Placki bananowo-kakaowe

3 kwietnia 2016

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne śniadanie - służę pomocą i polecam placki bananowo-kakaowe. W tygodniu rzadko zdarza mi się jadać wymyślne śniadania, takie jak naleśniki, gofry czy zapiekane potrawy z jaj, ale weekend to inna sprawa. Weekend jest od rozpieszczania się od samego rana, bo w końcu grunt to dobry początek dnia!

Placki z dodatkiem bananów i kakao przypominają amerykańskie pankejki. Nie wymagają tłuszczu do smażenia, bo świetnie zapiekają się na suchej patelni i to ich duża zaleta (czy ktoś lubi ociekające tłuszczem placki czy naleśniki?). Garść owoców, kleks jogurtu lub śmietanki albo słodka polewa z miodu czy syropu klonowego, a jeżeli do tego wszystkiego dopisze wiosenne słońce za oknem, pełnia szczęścia o poranku zapewniona :)

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

Placki bananowo-kakaowe:

1 szklanka mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżka oleju,
2 banany,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przesianą mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cukrem.

Jajko rozkłócić widelcem i wymieszać z jogurtem, olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać.

Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać i nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć placki z obu stron. Podawać ciepłe z plasterkami banana, jogurtem, miodem lub syropem klonowym.

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

puszyste placki bananowo-kakaowe na śniadanie

6 komentarzy

  1. Piękne placuszki i takie apetyczne. Gdyby nie to, ze blogowanie kulinarne odklada mi sie w pasie, czyli musze odrobine o siebie zadbac juz stalabym w kuchni i je smazyla. Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie prezentują się te p;lacki , jak smakowicie podane

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki w efekcie końcowym smakują gorzko - zapewne wina sody oczyszczonej chodź dana była taka ilość jaka jest podana w przepisie. Mają w sobie gorycz, która przekłada się na smak. Dlaczego? Nie wiem. Wyszły pulchne, smaczne, ale jednak coś poszło nie tak. Czy polecam ten przepis? Może inaczej - nie wykonam go po raz drugi z obawy na ponowne czucie tej goryczy, która psuje smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre placki, dodałam mniej cukru, ale wyszły super.

    OdpowiedzUsuń