Przeglądając swoje blogowe archiwum, zauważyłam, że o tej porze roku często wracam do kuchni azjatyckiej. Nie wiem czy ma to związek z fascynującymi mnie od zawsze obchodami chińskiego nowego roku, czy bardziej tym, że dania azjatyckie nafaszerowane są składnikami, o które prosi mój organizm odpierając ataki atrakcji zimowej aury, których w większości szczerze nie znoszę.
Jedne z moich ulubionych ciasteczek, to kruche i chrupiące ciasteczka fistaszkowe na bazie masła orzechowego. Ostatnio piekłam je po raz kolejny na swoje imieniny i przyszło mi na myśl odtworzenie tego smaku w innym wypieku. Zamarzył mi się fistaszkowy chlebek śniadaniowy...
Zupełnie odwrotnie do roku minionego, tegoroczny karnawał trwa wyjątkowo długo, bo calutkie dwa miesiące! Rozpoczęliście już szalony festiwal karnawałowych słodkości? ;)
W końcu przyszła spóźniona i długo oczekiwana zima! Zrobiło się biało i mroźno, mimo wszystko chyba ku lekkiemu zaskoczeniu wszystkich. Nawet moje internetowe łącze zdaje się trząść z zimna niczym osika, tracąc co chwilę zasięg i skutecznie przeszkadzając mi w skończeniu tego wpisu ;)
Witajcie w nowym roku! :) Chociaż stary - 2013 pożegnałam bez żalu, to jak zawsze, dużo trudniej rozstać mi się z atmosferą świąt Bożego Narodzenia. Lubię przedłużać w nieskończoność to co miłe i przyjemne :) Choinka, o ile nie zgubi wcześniej wszystkich igieł (co wiąże się z pamiętaniem o jej podlewaniu ;)), potrafi stać, świątecznie wystrojona, zgodnie ze starą tradycją aż do 2 lutego. Styczeń to również najlepszy czas na spełnianie niespełnionych przed świętami kulinarnych planów. Kto by czekał aż do kolejnego grudnia, na spróbowanie marcepanowej babki piaskowej, której nie zdążyłam upiec na święta!
Kochani,
Jeszcze tylko kilka godzin dzieli nas od tej najważniejszej i najpiękniejszej kolacji w roku. Mam nadzieję, że i u Was większość przygotowań i prac została zakończona, ale wiem na pewno, że wciąż jeszcze tyle do zrobienia, więc dzisiaj bez zbędnych słów.
Chciałam tylko życzyć Wam wszystkiego najlepszego na święta i nowy rok - przede wszystkim zdrowia, spokoju, spełnienia marzeń - tych dużych i tych malutkich, samych dobrych wiadomości i niespodzianek i radości z każdego ciasta, które upieczecie :)
Kilkanaście pięknych, dużych, ususzonych borowików wypłukać, nastawić w garnku z rozmaitą włoszczyzną, parą cebul, marchwi, kilku ziarnkami pieprzu angielskiego i liścia bobkowego i zalawszy wodą gotować to wszystko, aż grzyby będą miękkie. Skoro przestygnie, przecedzić przez sito do wazy, gdzie powinny być posiekany koper czy pietruszka zielona. Do tej zupy kładą się kluski zaparzane albo makaron włoski lub kaszka gęsta z drobnych krupek w kostki krajana. Można tę zupę dawać i bez masła; ale trzeba dodać do niej ugotowanych kalafiorów lub pokrajanych szparagów. Dla odmiany robi się ją także i kwaskowatą: dolać do smaku z grzybów burakowego rosołu, a na wydaniu zabielić suto śmietaną. Do tej ostatniej zupy farsz z ryby, grzyby poszatkowane w paski lub pierożki podsmażone grzybowe są najwłaściwsze.
Kucharka litewska, 1938 r
Subskrybuj:
Posty (Atom)