Wielkanocne lukrowane ciasteczka kardamonowe

3 kwietnia 2015

wielkanocne lukrowane ciasteczka kardamonowe

Nie piekłam w tamtym roku bożonarodzeniowych pierniczków i dlatego pewnie lekko męczył mnie niedosyt świątecznych ciasteczek :) Kolekcja foremek do ciastek z motywami wielkanocnymi powiększa mi się co sezon (w tym roku o baranka), więc w końcu postanowiłam wykorzystać ich potencjał i osłodzić wiosenne święta o lukrowane ciastka. Marzyły mi się pastelowe zajączki, kolorowe kurki, czupurne kogutki i wełniste baranki...

Do tych ostatnich mam największy sentyment, bo okazało się, że gęsty lukier królewski, wyciskany z małej tylki o gwiazdkowym przekroju świetnie oddaje wygląd owczego runa. W świątecznym wydaniu baranki dostały dodatkowo kolorowe kokardki i promienne uśmiechy ;) Jestem pewna, że przynajmniej jeden trafi do koszyczka ze święconką :)

Same ciastka to proste, cukrowe ciasteczka do wycinania z przepisu Doroty , które doprawiłam leciutko korzennie łyżeczką kardamonu. Do lukrowania baranków najlepiej sprawdza się bardzo gęsty lukier królewski na białkach - inne na wodzie lub soku nie będą trzymały kształtu i nie uda się nimi osiągnąć efektu baraniego futra. Do prostego lukrowania innych ciasteczek można użyć gęstego klasycznego lukru - mój w kolorze różowym, to lukier na bazie soku z czerwonej pomarańczy.

wielkanocne lukrowane ciasteczka kardamonowe

Ciasteczka kardamonowe:
 
180 g zimnego masła,
200 g cukru pudru,
350 g mąki pszennej,
1 jajko,
1 żółtko,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
szczypta soli

Masło pokroić na kawałki. Dodać mąkę wymieszaną z solą i kardamonem, cukier puder, jajko i żółtko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kształty foremkami do ciastek.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut, aż lekko się zarumienią.

Lukier królewski:

białka z 2 jajek,
ok. 220 g cukru pudru

Białka ucierać na małych obrotach, powoli dodając cukier puder. Gęstość lukru najlepiej kontrolować podczas ucierania, sprawdzając czy odrobina lukru nałożona na talerz rozlewa się czy utrzymuje kształt.
Do lukrowania baranków potrzeby jest bardzo gęsty lukier. Jeżeli jest za gęsty, rozrzedzić kilkoma kroplami soku z cytryny.

Gotowym lukrem dekorować ciastka. Do dekorowania baranków potrzebny jest rękaw cukierniczy i mała tylka o przekroju gwiazdki.

wielkanocne lukrowane ciasteczka kardamonowewielkanocne lukrowane ciasteczka kardamonowe

Kochani,

przede mną jeszcze sporo pracy i świątecznych przygotowań, więc nie zdążę pewnie z nowym wpisem przed niedzielą, dlatego już dzisiaj chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych i pogodnych (bez względu na to co za oknami) świąt wielkanocnych. Cieszcie się do woli smakiem świątecznych specjałów i rodzinną atmosferą!

Wesołych Świąt! :)

wielkanocne lukrowane ciasteczka kardamonowe

13 komentarzy

  1. Fantastici,complimenti,Felice Pasqua

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kolorowo i cudnie. Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, te ciasteczka są wprost genialne! *.*
    Jesteś prawdziwą Wróżką! :)
    Cudownie się prezentują, aż oczu nie mogę oderwać. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego wszystko u Ciebie musi być takie ładne :o

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Takie małe dzieła sztuki, aż żal jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ piękności ! Nie mogę oczu oderwać od tych cudeniek.
    Kochana, radosnych Świąt Wielkanocnych życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No normalnie takie wow i jeszcze raz wow , cudo
    Kuzyneczko wesołego życzę

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! Zawsze mam taki zapał, aby dekorować ciasteczka, ale potem zjadam je podczas dekorowanie!

    www.allnnothing.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Best site about cake all information are valuable feel free my blog mahmud

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.