Szampański tort truskawkowy

7 czerwca 2009

szampański tort truskawkowy

Szampan i truskawki, truskawki z szampanem, wytworna para, znana koneserom smaku od dawna. Rozkoszne bąbelki musującego wina (najlepiej różowego :)) w połączeniu z pachnącą latem czerwoną truskawką to wspaniały afrodyzjak, sprawdzony pomysł na deser na randkę. "Powinnaś spróbować truskawek - podkreślają smak szampana" - mówił Richard Gere jako Edward Lewis do Julie Roberts, występującej w roli ślicznej prostytutki Vivian w "Pretty Woman", zamawiając uprzednio butelkę drogiego szampana i paterę truskawek. Chwilę potem dziewczyna z ulicy zawładnęła sercem samotnego biznesmena a truskawki z szampanem stały się dla niej preludium do szczęścia i lepszego życia, a także zapowiedzią przyszłych podróży po innych wyrafinowanych smakach (pamiętacie scenę ze ślimakami? :)) Truskawki można podawać jako przystawkę do kieliszka szampana, można też wrzucić jeden dojrzały owoc (bez szypułki) do kieliszka i zalać go szampanem. Ale można również połączyć to wszystko w cieście :)

szampański tort truskawkowy

Pomysł na szampański tort z truskawkami znalazłam w książce wydawnictwa Dr Oetker "German Baking Today". Ciasto nie jest wcale skomplikowane, a efekt, tak jak samo połączenie truskawek i szampana - piorunujący. Z czystym sumieniem mogę polecić ten tort na, nawet te ważne i eleganckie, letnie przyjęcia. Pół biszkoptowy spód (można wykorzystać klasyczny biszkoptowy spód, który nada całości dodatkowej lekkości) i lekkie jak pianka, wypełnione bąbelkami śmietanowo-truskawkowe warstwy z zatopionymi w nich kawałkami świeżych truskawek. Dodatkowo spód nasączyłam kilkoma łyżkami szampana. I wcale nie mam wyrzutów sumienia, że po jednym kawałku tortu może zakręcić się w głowie ;)

szampański tort truskawkowy

Szampański tort truskawkowy:

spód -
100 g masła,
75 g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
2 jajka,
100 g mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa różowa -
6 listków lub 2 czubate łyżeczki żelatyny,
90 g cukru pudru,
100 ml wina musującego,
250 ml schłodzonej śmietanki kremowej

warstwa biała -60 g cukru pudru,
100 ml wina musującego,
4 listki lub 1,5 łyżeczki żelatyny,
350 ml schłodzonej śmietanki kremowej

500 g truskawek

Masło o temperaturze pokojowej zmiksować, aż będzie białe i puszyste. Dodać cukier i cukier waniliowy i ucierać aż masa będzie jednolita. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Na końcu przesiać do masy maślanej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto wylać do nasmarowanej masłem tortownicy o średnicy ok. 26 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 15 minut). Wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia.

Ostudzony spód ułożyć na paterze lub talerzu do ciasta i spiąć obręczą tortownicy. Wokół boków ułożyć połówki trukawek i nasączyć spód szampanem. 150 g truskawek pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Resztę truskawek zmiksować na mus. Listki żelatyny namoczyć lub rozrobić w odrobinie gorącej wody, jeżeli używacie żelatyny w kryształkach, ostudzić.

Aby przygotować warstwę różową, do musu truskawkowego dodać cukier puder oraz wino musujące, wymieszać i dodać schłodzoną żelatynę. Ubić śmietankę kremową i połączyć z musem truskawkowym z szampanem i żelatyną. Krem wylać na spód z truskawkami.

Przygotować krem biały - schłodzoną żelatynę połączyć z szampanem wymieszanym z cukrem pudrem. Ubić śmietankę, na końcu miksując ją z szampanem. Krem wylać na warstwę różową. Widelcem delikatnie zamieszać spiralnie obie warstwy w kilku miejscach, aby uzyskać efekt marmurkowy. Chłodzić tort około 3 godziny przed podaniem.

38 komentarzy

  1. Wygląda cudownie i bardzo elegancko. A nie od dziś wiadomo, ze szampan i truskawki lubią się, oj lubią :) Piękny, aż miło popatrzeć i pomarzyć o smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie powiem, żeby to nie robiło na mnie wrażenia. Prawdziwie letnie arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  3. o,rany-ale obledne zdjecia!!!!!!! i do tego super przepisik!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A bardzo spaskudzę smak jeśli dodam na wierzch galaretkę? Zastanawiam się czy pasowałaby tutaj smakowo.. Jak myślicie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie od samego widoku kręci się w głowie!

