Chlebowe szarlotki z rabarbarem i orzechową kruszonką

29 maja 2014

chlebowe szarlotki babeczki z rabarbarem i orzechową kruszonką

Nie przypuszczałam nawet, że będą smakować tak dobrze! Po pierwsze, chlebowe szarlotki wybawiły mnie w końcu z dylematu, co zrobić z nadmiarem chleba tostowego, na który mam ochotę tylko czasami i zwykle ciężko rozprawić mi się z jego całym opakowaniem. Upieczone z owocowym nadzieniem jako spody, są chrupiące i o dziwo nie nasiąkają i nie rozmaczają się od soku, nawet kiedy którejś szarlotce uda się uchować na drugi dzień (zdecydowanie najpyszniejsze są na ciepło!). 

Po drugie, największą furorę zrobiły jednak nie chlebowe spody, ale chlebowo-orzechowa kruszonka! Wypróbujcie ją koniecznie, niekoniecznie tylko i wyłącznie w tym przepisie, ale do każdego innego kruszonkowego wypieku. Szarlotki tym razem w kombinacji rabarbarowo-jabłkowej, ale połączenie z truskawkami, malinami, porzeczkami lub jagodami też sprawdzi się świetnie. W końcu najlepszy w roku owocowy sezon dopiero przed nami :)

chlebowe szarlotki babeczki z rabarbarem i orzechową kruszonką

Chlebowe szarlotki z rabarbarem:
(wg  Taste.com.au)

opakowanie chleba tostowego pełnoziarnistego,
130 g masła,
1 łyżeczka mąki,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki cukru brązowego,
1/4 szklanki orzechów (używałam laskowych, ale mogą być każde inne),
1/4 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
450 g łodyg rabarbaru,
2 jabłka

70 g masła stopić. Przygotować foremkę do pieczenia muffinek (z sześcioma większymi lub standardową - z 12 mniejszymi otworami) - każdy otwór wysmarować masłem. 12 kromek chleba, jeżeli używacie formy 12-otworowej lub 9, jeżeli używacie formy 6-otworowej rozwałkować cienko wałkiem i każdą wysmarować z jednej strony stopionym masłem. Kromki przekroić na pół po skosie i powstałymi trójkątami chleba wyłożyć foremki (2 trójkąty wystarczą do mniejszych otworów, a 3 do większych), tak aby zachodziły na siebie, maślaną stroną do dna.

Umyty rabarbar pokroić na kawałki. W rondlu stopić 30 g masła, dodać rabarbar, pokrojone w kostkę jabłka i mąkę. Dusić na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Dodać pół szklanki cukru i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Dodatkowe 2 kromki chleba, cukier brązowy, orzechy, cynamon, sól i pozostałe masło posiekać blenderem, tak aby powstały grudki.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Każdą foremkę wyłożoną chlebem napełnić owocami i posypać orzechową kruszonką. Piec około 25 minut, aż brzegi szarlotek i kruszonka zarumienią się. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.

chlebowe szarlotki babeczki z rabarbarem i orzechową kruszonką

19 komentarzy

  1. Pomysł rewelacyjny :) Ciekawe czy inny chleb by się nadał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że najlepiej sprawdzi się jednak tostowy, bo nadaje się do zapiekania. Można spróbować też np. z chałką, ale nie bardzo z zakwasowcami :)

      Usuń
  2. No świetne, muszę upiec! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Adorei a ideia, que delicia, e as imagens um encanto.
    Oh é muito complicado de arranjar ruibarbo por aqui.

    beijinhos

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem już z wałkowanych tostów roladki, smarowane zieloniutkim pesto, nadziewane potem na wykałaczki jako przekąska. U nas też pieczywo tostowe często się nie pojawia, Twój pomysł na zagospodarowanie ma wszystkie pomysły pod sobą :)
    A do tego ta laskowa kruszonka, mmmm..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Laskowa kruszonka jest fantastyczna :) Polecam bardzo!

      Usuń
  6. bardzo podoba mi się ten pomysł i zdjęcia cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rabarbar rządzi!!! Pycha, u mnie też rabarbarowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciao,fantastico blog, ti aggiungo ai blog che seguo

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają! Chętnie bym spróbowała. Z rabarbarem kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy pomysł :) Jak tylko zostanie mi jakiś chleb tostowy, wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Jak sądzisz, czy mogę rabarbar zastąpić truskawkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, jak najbardziej! Każde inne owoce, szczególnie te sezonowe, będą pasować :)

      Usuń
  12. Pomysłowe , bardzo ciekawe :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda to niesamowicie! Czekam na więcej takich przepisów, cieszę, że akurat wygrzebałam ten post :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.