Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Pudding wiśniowy

25 sierpnia 2009

pudding wiśniowy na kruchym spodzie

Would you like any pudding? - wypowiadałam tę kwestię, z przyklejonym do twarzy uśmiechem czasem kilkadziesiąt razy dziennie, pracując kiedyś w jednym z górskich pubów w Kumbrii i proponując klientom "bloody customers'om", jak zwykliśmy nazywać ich w kuchni ;) jeden z serwowanych tam deserów. Do dzisiaj pudding to dla mnie najbardziej brytyjskie ze słów. Christmas pudding, yorkshire pudding, bread&butter pudding czy sławny black pudding, na widok którego większość nacji odwraca się ze wstrętem i który kojarzony jest zawsze z osobliwościami kuchni angielskiej. Ale puddingiem w Wielkiej Brytanii określa się też po prostu deser i wcale nie musi to być słodka, zapieczona masa o konsystencji budyniu, ale każdy rodzaj ciasta, kremu czy lodów. Również wbrew pozorom, większość typowych brytyjskich puddingów jest bardzo smaczna (o ile nie jest to black pudding oczywiście ;)) :)
czytaj

Puchaty sernik cytrynowy

20 sierpnia 2009

bardzo puszysty sernik cytrynowy

Kolejny sierpniowy tydzień upłynął mi pod znakiem wizyty wakacyjnego gościa. Kiedy mamy w domu gościa, wszystko inne przechodzi na drugi plan. Gość jest najważniejszy, wymaga naszej uwagi, organizacji czasu, zapewniania rozrywek. Gość musi czuć się u nas, jak u siebie w domu albo jeszcze lepiej :) Przemierzyłam więc z naszym gościem okolice, pokazując najciekawsze punkty turystyczne regionu - zamek w Malborku, wzgórze katedralne z muzeum Mikołaja Kopernika we Fromborku, pochylnie na Kanale Elbląskim, Trójmiasto (relację zdam na foto blogu, jak tylko ogarnę zdjęcia ;)), spędziłam mnóstwo godzin na pogawędkach, a przede wszystkim starałam się nakarmić gościa po królewsku :) Bo to przecież największa frajda, kiedy można w końcu z radością poszaleć w kuchni, dodatkowo otrzymując w nagrodę zadowoloną minę gościa, prośbę o dokładkę i przepis :)
czytaj

Letnia domowa suszarnia

13 sierpnia 2009

letnia domowa suszarnia owoców i ziół

Korzystam z ostatnich już chyba (niestety wszystko na to wskazuje) letnich promieni słońca i suszę, suszę, suszę :) Zioła tradycyjnie, jak co roku, ale tego lata postanowiłam też poeksperymentować z suszeniem letnich owoców. Jestem bardzo zadowolona z efektów. Soczyste, czarne wiśnie i czarne porzeczki, wysuszyły się pięknie na bordowe, aromatyczne, duże "rodzynki", które zamierzam wykorzystywać zimą do keksów, muffinek, pieczenia mięs i sosów. Bardzo chciałabym, żeby suszyły się tylko i wyłącznie w słońcu, ale w naszym klimacie ("tylko zimno i pada, zimno i pada na to miejsce w środku Europy (...)" ;)) warto mieć pod ręką wspomagacz, w postaci elektrycznej suszarki do ziół i grzybów, żeby rozpoczęte suszenie nie poszło na marne przez kilka pochmurnych dni. 
czytaj

Frużelina wiśniowa

5 sierpnia 2009

frużelina wiśniowa - wiśnie w żelu do deserów

Od tygodnia walczę z wiśniami. Ale wcale się nie skarżę :) Bo poza nudnym i brudzącym drylowaniem, to sama przyjemność. Bo dla mnie nie ma lepszego owocu na przetwory od wiśni. Soczysta i wyrazista w smaku, po przetworzeniu zachowuje wszystkie swoje zalety i pod tym względem bije na głowę choćby swoją bliską kuzynkę czereśnię czy uwielbianą przez wszystkich, ale tak naprawdę pyszną tylko na surowo truskawkę. Moim skromnym zdaniem, konkurować z nią może jedynie czarna porzeczka, równie smaczna na surowo jak i w postaci soku, dżemu czy konfitury. Jednak, jak w przypadku wszystkich jagodowych, czystą, aksamitną fakturę miąższu zakłócają pesteczki i dlatego przyznaję jej punkt mniej :) To wiśnia jest gwiazdą, ferrari wśród naszych rodzimych owoców :) Dlatego od tygodnia, z wielkich garnków pakuję do słoików dżemy (dobrze wysmażone i gęste do pleśniaka i rzadsze, z całymi owocami do chleba), konfitury, soki i galaretki. A dzisiaj przyszła kolej na frużelinę :)
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Komentarze (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Strucla "gwiazda" z kremem czekoladowym

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Świąteczna strucla makowa - drożdżowa i krucho-drożdżowa
  • Jak zrobić pierogi z falbanką
  • Karp pieczony nadziewany pieczarkami
  • Śliżyki

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.