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis! na pewno wypróbuję. te truskawki w połączeniu z szampanem tak mnie intrugują.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dokładnie ,robi bardzo ,bardzo przyjemne wrażenie-lekkie ,musujące ciasto na lato
    Komarko ,piękne jest to twoje ciasto

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, jak ten tort cudnie wygląda! Przepiękny! A to obłożenie truskawkami dookoła - profesjonalne:) Tylko pilnuj, żeby nikt po nim nie siadał za kierownicę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudo! A że w głowie się kręci... Akurat specjalnie bym nie rozpaczała ;).

    OdpowiedzUsuń
  10. Az mnie zamurowało na jego widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wrażeniem. Co za elegancja!Smak - rozumiem - szmpański? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak, smak truskawkowo-szampański (tego szampana naprawdę czuć!) :) To zdecydowanie propozycja na "stacjonarne" party, bez siadania za kierownicę bezpośrednio po nim ;)

    Anonimie, oczywiście że na wierzch możesz dodatkowo dać galaretkę truskawkową (nawet z odrobiną szampana ;)) Smak nie straci na tym na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  13. Prześliczny jest! To teraz nie pozostaje mi nic innego jak wymyślić jakiś pretekst do tak eleganckiego tortu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały tort! Wygląda nieziemsko i tak apetycznie! Zdjęcia sa cudowne, bark mi słow na określenie.
    CUDO :))
    Pozdrawiam Cię serdecznie Komarko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja bym chyba nie miała nic przeciwko temu, żeby zakręciło mi się w głowie po takim zestawieniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto obledne, biore ten przepis z zamknietymi oczami. Bardzo lubie polaczenie szampana i truskawek.
    Zdjecia jak zwykle bardzo kuszace i piekne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ślicznie wygląda, a te bąbelki to na pewno atrakcyjności dodają....:))

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda przepysznie. chciałabym, by takie torty robili bez żelatyny, a z pektyną, ale chyba się nie doczekam takiego standardu w cukierniach :)

    pzdr, Ally

    OdpowiedzUsuń
  19. Ally, z tą pektyną to pewnie długo jeszcze :) Agar-agar jeszcze mógłby być alternatywą :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne. tylko jak tu przekonać dzieci, że nie można im tego ciasta jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zapraszam na mój nowy blog Cioccolato Gatto, bedzie mi bardzo miło Cię gościć :) http://cioccolatogatto.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny !
    Komarko , robisz tak apetyczne zdjęcia , że po ich oglądaniu mam nieustający ślinotok !
    Głodna się zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Auuuu! Tak zawylam znowu z zachwytu! I nad zdjeciami i nad przepisem :) Ja bym chetnie ta galaretke z szampana dodala... O tak juz czuje jej smak. Cudowny!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Śliczny torcik, zjadłabym kawałeczek. :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Jedno ci powiem- wygląda jak z obrazka!:D

    OdpowiedzUsuń
  26. cudenko! koniecznie do zrobienia! i chyba wiem kiedy, facet ma wkrotce urodziny!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. A ja go właśnie robię :).

    OdpowiedzUsuń
  28. Pytanko: czy mozna zrobic ten tort dzien wczesniej i w zwiazku z tym przechowac w lodowce dluzej niz 3 godziny?

    OdpowiedzUsuń
  29. Joasiu, można jak najbardziej :) Zdecydowanie lubi lodówkę i spokojnie przechowuje się w niej nawet 2-3 dni.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wczoraj zrobiłam tort. Niestety dość kiepsko się ścina, następnym razem dodam trochę wiecej żelatyny. Spód wyszedł przepyszny - wilgotny i dość zwarty jak na biszkopt. Szampana faktycznie lekko czuć, ale następnym razem dodam go ciut więcej. A-ha! Mus zrobiłam z truskawek mrożonych, a świeże ułożyłam na spodzie i użyłam do dekoracji

    OdpowiedzUsuń
  31. Chciałam zrobić torcik dla dzieci-czy szampan Picolo będzie się nadawał, czy jest za słodki?

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobilam torcik na zebranie Do pracy, sam szef zjadl 4 kawalki, dalsze zebranie przebieglo pod luznym krawatem ha ha... no i dostalismy podwyzke - polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany, nie wiedziałam nawet, że torcik ma taką moc! :)) Muszę wypróbować na swoim szefie ;)) A tymczasem bardzo się cieszę, że przyczynił się do takiego obrotu spraw u Ciebie :)

      Usuń
  33. Moj szef to smakosz i lasuch na slodycze, czasami zebrania sa przy kawce i ciachu. Jako ze jestem znana w pracy z perfekcjonalizmu za sprawe podwyzki wzielam sie tez perfekcjonalnie. Cos na podniebienie cos na rozluznienie... Pomoglo!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Robiłam ten torcik już kilka razy i jest pyszny! Chciałabym tym razem dodać trochę więcej szampana tak aby był bardziej wyczuwalny, czy wtedy powinnam zwiększyć ilosc żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wtedy lepiej dać odrobinę więcej żelatyny, bo masa będzie bardziej rozcieńczona.

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.