Kochani,
wszystkim Wam, którzy zaglądacie tu regularnie, często, czasami, z przypadku lub od święta, chciałabym życzyć pięknych, beztroskich, pełnych radości, ciepła i spokoju świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku. Delektujcie się do woli najwspanialszymi na świecie, naszymi polskimi daniami wigilijnymi i świątecznymi, bo następne takie zdarzą się dopiero za rok :)
Wesołych świąt!
Do świąt zostały już tylko niecałe trzy dni - przygotowania ruszyły pełną parą, a ja mam dla Was jeszcze jeden typowo świąteczny przepis. Wigilia nie może się obyć bez przynajmniej jednego dania słodkiego. Nie znam zupełnie śląskich makówek, nie podawało się u nas w rodzinie także klusek z makiem ani zupy migdałowej. Na naszym wigilijnym stole za to muszą być zawsze wileńskie śliżyki, pierożki z makiem, ale bywają też łamańce z makiem.
W większości polskich domów przedwigilijny maraton lepienia pierogów już rozpoczęty. Ja swój zaczynam od jutra. Uszka z grzybami do barszczu, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kaszą gryczaną i serem i na słodko - z makiem, to coroczne pewniaki, bez których nasza uroczysta kolacja nie mogłaby się odbyć. W tym roku dołączą do tego zestawu pierogi pieczone, do podania z grzybowym sosem.
Pierniczkowi spóźnialscy pieką pierniczki w ostatni weekend przed świętami. Słuchając w tej chwili Listy Przebojów pana Marka w radiowej Trójce i czynnie uczestniczących w niej słuchaczy, okazuje się, że jest ich całkiem sporo (i spóźnialskich i słuchaczy ;)) :) Swoje pierniczki upiekłam co prawda trochę wcześniej, bo co roku tak się składa, że zabieram się do nich około 10 grudnia, ale mam dla Was pierniczkową inspirację "last minute".
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)