Ugotuj swój biznes!

26 maja 2014

ugotuj swój biznes - recenzja książki

Podobno największym szczęściem w życiu jest przełożenie swoich pasji i zainteresowań na pracę zawodową - pracę, która jest przyjemnością, nie koniecznością lub przykrym obowiązkiem. Myślicie czasem, żeby swoje kulinarne hobby przekuć w dochodowy biznes? Przyznaję, że myślałam o tym nie raz i chociaż mnie samej wciąż brakuje odwagi i determinacji, to zawsze z wielkim zainteresowaniem czytam historie ludzi, którym to się udało.

Rachel Hofstetter - była redaktorka działu kulinarnego amerykańskiego czasopisma "O, The Oprah Magazine" i "Reader's Digest", poświęciła rok na spotkania, rozmowy i słuchanie fascynujących historii przedsiębiorców, którzy założyli firmy w branży kulinarnej i stworzyli wartościowe i rozpoznawalne dziś w całych Stanach marki, zaczynając od przysłowiowego zera - najczęściej od luźnego pomysłu, swoich własnych preferencji żywieniowych lub konieczności podyktowanej chorobą. Wysłuchała historii miłości pary studentów, którzy podzielali też miłość do zdrowej żywości, by z niej narodziła się marka Love Grown Foods, specjalizująca się najpierw w granoli, a później całej linii organicznych mieszanek płatków śniadaniowych; poznała dwie przyjaciółki, które w trosce o zdrowie i radość swoich dzieci, wymyśliły owocowe żelki, oparte tylko i wyłącznie na naturalnych smakach i aromatach i założyły firmę Tasty, która dziś oprócz żelków dla dzieci i dorosłych, produkuje również organiczne ciastka; spotkała też kobietę, która przez wiele lat życia zmagała się z celiakią, a kiedy poznała diagnozę, postanowiła oswoić chorobę i stworzyć fabrykę, produkującą żywość bezglutenową, zaczynając od krakersów, które do dziś są sztandarowym produktem marki Mary's Gone Crakers.

Z tych i kilku innych, ciekawych historii powstała książka o tym, jak prawdziwa pasja może zmienić się w karierę, jakie zasadzki czyhają na jej drodze i jakich błędów należy unikać, by osiągnąć sukces. A że najlepiej uczyć się na doświadczeniach i błędach innych, polecam lekturę wszystkim, którym w głowie kiełkuje pomysł na własny kulinarny biznes.

Ugotuj swój biznes
Rachel Hofstetter
wyd. Illuminatio


5 komentarzy

  1. Muszę to mieć w swojej kuchni ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie myślałem, żeby pasję kulinarną przekuwać w biznes. Może dlatego, że to, czym zarabiam na chleb, to też pasja :)
    Ale podobnie tak jak Ty, z zapartym tchem śledzę i dopinguję innych śmiałków.
    A o jeszcze innych pasjach czasem po prostu pisuję. Pasjami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałem, że otwarcie i prowadzenie restauracji to jedna z najcięższych branży. Aczkolwiek jeśli ktoś ma talent i lubi pracować, to nie powinno nam to w niczym przeszkadzać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy blo. Dla mnie pasja kulinarna to idealny pomysł na biznes.

    Ja np. korzystam z porad Doradca Finansowy Warszawa i wiem na czym stoję.

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być mega ciekawa książka. Każdy biznes jest dobry kiedy przynosi dochody. Jeszcze jak połączymy pasję oraz biznes to już chyba najlepsza sprawa. Nie ma to jak spełniać swoją pasję oraz biznes zarazem. Jednak pamiętajmy, że choćby najlepsze biznesy czy frmy należy ubezpieczać.

    OdpowiedzUsuń