Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Cukiniowe wstążki z makaronem, cukinią i tartą bułką

3 września 2009

wstążki z cukinii z makaronem, smażoną cukinią i tartą bułką

Wiem, wiem, brzmi to trochę jak mielonka z mielonką i mielonką ;)) Ale jeżeli o mnie chodzi, nie miałabym nic przeciw zaserwowaniu mi cukiniowego spaghetti z cukiniowym sosem i kawałkami cukinii, ozdobionymi całkiem jadalnymi kwiatami cukinii :) Cukinię kocham bowiem miłością trwałą i namiętną i dla niej (podobnie jak dla bakłażana, fasolki szparagowej i kalafiora) każdego lata zamieniam się w sezonowego wegetarianina, żywiąc się prawie wyłącznie warzywnymi kombinacjami z nią w roli głównej.
czytaj

Lody śliwkowe ze śliwowicą

30 sierpnia 2009

lody śliwkowe ze śliwowicą i powidłami

Dostałam maszynkę do lodów :) (Dziuuniu, raz jeszcze dziękuję ;)) Przyznam się, że nie przepadam za lodami i nigdy szczególnie nie zabiegałam o jej posiadanie. Ale skoro już mi się trafiła, postanowiłam zrobić z niej użytek i wypróbować kilka smaków, które wydają mi się interesujące i przekonać się, czy do tej pory nie trafiłam na swój ulubiony, czy jednak lody naprawdę nie są tym, co komarki lubią najbardziej ;) Długo zastanawiałam się, co rzucić do maszynki na pierwszy ogień, wertując lodowe przepisy, na które wcześniej nie zwracałam uwagi. Czy zacząć klasycznie od czekoladowych lub waniliowych (nudy, nudy, nudy ;)) czy oswajając maszynkę, od razu wziąć się za smakowe eksperymenty. W księdze wypieków z serii Mistrzowie Europejskiej Kuchni Zapraszają Do Stołu znalazłam kiedyś przepis na lody, towarzyszący innemu głównemu przepisowi, który przykuł moją uwagę - na lody ze śliwowicą. Nigdy wcześniej nie próbowałam ani lodów o smaku śliwkowym ani ze śliwowicą. Ciekawość tego smaku i przy okazji chęć uczczenia początku tegorocznego sezonu śliwkowego zwyciężyły i tym samym rozpoczynam nową erę (lodowcową? ;)) w mojej kuchni lodami śliwkowymi ze śliwowicą :)
czytaj

Pudding wiśniowy

25 sierpnia 2009

pudding wiśniowy na kruchym spodzie

Would you like any pudding? - wypowiadałam tę kwestię, z przyklejonym do twarzy uśmiechem czasem kilkadziesiąt razy dziennie, pracując kiedyś w jednym z górskich pubów w Kumbrii i proponując klientom "bloody customers'om", jak zwykliśmy nazywać ich w kuchni ;) jeden z serwowanych tam deserów. Do dzisiaj pudding to dla mnie najbardziej brytyjskie ze słów. Christmas pudding, yorkshire pudding, bread&butter pudding czy sławny black pudding, na widok którego większość nacji odwraca się ze wstrętem i który kojarzony jest zawsze z osobliwościami kuchni angielskiej. Ale puddingiem w Wielkiej Brytanii określa się też po prostu deser i wcale nie musi to być słodka, zapieczona masa o konsystencji budyniu, ale każdy rodzaj ciasta, kremu czy lodów. Również wbrew pozorom, większość typowych brytyjskich puddingów jest bardzo smaczna (o ile nie jest to black pudding oczywiście ;)) :)
czytaj

Puchaty sernik cytrynowy

20 sierpnia 2009

bardzo puszysty sernik cytrynowy

Kolejny sierpniowy tydzień upłynął mi pod znakiem wizyty wakacyjnego gościa. Kiedy mamy w domu gościa, wszystko inne przechodzi na drugi plan. Gość jest najważniejszy, wymaga naszej uwagi, organizacji czasu, zapewniania rozrywek. Gość musi czuć się u nas, jak u siebie w domu albo jeszcze lepiej :) Przemierzyłam więc z naszym gościem okolice, pokazując najciekawsze punkty turystyczne regionu - zamek w Malborku, wzgórze katedralne z muzeum Mikołaja Kopernika we Fromborku, pochylnie na Kanale Elbląskim, Trójmiasto (relację zdam na foto blogu, jak tylko ogarnę zdjęcia ;)), spędziłam mnóstwo godzin na pogawędkach, a przede wszystkim starałam się nakarmić gościa po królewsku :) Bo to przecież największa frajda, kiedy można w końcu z radością poszaleć w kuchni, dodatkowo otrzymując w nagrodę zadowoloną minę gościa, prośbę o dokładkę i przepis :)
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.