Rustykalna tarta ze śliwkami

poniedziałek, 24 września 2012

krucha rustykalna tarta ze śliwkami

W moim prywatnym kalendarzu kulinarnym są dania i wypieki, które z dokładnością niemal co do dnia i tygodnia, dokładnie o tej same porze roku szturmują moją kuchnię :) Przynajmniej tydzień lub dwa trwa sezon na przysmak, który staje się przez chwilę częścią codziennego jadłospisu, kiedy krojąc lub nakładając pierwszą porcję, myślę już o powtórce i kolejnej i kolejnej, dopóki nie nasycę się smakiem, widokiem i aromatem.

Odkąd pojawiły się węgierki, jest to sezon na śliwkową tartę - bezpretensjonalną tartę rustykalną, której przygotowanie (zakładając, że zapas kruchego ciasta już spoczywa spokojne w lodówce) zajmuje nie więcej niż 30 minut i tyle samo czasu potrzeba, aby schrupać ją na ciepło, prosto z pergaminu, zostawiając wokół milion okruszków i ślady śliwkowego soku, kapiącego po brodzie. Kończy się wrzesień, więc mam pewność, że jeszcze kilka dni, a tartę z węgierkami zastąpi dostojny paj z jabłkami, aby później oddać panowanie dyni, później rozgrzewającemu gulaszowi po węgiersku, później...

krucha rustykalna tarta ze śliwkami
krucha rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami:

kruche ciasto -
190 g mąki,
125 g zimnego masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 żółtko,
2 łyżki zimnej wody,
szczypta soli

nadzienie - 
500 g śliwek (najlepiej węgierek),
1 łyżka cukru brązowego,
szczypta cynamonu,
szczypta mielonych goździków

dodatkowo - 
1 jajko,
1 łyżka cukru brązowego

Przygotować ciasto - mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.

Umyte śliwki wydrylować i pokroić na małe kawałki (lub plasterki). Wymieszać z cukrem brązowym, cynamonem i goździkami. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (lekko oprószonym mąką). Na środek rozłożyć śliwki, zostawiając ok 4-5 cm przy brzegach. Rozmącić jajko i posmarować brzegi, po czym zawinąć je do środka. Jeszcze raz posmarować brzegi jajkiem i posypać cukrem brązowym.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 30 minut, aż ciasto będzie kruche i rumiane. Tarta najlepiej smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych lub kwaśną śmietaną.

krucha rustykalna tarta ze śliwkami
krucha rustykalna tarta ze śliwkami

25 komentarzy

  1. jestem na diecie,ale chetnie skusilabym sie na takie ciacho ;)

    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna tarta i zdjęcia :), u mnie też teraz śliwkowo, było ciasto ucierane, dziś drożdżowe, i śliwki na surowo, które są przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tarty sliwkowe. Wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepiękna , aż słów mi brak!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kruche ciasto ze sliwkami i juz uwielbiam Twoja tarte:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ona pięknie wygląda Komarko. Śliczny ma kształt i aż mi tu pachnie, pyszna musi być.
    Piękne zdjecia.
    Pozdrowionka!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudeńko<3
    Ale bym zjadła, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm,
    No Agnieszko śliwki w domu są a ciasto wygląda apetycznie, poza tym jutro mam wolne więc może coś wymyślę w tym kierunku.
    Pozdrawiam
    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam tarty!!! Twoja wygląda przecudnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szaleje na punkcie takich ,,rustykalności". Pięknie przywitałaś tegoroczną jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam uwielbiam ciasta ze sliwkami - motywujesz do zakrecenia własnej tarty w domowym zaciszu ... sieksko i pachnaco się zrobiło

    OdpowiedzUsuń
  12. zdjęcia cudne, tarta cudna :) nie pozostaje nic innego jak się na nią skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przepysznie! zwłaszcza dla osób, które lubią węgierki, tak jak ja ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczna... takie ciasta to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale smakowicie wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniala, jesienna tarta - i piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komarko, u mnie różne ciasta mają osobiste nazwy, tę tartę znam od dawna i od zawsze jest ona dla mnie rustykalną tartą ze śliwkami Komarki :)

      Usuń
  17. jeszcze takiej nie jadłam, wygląda bardzo kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Prezentuje się znakomicie:)
    Jestem pod wrażeniem;]

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczna tarta, nie dziwię się, że występuje na Twoim stole co roku, też nie potrafiłabym się nią nasycić, a sezon niestety nieubłaganie mija. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ledwo się otrząsnęłam po serniku, a tu kolejne cudo serwujesz. Jejku, wygląda super, najchętniej już bym gnała do piekarnika, ale jeszcze sernika nie zjedliśmy do końca :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam - jest wspaniała! :)))

    OdpowiedzUsuń
  22. cudownie wyglada,uwielbiam takie wlasnie rustykalne wypieki czy dania (maja dusze :))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.