Ciasto ze śliwkami, rozmarynem i brandy

8 września 2015

puszyste ciasto ze śliwkami, rozmarynem i brandy

Pewnie zdążyliście zauważyć, że mam małą obsesję ziół :) Zioła wielbię od zawsze. W sezonie uprawiam je w balkonowych skrzynkach i namaszczeniem dbam o te wieloroczne i posiane w pokaźniejszych ilościach w ogrodzie. Dodaję je garściami do dań i kanapek, suszę, mrożę i przerabiam na zimę, żeby przez cały rok mieć pod ręką ich smak i zapach. Nie boję się eksperymentować, a wodą na młyn są dla mnie przepisy, w których znajduję nieoczywiste połączenia ziół z innymi składnikami w daniach wytrawnych, deserach i przetworach.

Ciasto z rozmarynem? O tak! Szczególnie, kiedy jest to jesienne ciasto ze śliwkami, które z aromatycznymi igiełkami, jak się okazuje, komponują się doskonale. Dodatkowo śliwki macerowane w brandy i samo ciasto nasączone alkoholowym syropem, przyjemnie rozgrzewają w pierwsze po gorącym lecie chłodniejsze dni. Coś mi się wydaje, że to nie ostatni mój wrześniowy wypiek ze śliwkami, ale rozmarynowe ciasto warte jest wypróbowania, więc polecam Wam gorąco!

puszyste ciasto ze śliwkami, rozmarynem i brandy
puszyste ciasto ze śliwkami, rozmarynem i brandy

Ciasto ze śliwkami, rozmarynem i brandy:
(wg Desserts for Breakfast)
 
200 g mąki,
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
125 g cukru,
130 g masła w temperaturze pokojowej,
2 duże jajka w temperaturze pokojowej,
2 łyżki maślanki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka posiekanych igieł, świeżego rozmarynu,
kilka śliwek,
2 łyżki ciemnego cukru brązowego,
1/4 szklanki brandy,
cukier puder

Śliwki wypestkować i pokroić w cienkie plasterki. W misce wymieszać śliwki, cukier brązowy i brandy i odstawić przynajmniej na godzinę.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodawać po jednym jajku, za każdym dodatkiem ucierając na najwyższych obrotach miksera przynajmniej minutę.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i rozmarynem. Dodać do masy maślanej w dwóch partiach, na przemian z maślanką. Wymieszać wszystko do połączenia się składników.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki osączone z brandy (brandy zachować). Piec około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone i gorące jeszcze ciasto polać po wierzchu pozostałą po śliwkach brandy. Ostudzone ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

puszyste ciasto ze śliwkami, rozmarynem i brandy
puszyste ciasto ze śliwkami, rozmarynem i brandy

12 komentarzy

  1. Bardzo ciekawe to ciasto z dodatkiem rozmarynu... Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być nieziemsko aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, było! Ale mimo że rozmaryn to bardzo silnie pachnące zioło, to zupełnie nie przeszkadza w tym cieście :)

      Usuń
  3. Pysznie pachnie z ekranu;))
    Dobrze sie sklada, bo od kilku lat mam krzaczek rozmarynowy w ogrodku. Do tej pory uzywalam tylko do pieczenia kurczaka i ziemniakow... Co za marnacja!
    Zabuelle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mój ogrodowy rozmaryn niestety nie był w stanie przetrwać zimy. Za to w doniczce w kuchni ma się dobrze od kilku lat :)

      Usuń
  4. Pyszne ciasto! Nie miałam brandy to śliwki umoczyłam w whiskey :) Dodatek rozmarynu - rewelacja! Ciasto w ulubionych! Dziękuję za przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało, bo ja też byłam zachwycona tym połączeniem :)

      Usuń
  5. Witaj!
    Komarko-gdzie można zdobyc taka piekną deske,na której podałas ciasto??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest właściwie wyrób własny :) Plaster pnia odcięty piłą motorową przez mojego tatę :)

      Usuń
    2. Zazdroszczę :) a czy Tata odciąłby jeszcze jeden plaster dla mnie? Szukam takiej "deski" juz od dłuzszego czasu...

      Usuń
    3. Nie jestem pewna, czy teraz ma odpowiedni materiał, bo deska powstała rok temu, kiedy ścinaliśmy jedną z naszych ogrodowych jabłoni. Możesz zapytać też u okolicznego stolarza - jeżeli ma jakieś nieobrobione jeszcze pnie, wytnie taką deseczkę bez problemu.

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.