.

Foremkę 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na tarcie i dokładnie wylepić nim dno formy. Na spód z ciastka wylać masę śmietanową, a na nią nałożyć ostudzone wiśnie. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, dodać lawendę i delikatnie rozetrzeć ją z ciastem. Lawendową kruszonką posypać wierzch ciasta.

Piec około 45 minut, aż wierzch ciasta lekko się zarumieni.

ciasto z wiśniami kwaśną śmietaną i lawendową kruszonką na półkruchym cieście

ciasto z wiśniami kwaśną śmietaną i lawendową kruszonką na półkruchym cieście


13 komentarzy

  1. Chętnie bym takiego spróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatrice, polecam do spróbowania - ciasto robi się szybko i przyjemnie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, więc zabieram kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lato te ciasta owocowe, ach ,kuzyneczko mercedes nie ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :* A dodatkami to tego ciasta można żonglować na całego, w zależności od tego, co akurat dojrzało na krzaczkach i drzewach lub pokazało się na targu :)

      Usuń
  4. Komarko, dziękuję za pyszną inspirację! U mnie taka wersja :-)
    http://gebawniebie.blogspot.com/2016/07/ciasto-morelowo-lawendowe-z-kwasna.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi się podoba to połączenie :) Sama myślałam też o wersji z agrestem na przykład, bo pasują tu bardzo jakieś kwaśne owoce :)

      Usuń
  5. Hmmmm pycha <3 sezonowe owoce! Najlepszy wybór... jetem fanką listy super food :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj widziałam już piękne wiśnie na targu i zastanawiałam się czy kupić. Na razie stanęło na czereśniach, ale w przyszłym tygodniu chyba porwę się na jakieś ciasto z wiśniami. Takie prostę lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wygląda! I jakie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! Gdybym jeszcze tylko miała więcej cierpliwości do przyrządzania ciast... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis i wprost cudowne zdjęcia! Ciasto wygląda wyjątkowo apetycznie. Właśnie takie tradycyjne polskie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń